Eerste verongelijkte VW-klant dient klacht in en eist geld terug

© reuters

De Duitse autoreus Volkswagen mag zich voor het eerst opwarmen aan een juridische klacht van een ontevreden dieselrijder, die meteen ook haar geld terugeist.

In het zogenaamde uitlaat- ofte sjoemelschandaal heeft een eerste Volkswagen-klant in Duitsland een rechtszaak aangespannen tegen de autofabrikant uit Wolfsburg. De – voorlopig anonieme – vrouw in kwestie heeft zich naar eigen zeggen laten overtuigen door de ‘lage emissiewaarden’ van het type-Volkswagendiesel om een milieuvriendelijke auto aan te kopen, meldt het advocatenkantoor Jordan Fuhr Meyer in Bochum. Aangezien er gesjoemeld werd met die emissiewaarden, eist de vrouw nu haar geld terug.

De verongelijkte klant vreest namelijk dat de aangekondigde aanpassing – annex reparatie – het motorvermogen, de acceleratie en de topsnelheid negatief zal beïnvloeden, evenals andere belangrijke parameters zoals het brandstofverbruik, dat zou stijgen.

Volgens de advocaat van de klant, Sascha Conradi, is het aanpassen van de software van de wagen, of het verder besturen van een voertuig dat niet milieuvriendelijk is niet aan de orde voor de klant. Dan blijft er enkel de mogelijkheid dat de verkoopovereenkomst ontbonden wordt, en de Volkswagen de verongelijkte klant terugbetaalt.

Volkswagen heeft in ieder geval al publiekelijk toegegeven via aangepaste software de emissietests bij dieselvoertuigen te hebben gemanipuleerd om aan de milieuvriendelijke normen te voldoen. Dus ontkennen helpt niet. Verwacht wordt dat er nog andere klachten van dieselrijders volgen.

De sjoemelsoftware werd geïnstalleerd in 11 miljoen voertuigen van de Volkswagengroep wereldwijd. In Duitsland zijn ongeveer 2,8 miljoen dieselvoertuigen betrokken. (AFP/Die Welt/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content