Brexit duwt opnieuw verzekeraar naar Brussel

© REUTERS

Nadat Lloyds al voor Brussel koos voor de oprichting van zijn nieuwe Europese dochtermaatschappij, volgt nu verzekeraar QBE. Dat meldt de Financial Times.

De financiële instellingen zijn op zoek naar een Europese basis om zich te verzekeren van een vlotte toegang tot de Europese eenheidsmarkt, nu de Britten er voor kozen om uit de EU te stappen.

Vorige maakte Marcia De Wachter, directeur bij de Nationale Bank, al bekend dat meerdere bedrijven door een proces van erkenning gaan bij de Nationale Bank als gevolg van de brexit.

Verzekeraar QBE is dus één van die nieuwe financiële spelers die Brussel verkiest als Europese uitvalbasis. In de Financial Times zegt Richard Pryce, aan het hoofd van de Europese activiteiten van QBE, dat voor Brussel werd gekozen omdat België al de grootste Europese activiteit uitmaakt van de groep en omdat de regulator, de Nationale Bank, “erg pragmatisch” is geweest. Er werken vandaag al 70 à 80 mensen voor QBE in Brussel.

Centrum van Europa

We zijn bijzonder verheugd dat we, kort na Lloyd’s, opnieuw een grote naam mogen verwelkomen in Brussel”

“Het was voor ons belangrijk om in het centrum van Europa te zijn”, aldus Pryce nog. Hoeveel extra mensen er aan de slag kunnen in België, wou de topman niet kwijt. Wel komt er geen afbouw van de werkgelegenheid in de Londense zetel. De nieuwe Brusselse basis zou tegen eind 2018 opereren.

Volgens de Financial Times is de keuze van QBE voor Brussel een harde klap voor Dublin, dat hoopte een nieuw centrum voor verzekeraars te worden na de brexit. Dublin zou wegens de taal, de wetgeving en de nabijheid van Londen de logische keuze lijken voor verzekeraars die op zoek zijn naar een nieuwe basis in de EU. Maar verschillende verzekeraars kozen in plaats van Dublin voor het continent, ook Brussel. Dat is onder meer het geval voor Lloyd’s of London, ’s wereld grootste verzekeringsmarkt.

De Wachter refereerde naar één nieuwe speler die al aangaf naar Brussel te zullen komen. Het gaat om een grote ‘money remitter’, een instelling die internationale betalingen doet. Ze sprak ook over “een tweede dossier dat in de pipeline zit”.

In een reactie wijst minister van Financiën Van Overtveldt er op dat de aanpak om Brussel te versterken als financieel centrum werkt. “We zijn bijzonder verheugd dat we, kort na Lloyd’s, opnieuw een grote naam mogen verwelkomen in Brussel. Dit bewijst dat onze aanpak om Brussel te versterken als financieel centrum werkt. Door te focussen op specifieke activiteiten, zoals verzekeringen, marktinfrastructuren en FinTech, slagen we er bovendien in om het financiële landschap in Brussel te verbreden”, aldus de minister.

QBE is een van oorsprong Australische verzekeringsmaatschappij die behoort tot de top twintig van verzekeraars wereldwijd.

Partner Content