Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Matthias Diependaele: ‘We hebben de bedrijven te veel regeltjes opgelegd’ Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. "Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen", zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA).
Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brussels formateur David Leisterh (MR): ‘Het is een kwestie van tijd vooraleer Brussel failliet gaat’ Een tekort van 1,3 miljard euro op een begroting van 7,88 miljard euro. De schuld piekt naar 14 miljard euro. De bar slechte Brusselse overheidsfinanciën moesten de politici ertoe aanzetten snel een regionale regering te vormen. Maar men blijft talmen. Brussels formateur David Leisterh voelt de sense of urgency wel: "Als het deficit blijft oplopen, zit Brussel over vijf jaar onder curatele."
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Brussel mag stilaan onder curatele' De desastreuze overheidsfinanciën en het gebrek aan urgentie bij de onderhandelende partijen doen de vraag rijzen of de Brusselse politici wel in staat zijn een verantwoordelijk beleid te voeren
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Belgische regeringen moeten meer praten over hervormingen dan over de begroting De Europese Commissie geeft België de kans om zijn overheidsfinanciën te saneren in zeven jaar, in plaats van in vier. De verschillende beleidsniveaus zullen die met beide handen aannemen. De federale ploeg wil zich vooral profileren als hervormingsregering. Ook de Vlaamse regering-Diependaele brengt in 2025 die boodschap, kwestie van zichzelf een bestaansreden te geven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Belgische ambtenarenpensioenen zijn een historische scheefgroei Op de tafel van federale formatiegesprekken ligt een reeks hervormingen van de royale ambtenarenpensioenen. Die leggen een zwaar beslag op de overheidsfinanciën. De vakbonden repliceren dat de overheidspensioenen het voorbije decennium al flink zijn hervormd. Dat klopt, maar het historische onevenwicht van veel hogere pensioenen en kortere loopbanen dan bij werknemers en zelfstandigen is nog altijd niet weggewerkt.
Immo Immo Lagere registratierechten voor enige en eigen woning vanaf 1 januari Wie een bouwgrond of een bestaande woning koopt, betaalt registratierechten op de aankoopprijs. De Vlaamse regering verlaagt die belasting vanaf begin volgend jaar van 3 naar 2 procent voor de enige en eigen woning.
Opinie Opinie De balans: Brussels malgoverno blijft maar aanhouden Onterecht toegekende leeflonen, het Rekenhof dat weigert de gewestelijke rekeningen te valideren. Het Brussels Gewest heeft dezer dagen veel weg van een grote knoeiboel, en dat is niet nieuw. Evenmin nieuw is dat het gros van de Brusselse politici maar één oplossing ziet voor hun malgoverno: meer geld krijgen van de andere overheden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wil Bart De Wever echt Belgisch premier worden? Jan De Meulemeester: ‘De Vlaamse leeuw zal zichzelf moeten temmen’ De koning heeft Bart De Wever (N-VA) opnieuw twee weken extra gegeven als formateur van een nieuwe federale regering. Hij zit opnieuw op het spoor van een Arizona-coalitie, nu Vooruit-voorzitter Conner Rousseau weer mee wil onderhandelen. Stel dat die formatie eindelijk zou landen, dan is De Wever meteen ook de gedoodverfde premier. Maar als burgemeester van Antwerpen én voorzitter van een Vlaams-nationalistische partij: wil hij wel écht de Belgische premier worden?
Consumeren Consumeren Energiecontracten vergelijken is soms moeilijk: een basiscontract kan verwarring vermijden De federale energiewaakhond CREG wil voor energie een basiscontract invoeren. Zo’n ondubbelzinnig standaardproduct moet energiecontracten vergelijken voor consumenten makkelijker maken.
Ondernemen Ondernemen Vlaanderen heeft meer sportieve bedrijven nodig De Wereldgezondheidsorganisatie raadt vijf uur matige fysieke activiteit per week aan, maar een grote groep Belgen beweegt zelden tot nooit. Werkgevers missen financiële prikkels om hun medewerkers meer te doen bewegen, meent expert sociaal recht Yves Stox.
Opinie | Ignace Van Doorselaere Opinie | Ignace Van Doorselaere 'Het is het kunstmatige progressieve gedachtengoed dat de Orbans en de Trumps van deze wereld rugwind geeft' Zolang het intellect zich beter acht dan het buikgevoel van de straat, ontstaat een ongepaste arrogantie die de democratie de verkeerde kant doet uitgaan, gelooft topmanager Ignace Van Doorselaere.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey ‘Het succes van Conner Rousseau is fragieler dan gedacht’ Rousseau heeft zijn troepen niet volledig in de hand. Zijn halsstarrige houding aan de federale onderhandelingstafel verbergt dat.
Verzekeren Verzekeren Is België beter voorbereid dan Spanje op waterbommen? ‘Alles boven 1,6 miljard euro schade is niet verzekerd’ De hevige regenval in Spanje, die meer dan 200 doden heeft geëist, roept herinneringen op aan de ramp in Wallonië in juli 2021. Hoe goed is België intussen voorbereid op zulke waterbommen? En wat gebeurt er als de schade opnieuw in de miljarden zou lopen? Trends vroeg het aan hydrologie-expert Patrick Willems en Hein Lannoy, gedelegeerd bestuurder van de verzekeringskoepel Assuralia.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: 50 procenttarief in personenbelasting is een aberratie Conner Rousseau (Vooruit) kan zich nog altijd niet vinden in de supernota van formateur Bart De Wever (N-VA). Vreemd, want er zit een maatregel in die een socialist prima zou moeten vinden: de afschaffing van de hoogste schijf van 50 procent in de personenbelasting. Dat zou meer dan welkom zijn, want wie iets minder dan 3.500 euro bruto in de maand verdient – niet eens het mediaanloon – wordt al tegen dat hoogste tarief belast.
Opinie Opinie 'De regering-Diependaele wacht een mijnenveld' "De nieuwe Vlaamse regering is de afspraak met de geschiedenis voor de N-VA", schrijft Trends' hoofdredacteur Stijn Fockedey.
Nieuws Nieuws Wie worden de ministers in de nieuwe Vlaamse regering? Jan De Meulemeester blikt vooruit Wie wordt minister in de nieuwe Vlaamse regering en waarom? En hoe wordt dat beslist? Het kan een behoorlijk jonge en zeer vrouwelijke Vlaamse regering worden.
Opinie Opinie De balans: een warm Vlaanderen is ook een economisch sterk Vlaanderen De Vlaamse formatiegesprekken gaan de finale fase in. De voorbije weken werd vooral gekibbeld over nieuwe uitgaven voor welzijn, kinderbijslag en onderwijs. Over maatregelen voor een sterkere Vlaamse economie blijft het stil. Nochtans moet de Vlaamse regering mee zorgen voor een kader voor een hogere productiviteitsgroei, een industrieel beleid en jobcreatie voor alle niveaus.
Ondernemen Ondernemen Nederlandse provincie gaat opnieuw in beroep tegen vergunning ethaankraker in Antwerps havengebied: 'Te veel stikstof' De Nederlandse provincie Noord-Brabant tekent opnieuw beroep aan tegen de vergunning die de Vlaamse overheid verleende aan het Britse chemiebedrijf Ineos. Dat meldt de provincie vrijdag op haar website. De ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven zou volgens de Nederlanders nog altijd te veel stikstofdepositie opleveren in het Natura2000-gebied De Brabantse Wal.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Defensie kampt overal met grote tekorten: België heeft grote militaire investeringen nodig Federaal formateur Bart De Wever buigt zich de komende weken met de toekomstige coalitiepartijen onder meer over de gewenste defensie-investeringen. Dat is geen gemakkelijk dossier, wegens de beperkte budgettaire ruimte. Zelfs met stevige investeringen zal België nog een hele tijd aan het staartje van de NAVO-lidstaten bungelen.
Opinie | Philippe Renier Opinie | Philippe Renier Wordt Arizona de killer van de managementvennootschap? Een hervorming van de fiscaliteit is noodzakelijk. Maar rechtszekerheid heeft ook zijn rechten. En die ontbreekt in de supernota van Bart De Wever.
Investeren Investeren Update Geeft meerwaardebelasting doodsteek aan obligaties? En wat betekent dat voor de staatsbon? In de nota-De Wever is sprake van een meerwaardebelasting van 10 procent op obligaties en aandelen. Op 4 september loopt de staatsbon af, waarop een half miljoen Belgen voor bijna 22 miljard euro hebben ingetekend. De staatsbon is een soort obligatie en een opstapje richting beleggen in obligaties. Wat betekent een bijkomende belasting voor die beleggingen?
Nieuws Nieuws De balans: fiscaal alarm voor kmo’s Vooruit en Les Engagés hebben kritiek op de nota-De Wever, omdat die de beleggers en de bedrijven niet genoeg zou aanspreken in de zoektocht naar middelen om de begroting te saneren. Nochtans komen die met de voorstellen nu al in het vizier. Niet zozeer via de meerwaardebelasting, wel omdat een nieuwe roerende voorheffing van 25 procent in de plaats kan komen van gunsttarieven voor kmo’s en zelfstandigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Plukt Macron nog de vruchten van de herindustrialisering? Het noordwesten van Frankrijk werd het nieuwe eldorado voor industriële investeerders. Duinkerke en zijn omgeving lokken de meeste investeringen in heel Europa. Toch werd de Franse president Emmanuel Macron in de voorbije verkiezingen afgestraft.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vlaams industriebeleid moet prioriteit worden In Vlaanderen daalde het aandeel van de industrie in twintig jaar tijd van 25 naar 20 procent van het bbp. In bepaalde regio’s, zoals Limburg, bedraagt de daling zelfs 10 procentpunt. Er is nood aan een doortastend industriebeleid, stellen werkgeversorganisaties. Dat wordt grotendeels een taak van de volgende Vlaamse regering, meer nog dan voor de nieuwe federale coalitie.
Geld Geld Vlaanderen staat internationaal aan de top. Toch haalt één op tien jongeren onvoldoende op financiële geletterdheid De Vlaamse jongeren scoren beter dan de jongeren uit zowat alle andere landen die deelnamen aan de PISA-studie voor financiële geletterdheid. Enkel 15- en 16-jarigen uit Denemarken en Nederland doen het even goed.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: afspiegelingscoalities zijn economische noodzaak Dat de federale regering en de regionale regeringen straks wellicht dezelfde samenstelling hebben, is een goede zaak. Een sanering van de overheidsfinanciën zal in samenwerking met de deelstaten gebeuren. En voor het stimuleren van de economische groei met meer banen en een ondernemingsvriendelijk klimaat moeten zowel de federale als de deelregeringen een tandje bijsteken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vermogens blijven in het fiscale vizier lopen België schuift op richting centrumrechts. Toch is het verre van zeker dat de linkse campagnepleidooien voor vermogenstaksen in de vuilnisbak verdwijnen. Om de belabberde overheidsfinanciën op orde te krijgen, zal ook gezocht moeten worden naar extra inkomsten, en dat zal wellicht via kapitaal(winsten) gebeuren. Zeker de linkerflank (Vooruit, les Engagés en deels cd&v) van een mogelijk centrumrechtse regering wil hier een trofee binnenhalen.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De kiezer koos voor hervormen en besparen' We staren ons blind op verkiezingsresultaten, maar inhoudelijk zullen onze Vlaamse en federale verkozenen slechts weinig van hun beloftes kunnen waarmaken. De reden: de Europese strafbank wacht. Behalve hervormen en besparen zal niet veel kunnen gebeuren, maar laat de kiezer nu net daarvoor zijn voorkeur uitgesproken hebben. Eerst en vooral: de nieuwste begrotingsregels van Europa …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Verkiezingen 2024: zoek hier op hoe uw gemeente stemde en welke coalities mogelijk zijn De stemming is gebeurd, de uitslagen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn bekend. Bekijk met deze interactieve tools alle uitslagen in percentages en in zetelverdeling. Met de coalitiebouwer ziet u welke coalities mogelijk zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans van de verkiezingen: en plots lijkt centrumrechts opnieuw mogelijk Met het Vlaamse marktleiderschap voor N-VA en een centrumrechtse meerderheid in Wallonië is het resultaat van de federale verkiezingen minder verdeeld dan gedacht. Terwijl veel waarnemers een beweging richting de extremen hadden verwacht, lijkt onverwachts een zo goed als centrumrechtse meerderheid te ontstaan. Al is dat geen garantie op een snelle regeringsvorming.
Video | Nieuws Video | Nieuws Zal Bart De Wever het Vlaams Belang als politiek breekijzer gebruiken? “Bart De Wever is al 20 jaar partijvoorzitter en zijn politieke missie is minstens het land in een andere politieke plooi te leggen, maar tot nader order is hij daar niet in geslaagd”, zeggen Jan De Meulemeester en Bert Bultinck in de Trends Talk-special over de verkiezingen. Zijn dit voor de N-VA-voorzitter de verkiezingen van de allerlaatste kans?
Video | Nieuws Video | Nieuws Bert Bultinck en Jan De Meulemeester: 'Steeds meer consensus om grote vermogens extra te belasten' “De kans dat de volgende regering een maatregel invoert die ‘miljonairstaks’ zal heten, is bijna nihil. Maar evenzeer is de kans zeer klein dat aan de grootste vermogens niet iets extra zal worden gevraagd.” Die analyse maken Bert Bultinck (Knack) en Jan De Meulemeester (Trends-Kanaal Z) in een Trends Talk-special over de verkiezingen. “Vermogensbelasting was ooit een exclusief links thema. Nu is het mainstream geworden.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meerderheid van Belgische kiezers wil wet op kernuitstap herzien, zelfs de groenen Uit een recente enquête van het Nucleair Forum blijkt dat slechts een kleine minderheid van de Belgische bevolking de wet op de kernuitstap wil behouden. Die verandering in opvattingen strekt zich uit over het volledige politieke spectrum, zelfs bij kiezers van Ecolo en Groen. De ontwikkeling toont gelijkenissen met de koerswijziging van de Finse Groenen (Vihreä liitto), die kernenergie nu als een duurzame energiebron zien.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Defensie moet prominent in het regeerakkoord staan' Tijdens een debat over het defensiebeleid aan de Universiteit Gent vroeg moderator en VRT-journalist Jens Franssen aan Jasper Pillen, de defensiespecialist van Open Vld: "In 2015 wilde uw partijvoorzitter Gwendolyn Rutten de marine afschaffen. Uw mening?" Pillen repliceerde direct dat dat een uitspraak uit een ander tijdperk was en vandaag ondenkbaar zou zijn.
Nieuws Nieuws Vlaams minister Ben Weyts eist dwangsommen van 100.000 euro per dag over vliegroutes De Vlaamse regering start een nieuwe procedure voor het hof van beroep om dwangsommen van 100.000 euro per dag te eisen zolang de federale regering de vliegroutes niet opnieuw aanpast.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Herbekijk het Groot Verkiezingsdebat van de UGent over defensie: 'Het is 1941 in de oorlog in Oekraïne' Op maandagavond 27 mei vond aan de Universiteit Gent een verkiezingsdebat plaats over de oorlog in Oekraïne en het defensiebeleid. Deelnemers waren Theo Francken (N-VA), Bruno Tobback (Vooruit), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Jasper Pillen (Open Vld), Koen Geens (CD&V), Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Marc Botenga (PVDA).
Opinie Opinie De balans: rechtser Europees Parlement, afgezwakte Green Deal? De kans is reëel dat het nieuwe Europees Parlement na 9 juni een stuk naar rechts opschuift. Dat zal niet zonder gevolgen zijn voor een deel van het Europese beleid. Experts voorspellen gelegenheidsakkoorden tussen de conservatieve fracties om de Europese Green Deal bij te sturen, mede onder druk van nationale regeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sparen, beleggen, erven en schenken: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pensioenen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mist deze verkiezingscampagne inhoudelijke ernst? Beloftes van niet-gefinancierde belastingverlagingen en koopkrachtmaatregelen. Rijkentaksen die staatsfinanciën in één klap gezond maken. Een miljardensanering van de begroting die "geen pijn zal doen". "Weinig realistisch en niet ernstig", waarschuwt Rudy Provoost. De Voka-voorzitter vraagt meer aandacht voor de bezorgdheden van ondernemers: concurrentiekracht, vergunningsbeleid en groeivriendelijke fiscaliteit.
Consumeren Consumeren De elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: een goed idee? Almaar meer elektrische wagens kunnen stroom terugleveren aan een woning of het net. Zij hebben wel een zogenoemde bidirectionele laadpaal nodig. Twee experts vertellen hoe dat werkt, en waarom een elektrische auto al dan niet de perfecte thuisbatterij is. "Nog tot 31 augustus is er een belastingvermindering, maar bijna niemand weet dat."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en loopbaan: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit zeggen de Vlaamse partijen over onze 4 pensioenstellingen Hier vindt u de stellingen over pensioenen waarop de Vlaamse politieke partijen voor ons hebben gereageerd. De reacties werden voor u doorgelicht door pensioenspecialist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Opinie Opinie De balans: bedrijven worden straks de gemakkelijke melkkoe van de Wetstraat Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau was er vooral aandacht voor de impact van de partijvoorstellen op de koopkracht en de begroting. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de gevolgen van de hogere belastingen die ze voorstellen. Die zullen op lange termijn het ondernemerschap fnuiken en de broodnodige bedrijfsinvesteringen doen stilvallen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Jambon: ‘De zakken van Macron zijn veel dieper dan die van de Vlaamse regering’ Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt een einde te maken aan de versoepelde Europese regels rond investeringen. Dat zei hij in de marge van een Vlaamse handelsmissie naar Frankrijk. De soepele regels voor overheidssteun gelden tot eind 2025. "Maar het gebeurt wel vaker dat Europese regels worden verlengd."