Ondernemen Ondernemen ‘Energiecontracten voor bedrijven worden steeds complexer’: het risico verschuift naar de afnemer Sinds de energiecrisis zien bedrijven zich geconfronteerd met complexere contracten en grotere prijsrisico’s. "Leveranciers proberen risico’s af te schuiven en onvoorziene kosten door te rekenen aan hun klanten", zegt de energiespecialist Chris Elbers.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Grote hervormingen komen er pas onder externe druk, zoals altijd in België' De federale formatie zit muurvast. Ondertussen staat onze industrie onder druk, zijn de groeivooruitzichten slecht en blijft het begrotingstekort oplopen. Het lijkt erop dat enkel een kabinet met bijzondere machten of een minderheidsregering er nog voor kan zorgen dat in 2025 echt beleid wordt gevoerd. "Al zullen de grote hervormingen er pas komen onder externe druk, zoals altijd in België", voorspelt de politicoloog Nicolas Bouteca.
Geld Geld Investeren in handtassen, hoe begin je eraan? 'Deze Hermès-handtas is 2 miljoen dollar waard' Als je in handtassen investeert, kan je daarmee een rendement van 7,5 procent per jaar behalen. Dat blijkt uit het boek Investeren in Stijl van Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de universiteit van Auckland. "Voor iets meer dan 1.000 euro kan je een handtas kopen die in waarde kan stijgen", klinkt het. Verdickt somt de belangrijkste zaken op die beginnende investeerders moeten weten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ziek tijdens vakantie? Zo kun je de verlofdagen recupereren Bijna zes op de tien Vlamingen (59%) waren al ooit ziek tijdens hun vakantie. “We worden makkelijker ziek als we rust nemen", weet professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Sinds kort kun je die ziektedagen recupereren als verlofdagen. Hoe werkt dat?
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe de Belgische havens inzetten op innovatie en duurzaamheid: Port Oostende Duurzaamheid zit diep verweven in het DNA van Port Oostende. Om te overleven heeft de kleine nichehaven zich gespecialiseerd in de circulaire en blauwe economie, geruggensteund door milieu en innovatie. "Dat is de basis van ons maatschappelijk engagement, want we kunnen niet doorgaan zoals de voorbije honderd jaar."
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De kiezer koos voor hervormen en besparen' We staren ons blind op verkiezingsresultaten, maar inhoudelijk zullen onze Vlaamse en federale verkozenen slechts weinig van hun beloftes kunnen waarmaken. De reden: de Europese strafbank wacht. Behalve hervormen en besparen zal niet veel kunnen gebeuren, maar laat de kiezer nu net daarvoor zijn voorkeur uitgesproken hebben. Eerst en vooral: de nieuwste begrotingsregels van Europa …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bayer Benelux-topman Werner De Prins zwaait af: ‘De farmasector gaat niet plots stuk, maar takelt af’ Werner De Prins zwaait weldra af als topman voor de Benelux van het door glyfosaat getroebleerde Duitse concern Bayer. Dat het afscheid hem zwaar zal vallen, steekt de Mechelse workaholic niet weg. Evenmin verhult hij dat de relatie van farma met de overheid erodeert.
Duurzaamheid Duurzaamheid Boetes voor greenwashing kunnen oplopen tot 80.000 euro: zo vermijdt u er een De economische inspectie treedt steeds strenger op tegen misleidende milieuclaims. Na de webwinkel Blabloom kwam deze week aan het licht dat ook de modebedrijven JBC, Xandres, Van de Velde en Woody een waarschuwing kregen voor greenwashing. Hoe kunnen bedrijven dat voorkomen?
Consumeren Consumeren De elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: een goed idee? Almaar meer elektrische wagens kunnen stroom terugleveren aan een woning of het net. Zij hebben wel een zogenoemde bidirectionele laadpaal nodig. Twee experts vertellen hoe dat werkt, en waarom een elektrische auto al dan niet de perfecte thuisbatterij is. "Nog tot 31 augustus is er een belastingvermindering, maar bijna niemand weet dat."
Ondernemen Ondernemen Het afscheidsinterview van Trends Manager van het Jaar Lieve Mostrey: ‘Cruciaal is dat je de kans krijgt om je te bewijzen’ Met Lieve Mostrey (63) nam vorige week een zwaargewicht uit de financiële sector afscheid. Van de fusie van Generale Bank met de ASLK, de introductie van de euro, de val van Fortis, tot de Rusland-crisis bij Euroclear. Mostrey beleefde het vanop de eerste rij. Exclusief voor Trends blikt ze terug op de hoogte- en laagtepunten van haar carrière.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Van Hecke (Europaspecialist KU Leuven): 'Empathie ziet Poetin als een teken van zwakte' De Russische invasie in Oekraïne verloste Europa van zijn naïviteit. Het komt er nu op aan om dat hernieuwde zelfbewustzijn ook te durven gebruiken, betoogt Europaspecialist Steven Van Hecke in een nieuw essay. “Het benutten van eigenbelang, daar is niks verkeerds mee.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hervorming Gemeentefonds kan Antwerpen en Gent miljoenen kosten Om de 3 miljard euro die jaarlijks vanuit het Gemeentefonds naar steden en gemeenten vloeit eerlijk te verdelen, zouden Gent en Antwerpen fors moeten inleveren. Dat blijkt uit een langverwachte studie van onderzoekers verbonden aan drie Vlaamse universiteiten waarvan de resultaten te lezen zijn in De Tijd en De Standaard.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid KBC-hoofdeconoom Hans Dewachter: ‘Het grootste risico dit jaar? De comeback van een impulsieve Donald Trump’ De Amerikaanse economie stoomt door en de Europese economie mag straks op een bescheiden herstel rekenen. Tegen een achtergrond van verkiezingsstress en de hoop op renteverlagingen ogen de economische vooruitzichten lang niet slecht. "Op voorwaarde dat de geopolitieke spanningen niet escaleren", waarschuwt Hans Dewachter, de hoofdeconoom van KBC Groep.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Dat alleen verkozen politici beslissen, is niet meer van deze tijd’: professor bestuurskunde Bram Verschuere over een betere democratie Hoe kunnen we het vertrouwen van de burger in de democratie opkrikken? Dat is de centrale vraag die professor bestuurskunde Bram Verschuere in een nieuw boek probeert te beantwoorden. Wondermiddelen zijn er niet. "De democratie zoals we denken dat die werkt, heeft eigenlijk nooit bestaan."
Inspiratie Inspiratie Boeken: 4 tips van Trends van dit jaar Voor wie voor zijn of haar vakantie op zoek is naar leesinspiratie: vier nieuwe tips van Trends.
Ondernemen Ondernemen Marketeer Jan Verlinden over het succes van Ritchie-limonade: ‘Een nieuw merk lanceren is verdomd moeilijk. Wie kent er nog Jupiler Force?' ‘Chief lemonade maker’, zo laat marketeer Jan Verlinden zich noemen sinds hij Ritchie, het limonademerk van zijn opa, een tweede leven gaf. Hij werkte voor multinationals als PepsiCo, maar als limonademaker wil hij zich met zijn eenmanszaak vooral amuseren. "Een goed product alleen is niet genoeg, je hebt een concept nodig."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De dood en verrijzenis van een haven: ‘Oostende speelt weer mee als Belgische haven’ Bloedrode cijfers, nauwelijks werkgelegenheid en geen visie. Port Oostende was tot vijf jaar geleden op sterven na dood. Een nieuw bestuur en een actieplan van honderd werkpunten hebben de haven weer op de internationale kaart gezet. "Er is een omgekeerde braindrain gaande: West-Vlamingen willen vanuit Gent weer aan de kust komen wonen en werken." Een reconstructie.
Nieuws Nieuws 70 Galeria-winkels van Belgische CEO Olivier Van den Bossche maken doorstart: is de departmentstore nog levensvatbaar? De Amerikaanse investeerder NRDC wil meer dan 70 van de 92 winkels van de failliete keten Galeria in Duitsland openhouden. Inno heeft ook zestien winkels in ons land, die sinds vorig jaar te koop staan. Het concept van de departmentstore staat onder druk in een tijd dat webshops een breder aanbod hebben.
Ondernemen Ondernemen Het investeringsimperium van Stijn Van Rompay (CEO Hyloris): ‘Ik zou nog twintig extra investeringen kunnen doen’ Stijn Van Rompay zal allicht veel geld verliezen aan de crash van het farmabedrijf Mithra. Gelukkig moet hij zich geen zorgen maken over zijn geesteskind Hyloris, dat hij een grootse toekomst toedicht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. Margrethe Vestager breekt de almacht van big tech open: ‘Ik blijf vechten voor een sterker Europa’ In tijden waarin de grootmachten de Verenigde Staten en China de eigen industrie massaal subsidiëren, blijft de Europese Unie een baken van open en faire concurrentie, met Europees commissaris Margrethe Vestager als opperscheidsrechter. Haar jongste wapenfeit, de Digitalemarktenwet, moet de marktmacht van big tech definitief doorbreken. "Het echte werk begint nu."
Ondernemen Ondernemen CEO Yves Kerstens over de duurzame transformatie van Bekaert: 'Overtuigd dat groene waterstof geen hype is' Prikkeldraad maakt Bekaert al decennia niet meer, maar in de hoofden van velen doet het bedrijf nog vooral in staaldraad. De transformatie is groot. Activiteiten met lage marges gaan de deur uit, de operationele werking wordt aangescherpt en de focus verschuift naar producten met een hogere toegevoegde waarde en meer prijszettingmacht. In 2024 brengt Bekaert innovatieve toepassingen op de markt om de bouw klimaatvriendelijker te maken en om groene waterstof goedkoper te produceren.
Ondernemen Ondernemen De financiële heropstanding van RSC Anderlecht: ‘Dit seizoen eindigen we met positieve cijfers’ Na enkele sportief en financieel magere jaren doet Royal Sporting Club Anderlecht dit seizoen opnieuw mee voor de prijzen. Een van de architecten van de financiële heropstanding van paars-wit is Klaas Reynaert, de jonge CFO van de voetbalclub. "Ons financiële resultaat was vorig seizoen beter dan de laatste keer dat we Champions League speelden."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom zit Brussel financieel aan de grond? Standard & Poor’s verlaagde vorige week de rating van het Brussels Gewest van AA- naar A+. De reden is de precaire situatie van de overheidsfinanciën. Het Brusselse begrotingstekort loopt op tot 1,1 miljard euro, de schuld van het Gewest bedraagt 13,1 miljard euro en stijgt tegen 2028 naar 19,5 miljard euro of 286 procent van de inkomsten. De oorzaak ligt bij doelbewust ontspoorde uitgaven, zegt de oppositie.
Nieuws Nieuws 'We besparen op kleding, maar blijven wel reizen': diensten in Belgische e-commerce zijn 8 miljard waard In de sector van e-commerce valt op dat de verkoop van pakketreizen, vliegtickets en hotelboekingen in de lift zit. De onlineverkoop van diensten steeg het voorbije jaar met bijna 20 procent. Waar komt die groei vandaan en is er nog potentieel? Retailexpert Els Breugelmans geeft duiding. Ze ziet ook hoe Belgische webshops nog meer terrein verliezen op de internationale winkels.
Ondernemen Ondernemen Pieterjan Bouten over zijn nieuwe project Entourage: ‘De vraag is of we genoeg ambitieuze ondernemers vinden’ In vijftien jaar tijd stampte Pieterjan Bouten twee succesvolle techbedrijven uit de grond en deed hij nog eens dertig investeringen in de sector. Nu richt hij Entourage op, dat start-ups bouwt én financiert. "Mijn geest staat nooit stil. Ik heb veel impulsen en verandering nodig."
Column | Michel Maus Column | Michel Maus ‘Zouden de kopers van een nieuwe elektrische wagen zich vragen stellen of hun premie van 5.000 euro wel noodzakelijk is?’ Als we ons maatschappelijk model willen vrijwaren, dan moet er hervormd worden. Dat wordt pas mogelijk als we in staat zijn onszelf ter discussie te stellen en niet enkel inspanningen van anderen verwachten.
Nieuws Nieuws Hoe twee monopolisten AI in hun greep houden: 'Het is logisch dat OpenAI dat wil doorbreken' Twee monopolisten van de chipindustrie houden de touwtjes in handen over alles wat met de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) te maken heeft. De gespecialiseerde chips die nodig zijn om AI-modellen te trainen komen tegen torenhoge bedragen en met veel vertraging. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, wil het monopolie in de chipindustrie openbreken en "daar heeft het alle reden toe", vindt professor micro-electronica Marian Verhelst.
Nieuws Nieuws Plannen voor Superliga in het wielrennen: ‘Eindelijk zouden ploegen groter deel van mediarechten krijgen’ SRJ Sports Investments, een aan de Saudische overheid gelieerd investeringsfonds, onderhandelt met een aantal wielerploegen over de oprichting van One Cycling. Dat is een soort superliga van een aantal selecte wedstrijden waarin de toppers het tegen elkaar zouden opnemen. SRJ heeft daarvoor 250 miljoen euro veil. De sporteconoom Wim Lagae heeft bedenkingen: "Wat als de internationale wielerunie UCI en Tour de France-organisator ASO niet meedoen?"
Ondernemen Ondernemen Leuvens groeibedrijf ontwikkelt robo-beleggingsadviseur op basis van AI: 'Je voelt dat we voor een doorbraak staan' Het Leuvense groeibedrijf InvestSuite helpt banken en vermogensbeheerders hun aanbod voor beleggers te automatiseren. Het bedrijf draait van bij de oprichting in 2018 op artificiële intelligentie (AI) en geeft ons een blik onder zijn AI-motorkap.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een reusachtig reservoir? ‘Hooguit een kwart van de inactieven kan terug naar arbeidsmarkt’ 1,3 miljoen Belgen op arbeidsleeftijd hebben geen baan en zoeken er ook geen. Die inactieven zouden de oplossing moeten zijn om de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, maar zo eenvoudig ligt het niet.
Ondernemen Ondernemen 'Je moet jezelf kunnen heruitvinden tijdens je carrière’: Lieve Mostrey (Euroclear), Manager van het Jaar Lieve Mostrey is een van de weinige vrouwen die alle glazen plafonds in de financiële sector heeft doorbroken. Ze maakte het debacle van de Fortis-groep van nabij mee, maar gaf haar carrière een nieuwe injectie door over te stappen naar Euroclear. Als CEO reanimeerde ze die ingeslapen reus en maakte er een aantrekkelijke cashmachine van.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Van Hecke (KU Leuven) over Jacques Delors: 'Een sociale ziel heeft hij Europa niet kunnen geven' Jacques Delors is niet meer. De oud-voorzitter van de Europese Commissie legde de grondslag voor de euro en wekte de interne markt tot leven. Het waren tijden waarin Europa nog grote stappen vooruit kon zetten. Maar het tijdperk Delors kende ook minpunten. Steven Van Hecke, professor Europese politiek, maakt de balans op.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe kernfusiereactor: brengt JT-60SA ‘schone energie van de toekomst’ dichterbij? Vorige week werd de experimentele kernfusiereactor JT-60SA operationeel in Japan. Hij dient als aanvulling op ITER, 's werelds grootste onderzoeksreactor in wording. "De SA is in staat om het fusieproces langer dan voorheen en met meer efficiëntie te laten plaatsvinden", stelt professor werktuigkunde Tine Baelmans (KU Leuven).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: dalend onderwijsniveau is slecht nieuws voor onze arbeidsmarkt De OESO-cijfers over het dalende onderwijsniveau werden de voorbije dagen druk besproken. Eén aspect bleef relatief onderbelicht: de impact van die neergang op de goede werking van de Vlaamse arbeidsmarkt. Die steunt steeds meer op hooggeschoolden. Een dalend aanbod aan bollebozen is een probleem, zeker met de aanhoudende arbeidskrapte.
Beleggen Beleggen Beursgenoteerd biotechbedrijf Oxurion legt de boeken neer: 'Beloftevolle resultaten zijn nooit bevestigd' Het Leuvense beursgenoteerde biotechbedrijf Oxurion vraagt het faillissement aan, meldt het persagentschap Belga. Waar ging het mis voor het ooit beloftevolle Thrombogenics? We vroegen het aan Danny Reweghs, de biotechkenner van Trends Beleggen.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Waarom worden we rijker en voelt het zo niet aan? Het antwoord: de rijkdomspomp' We worden met zijn allen rijker en toch voelt het zo niet aan. Velen worstelen om het einde van de maand te halen, en waar vroeger slechts één persoon per gezin werkte en dat ruimschoots voldoende was, lukt dit niet meer. Hoe verklaren we die paradox?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
Ondernemen Ondernemen Action is snelst groeiende retailketen: 'Het businessmodel brengt uiteindelijk zichzelf ten val' Geen retailer is de voorbije jaren in ons land zo sterk gegroeid als Action. Dat blijkt uit een rapport van de retailspecialist Gondola. Tussen 2015 en 2022 zag Action zijn omzet met 168 procent groeien tot 1 miljard euro. Waar komt dat succes vandaan? Drie retailexperts geven uitleg.
Ondernemen Ondernemen Is het na de beursval van Worldline en Adyen gedaan met de fintechboom? ‘De sector wordt volwassen’ Europese fintechbedrijven als Worldline, Adyen en CAB Payments kregen onlangs flinke klappen op de beurs. Volgens de blog Aperture overtrof de fintechcrash postcorona zelfs de dotcomcrash van begin jaren 2000. Wat is er aan de hand met bedrijven die zich specialiseren in financiële technologie? “Initieel is er veel te veel geld naar de sector gevloeid. Sindsdien heeft zich een correctie opgedrongen”, weet Bjorn Cumps, professor aan de Vlerick Business School.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Nederland heeft volgens onderzoek beste pensioenstelsel ter wereld: is dat zo? En wat is het verschil met België? Volgens de jaarlijkse ranking van het onderzoeksinstituut Mercer beschikt Nederland over 's werelds beste pensioenstelsel. België bezet de vijftiende plaats. Dat vraagt om uitleg van pensioendeskundigen Philip Neyt en Yves Stevens (KU Leuven).
Nieuws Nieuws Terreurslachtoffers zijn niet zomaar verzekerd Zeven jaar na de aanslagen in Brussel zijn er nog steeds gaten in de wet, waardoor niet alle slachtoffers van terrorisme automatisch verzekerd zijn. Een herziening van de wet ligt voor, maar is nog niet in het parlement gestemd.
Nieuws Nieuws Zet de verkiezingsuitslag in Polen een Europees reveil in gang? In Polen heeft de kiezer het eurosceptische regime naar huis gestuurd. Kondigt de Poolse zwaluw een nieuwe Europese lente aan? Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven, is alvast hoopvol. “De democratische achteruitgang in één van de grootste lidstaten is eindelijk gestopt. Dat is cruciaal voor de hele Europese Unie.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IMF en Wereldbank bikkelen om de stemrechten: 'China zal niet al te hard proberen zijn zin te krijgen' Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank houden hun jaarlijkse ledenvergadering in Marrakech. Een herziening van de stemrechten staat hoog op de agenda. Blijven de Verenigde Staten de grote baas? Of krijgen de opkomende landen – en vooral China – eindelijk de zeggenschap die hen toekomt?
Ondernemen Ondernemen Peter Devlies (CEO Argenta) is streng voor de politiek: ‘De overheid verdient meer aan Argenta dan de aandeelhouder’ Argenta haalde 6 miljard euro op met zijn alternatief voor de staatsbon. “Dat kost de bank geld”, geeft CEO Peter Devlies toe. “Maar de staatsbon kost de andere banken ook geld. Het verschil is dat onze klanten tevreden zijn.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Beurshandel Evergrande hervat: 4 vragen over het bedrijf met de hoogste schuldenberg De handel in aandelen van het Chinese bedrijf Evergrande is dinsdag hernomen op de Hongkongse beurs. De koers schoot meteen fors de hoogte in. Betekent dit dat de getroebleerde vastgoedreus uit de problemen is? Not quite, klinkt het bij China-kenners.
Pensioen Pensioen 5 vragen over stoppen met werken voor u op (vervroegd) pensioen kunt ING België biedt oudere werknemers met een lange loopbaan de mogelijkheid om vervroegd te vertrekken. Als ze op minder dan vier jaar van hun pensioen staan, kunnen ze stoppen met werken én het grootste deel van hun loon behouden. Hoe ver kunnen bedrijven gaan?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België is Europees kampioen erfbelasting Geen enkel Europees land int zoveel inkomsten uit erfenissen en schenkingen als België. En dat terwijl de trend in Europa meer en meer is om de erfbelasting af te schaffen.
Ondernemen Ondernemen Open Bedrijvendag: 7 tips van Trends Zondag 1 oktober vindt de 33ste editie van de Voka Open Bedrijvendag plaats. Meer dan 260 bedrijven in Vlaanderen openen de deuren voor het grote publiek. Trends doet enkele aanbevelingen.
Nieuws Nieuws Recordaantal vergunningen voor windmolens op land In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen al een recordaantal windmolens op land vergund. Dit jaar krijgt 80 procent van de aanvragen groen licht, terwijl dat in de voorbije jaren 50 à 65 procent was. Dat meldt De Tijd woensdag.