Weg met de zeebeestjes

De aangekondigde herstructurering doet misschien uit het oog verliezen dat Janssen Pharmaceutica nog altijd regelmatig patenten aanvraagt. Econea, een product dat de romp van zeeschepen proper houdt, leverde het bedrijf uit Beerse de Belgian Business Award for the Environment op.

Econea is een product van de divisie Janssen PMP (Preservation and Material Protection), die naast pathogenen en allergenen ook mi-lieuvervuilers onderzoekt. Dan gaat het over producten voor bosbeheer, maar ook voor antifouling, zeg maar producten tegen de aangroei van onderwaterorganismen op de scheepsromp.

De impact van het product kan moeilijk worden overschat. Indien schepen niet worden behandeld, kan hun brandstofverbruik tot 40 procent toenemen, wat volgens Dany Bylemans en Tony Kempen van Janssen PMP een extra uitstoot van 634 miljoen ton CO2 betekent. Geen wonder dat er elk jaar wereldwijd zowat 67,6 miljoen liter beschermende verf aangebracht wordt op scheepswanden, goed voor zowat één miljard euro omzet.

Econea is de volgende stap in de evolutie van die verf. In de jaren zestig werden nog koper, kwik en arsenicum in verf verwerkt. Die werden vervangen door TBT, tot dat aan het einde van de jaren tachtig werd verboden en opnieuw koper werd gebruikt. Tot voor kort bestond de verf voor 40 procent uit koper. In het nagenoeg metaalvrije Econea is dat amper 4 tot 6 procent.

Op zich is de vondst wat vergelijkbaar met die van de post-it: lijm die niet geschikt was voor Pritt-achtige toepassingen, bleek prima voor de kleine paperblokjes. Econea veroorzaakt een zeer snelle afbraak van de onderwaterorganismen, maar lost zelf vrij snel op wanneer het in contact komt met water. Daardoor is de impact op het milieu veel kleiner. Inmiddels werd een eerste lng-tanker van British Petroleum al met het Kempense product behandeld, en twee kernduikboten van de Amerikaanse marine. Maar het kan bijvoorbeeld ook op de pijpen die gebruikt worden op olie- en gasplatformen.

Ecover en Umicore

Econea is niet de enige winnaar van de milieuwedstrijd. Business & Society, een netwerk van zowat zestig bedrijven die zich engageren rond duurzaamheid, mag tien projecten doorsturen naar de eindfase van de Europese Milieuprijs. Naast Econea, dat won in de categorie ‘product’, kwamen Ecover (proces) en Umicore (management) als winnaars uit de bus.

Ecover, het groenewasmiddelenbedrijf uit Malle, wordt door de jury geprezen om de manier waarop het aan productontwikkeling doet. Door gebruik te maken van een gistsoort (voor de kenners: Candida bombicola) die al in de jaren zestig werd ontdekt, en na zeven jaar onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten, lanceerde het bedrijf deze zomer Ecosurfactant, het ecologisch alternatief voor de Cifs dezer wereld.

Umicore werd dan weer tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘management’ wegens de manier waarop duurzame ontwikkeling in zijn businessmodel is geïntegreerd. Bovendien slaagde de vroegere non-ferrogroep erin die aan te passen aan de noden van elke site. Toch werd er een bedrijfscultuur voor het geheel gesmeed, die door het spelen van ‘The Umicore Way Game’ ook op een innovatieve manier aan de werknemers wordt overgebracht.

Janssen Pharma mag met zijn project rond responsible external manufacturing, ingediend door de divisie Global Pharma Supply Group, nog een tweede project naar de Europese finale afvaardigen. De andere mededingers zijn 3E & Freemind, Roltex Belgium, Saint Gobain Gyproc Belgium, Bostoen, Knauf Insulation en Energy ICT.

Door Luc Huysmans

Tot voor kort bestond botenverf voor 40 procent uit koper. In het nagenoeg metaalvrije Econea is dat amper 4 tot 6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content