Wat kost een tweede verblijf in een skioord?
De krokusvakantie staat voor de deur, de toeloop naar de wintersportgebieden kan beginnen. De meeste landgenoten huren een chalet of gaan op hotel. Maar de belangstelling voor een eigen stek in de bergen neemt toe. Wat moet dat kosten? En waar gaat u best zoeken?
Nee, ik ben geen ervaren skiër. Drie jaar geleden stond ik voor het eerst op de latten. Na die eerste keer had ik wel meteen de smaak te pakken. En mijn vriendin is wel een goede skiër. Maar ik heb het appartement vooral voor mijn kinderen gekocht. Ik kom zelf uit een arbeidersgezin, wij hebben nooit de kans gekregen om te gaan skiën.”
Een jaar na zijn eerste ski-ervaring kocht Ronny Matton (45) een appartement in residentie Saint-Bernard in Les Arcs 1800. Een investering waar hij nog geen spijt van heeft gehad. Het appartement wordt intensief gebruikt. “In de wintermaanden zijn we er natuurlijk om te skiën. Maar ik ben schrijver en uitgever, en ik vind het ook een schitterende plek om te werken. Vanuit de leefruimte hebben we zicht op de Mont Blanc. De familie komt ook wel eens. Mijn ouders hebben altijd gedroomd van een zomervakantie in de bergen. En een aantal weken per jaar verhuren we het ook. Want de kosten zijn toch niet te onderschatten.”
Het is een fenomeen in opgang: wintersporters die een optrekje kopen in hun geliefde skioord. Vooral de Britten zijn tuk op een eigen stek in de bergen. En dat voelen ook de Engelse reisagenten. Zij zagen de verkoop van traditionele skivakanties spectaculair terugvallen. Maar ook de Belgen laten zich niet onbetuigd op de koopmarkt. Bij Guinnard, de belangrijkste vastgoedmakelaar in de omgeving van het Zwitserse Verbier, zijn de Belgen de op drie na grootste kopersgroep.
Bereikbaar voor trein en vliegtuig
Wintersportoorden vind je in veel Europese landen, maar slechts enkele ervan koppelen die sneeuwpret aan een ontwikkelde markt van vakantiewoningen. Frankrijk en Zwitserland zijn de belangrijkste. Dat heeft te maken met de omvang van de skigebieden, de toegankelijkheid van de woningmarkt voor buitenlanders, de sneeuwzekerheid en ook de centrale ligging in Europa. “Wat ook steeds belangrijker wordt, is een goede bereikbaarheid met de trein of de nabijheid van een vliegveld,” zegt Gerry Bellekens, commercieel verantwoordelijke van The Best For You. “De meeste kopers zijn tussen veertig en vijftig jaar oud. Vaak hebben ze kinderen die nog studeren. De ouders vertrekken al met de wagen naar de vakantiewoning, en als de kinderen klaar zijn met de examens komen ze achterna met de trein of het vliegtuig. De uitbouw van het TGV-netwerk in Frankrijk en de opgang van de goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn ook niet vreemd aan dit fenomeen.”
The Best For You is de exclusieve agent voor België van de Franse projectontwikkelaar MGM. Dat bedrijf is al veertig jaar actief in de ontwikkeling van vakantiewoningen. Hun wintersportaanbod ligt vooral in de driehoek Morzine-Annecy-Courcheval, in de departementen Savoie, Haute Savoie en Hautes Alpes.
MGM en The Best For You bieden appartementen, chalets en villa’s aan. De minimumprijs voor een appartement is zowat 200.000 euro. Niet goedkoop, maar een skivakantie – zeker voor gezinnen met kinderen – is dat ook niet. En fervente skiërs houden het niet bij één skivakantie per jaar. Velen redeneren dan ook dat ze op lange termijn nog niet zo’n slechte zaak doen door iets te kopen in plaats van te huren of op hotel gaan. Gerry Bellekens benadrukt ook dat het toerisme in de wintersportoorden evolueert. “Het zomertoerisme zit er duidelijk in de lift,” zegt hij. “Dat heeft ook te maken met de evolutie dat meer mensen eigenaar zijn. Als je zo’n investering doet, wil je er zoveel mogelijk uithalen.”
Marie Haverbeke, de Belgische manager van het Zwitserse vastgoedbedrijf AM Services, bevestigt die trend. “Plaatsen die het hele jaar door iets te bieden hebben, zijn in trek,” zegt ze. “Ik denk dan aan het Zwitserse dorpje Ovronnaz. Dat ligt heel centraal in Valais, waardoor je makkelijk een dagje in Verbier of Crans Montana kan gaan skiën. Maar ook het meer van Genève is vlakbij. En door de zuidelijke ligging heerst er een aangenaam klimaat. Bovendien is Ovronnaz bekend voor zijn thermische baden. Het is dus niet louter afhankelijk van het skitoerisme. Dat vergroot de verhuurmogelijkheden.”
Er zijn nog koopjes te vinden
Een van de belangrijke koopargumenten is dat men het aangename aan het nuttige koppelt: een vast vakantieadres én een interessante belegging. Wat dat laatste betreft, zijn de huurinkomsten naar de achtergrond verdwenen. Vandaag dromen vastgoedbeleggers vooral van een mooie waardestijging van hun vakantie-eigendom.
Maar ben je dan wel aan het juiste adres in Zwitserland en Frankrijk? Het residentiële vastgoed in Zwitserland is immers al stevig geprijsd. Uit een Europese studie van het makelaarsnetwerk Era blijkt dat de gemiddelde woningprijs alleen in Luxemburg hoger ligt dan in Zwitserland. De hoge prijzen die in de wintersportoorden gelden, verklaren in belangrijke mate dat hoge gemiddelde. Volgens statistieken van het agentschap Guinnard klom de vierkantemeterprijs van appartementen in Verbier in 2005 tot 12.500 euro. In vijf jaar tijd noteerde Guinnard een verdubbeling van de vierkantemeterprijs.
Marie Haverbeke merkt wel op dat wie een beetje uitkijkt, best nog wel een ‘koopje’ kan doen in Zwitserland. “In Haute-Nendaz bijvoorbeeld betaal je maar een derde van de prijzen van in Verbier. Terwijl ze hetzelfde skistation betrekken.”
Bij de buren in Frankrijk is de hausse van de vastgoedprijzen al even opmerkelijk. Volgens cijfermateriaal van de Franse notarissen steeg de vierkantemeterprijs voor appartementen in de meeste skigebieden in één jaar tijd met meer dan 10 %. Op de secundaire appartementenmarkt stegen de prijzen het sterkst in de regio rond Sallanches (+32 %). Voor nieuwbouwappartementen werden de sterkste prijsstijgingen genoteerd in de omgeving van Annecy en Annecy-le-Viex (+ 26 % en + 38 %).
Zowel in Frankrijk als in Zwitserland zijn het vooral de kooplustige Britten die de prijzen flink de hoogte in hebben gejaagd. Als die Britse koopwoede wat begint te luwen, zullen wellicht ook de prijzen stabiliseren. Want de meeste waarnemers zijn het erover eens dat het de voorbije jaren wel erg hard is gegaan. Toch gelooft Gerry Bellekens dat de meerwaarde op lange termijn gegarandeerd is. “Op goede locaties is het aantal nog te bebouwen gronden namelijk beperkt,” stelt hij. “En er zijn ook gewoon meer mensen die zich een tweede woning kunnen veroorloven. De rijkere middenklasse is groter geworden.”
Een goede locatie is inderdaad de beste garantie voor het waardebehoud van een vastgoedinvestering. Maar wat is een goede ligging in wintersportland? “De nabijheid van een goed skigebied is wellicht de belangrijkste factor,” zegt Gerry Bellekens. “De echte skiërs willen aan de pistes zitten. Sneeuwzekerheid is dan ook van belang. Maar ook de sfeer in het wintersportoord wint aan belang als criterium. Een gezellig dorpje met een strategische ligging in het skigebied waar er ook ‘s avonds iets te beleven valt, is zowat het ideale.”
Echte koopjesjagers kijken naar het oosten. Het is inderdaad zo dat ook in de voormalige Oostbloklanden enkele mooie skigebieden liggen. Vier van de zeven kandidaat-steden voor de Winterspelen van 2014 bevinden zich overigens in Centraal-Europa. Maar voor de verwende westerse skiër lijkt het niet meteen een alternatief. Zowel qua infrastructuur als qua skicondities is de kloof met West-Europa nog heel groot.
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier