Waar vindt u de best betaalde jobs?
Op basis van de Trends Top 30.000 selecteerden we de bedrijven die de best betaalde jobs aanbieden. Zoals te verwachten valt, staan de multi-nationals bovenaan.
Een debat tijdens op een infosessie voor laatstejaarsstudenten boekhouding: de hr-manager van ArcelorMittal Gent maakt bekend hoeveel een werknemer aan het begin van zijn carrière bij de staalproducent zal verdienen. Het bedrag lijkt een stuk hoger te liggen dan het gemiddelde startersloon van een boekhouder. Rumoer in de zaal. Een andere spreker stuurt de discussie bij: multinationals betalen nu eenmaal meer dan kmo’s.
Dat blijkt ook uit de rangschikking die Trends maakte. Op basis van de gemiddelde loonkosten per werknemer identificeerden we de bedrijven uit de Trends Top 30.000 die horen tot de bestbetalende bedrijven. Voorts gingen we na welke bedrijven de laagste loonkosten hebben en in welke ondernemingen de loonkosten de voorbije vijf jaar het snelst zijn gestegen. We beperkten ons bij de selectie tot ondernemingen met meer dan 100 werknemers. Bovendien gaat het hier niet om geconsolideerde cijfers.
Uitzendbedrijven staan niet in de ranking. Het personeel dat zij plaatsen bij klanten wordt immers meegerekend voor het bepalen van de personeelskosten en dat kan vertekeningen veroorzaken. Uitzendbedrijven die vooral op volume draaien en veel arbeiders plaatsen, scoren daardoor eerder laag. De uitzendkantoren die kiezen voor hogere profielen zouden daarentegen bovenaan de rankings terechtkomen.
En wie is nu de beste betaler? InBev staat met 403.465 euro kosten per werknemer aan de top. Ook in vroegere analyses stond InBev, dat vanuit Brussel en niet Leuven het beheer en de controle over de brouwerijgroep verzorgt, bovenaan. Voedingsreus Cargill staat op twee. Ook Procter & Gamble is goed vertegenwoordigd met een derde plaats. In de top twintig vinden we op 18 overigens ook nog Procter & Gamble Services terug.
Een aantal financiële instellingen is sterk aanwezig in de top tien. Denken we maar aan KBC Securities, Euroclear, Fortis Investment Management, Petercam… Niet verwonderlijk omdat hier vooral hoger profielen worden tewerkgesteld. Een opvallende aanwezige is dan weer Waalse kabelmaatschappij ALE, die nu is omgevormd tot de fusiegroep Tecteo. Idem voor Jabil Circuit uit Hasselt (9) dat onder andere printplaten produceert. De aanwezigheid van Solvay (12) en Pfizer (17) is dan weer minder verwonderlijk. Chemie en farma behoren traditioneel tot de best betalende sectoren in België. Op nummer tien valt van Audi Brussels op. Die positie is niet alleen te danken aan de interessante loonsvoorwaarden bij het bedrijf. Ook het feit dat Volkswagen Vorst – de voorganger van Audi Brussels – bij de herstructureringen van vorig jaar geleden diep in de portemonnee heeft getast voor de werknemers die moesten vertrekken (velen onder hen op brugpensioen) zit daar voor iets tussen. Overigens zijn de loonkosten per persoon bij Audi Brussels de voorbije vijf jaar het sterkst gestegen: van 54.000 euro per persoon naar meer dan 190.000 euro per persoon.
Werpen we ook een korte blik op de bedrijven met de laagste loonkosten per persoon: daar geniet het bouwbedrijf BAM Wallonië de bedenkelijke eer om de laagste loonkosten te hebben. De rest van de top tien wordt voor een groot deel opgevuld door bedrijven in de distributiesector. En zeker de prijsbrekers als Zeeman en Wibra staan opvallend laag. Ook schoonmaakbedrijven zoals Laurenty, Cleaning Masters en ISS hebben lage loonkosten. Niet verwonderlijk gezien de vele laaggeschoolden die er werken. (T)
Door Alain Mouton
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier