Waakhond op zee

Het Gentse techbedrijf Fluves ontwikkelt innovatieve monitoringsystemen voor de water- en energiemarkt. In tegenstelling tot andere oplossingen registreren die overal en altijd.

Wat doet Fluves precies?“Onze kernactiviteiten bestaan uit de engineering van monitoringsystemen, data- analyse en data-ontsluiting via webplatformen”, zegt oprichter Thomas van Hoestenberghe. “Enerzijds voor de hoogspanningskabels in de zeebodem van windmolenparken, anderzijds om permanent de aanslibbing in rivieren of riolen en lekken in dijken of leidingen te meten.”

Hoe is het idee ontstaan?“Ik heb altijd in ingenieursbureaus met meetsystemen rond water en energie gewerkt. Ofwel meten die continu op één plaats, ofwel op meerdere punten maar slechts op één tijdstip. Via een Europees project leerde ik glasvezelkabels kennen. Die kunnen op heel veel plaatsen meten.”

Hoe liep het traject? “Ik heb Fluves in oktober 2014 opgericht als bvba. In 2016 kwam Roel Vanthillo erbij als medezaakvoerder en vennoot. Een jaar later vormden we Fluves om naar een nv. In datzelfde jaar hebben we ook Marlinks opgericht. Dat is een joint venture met Parkwind, het dochterbedrijf van de Colruyt-groep dat windmolenparken beheert. We werken intussen met twaalf mensen.”

Hoe uniek is Fluves? “Onze oplossingen zijn een alternatief voor inspectieboten en onbemande onderzeeërs die niet permanent kunnen worden ingezet. Gelijkaardige bedrijven in onze sector focussen ofwel op hardware, ofwel op software. Wij bieden een volledige oplossing aan.”

Wie zijn uw klanten?“We werken voor aannemers zoals Jan De Nul en DEME, en voor overheidsbedrijven als Farys en de Vlaamse Milieumaatschappij. We zijn ook al actief in de VS en Nederland. Daar werken we onder meer voor Gemini.”

Wat is uw grootste obstakel? “Onze innovatieve oplossingen zijn nog te weinig bekend. We moeten rekening houden met lange verkoopcycli. Daardoor moeten we onze cashflow goed in de gaten houden.”

Krijgt u externe steun? “Fluves maakt deel uit van de acceleratorprogramma’s van imec en Besix. In 2017 organiseerden we een bescheiden kapitaalronde om Marlinks op te richten. Marlinks plant een nieuwe, grotere ronde in 2020. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content