Verslavend als de iPhone

Zelfs België heeft nu een telefoon met het Android-besturingssysteem van Google. Blackberry-habitués zullen hem niet hun ding vinden, maar de toepassingen maken de HTC Magic tot een concurrent van de iPhone – zij het iets minder stylish.

Smartphonegebruikers vallen uiteen in toetsenisten en schermstrelers. Dat Proximus nu geen Android-model met toetsenbord uitbrengt, zoals de G1, is dus een tegenvaller voor de tokkelaars, maar, hey folks, pas je aan of verdwijn. Trouwens, zodra je je realiseert dat er toch een accelerometer in deze HTC Magic zit – hij is niet bepaald flitsend – vind je op het horizontale scherm een behoorlijke toetsenlay-out en een prettige feedback van de trilfunctie. Verticaal gehouden, was het ‘virtuele’ klavier niet gevoelig genoeg om het aandrukken van de letters p en q, tegen de rand, te registreren.

Maar genoeg over die pietluttigheden. Dit is tenslotte geen businesstelefoon, maar een ‘community tool’ voor wie het skateboard is ontgroeid.

Maak dus een Google-account aan – anders kun je Gmail en Android Market niet gebruiken – synchroniseer je e-mails (het mag ook Hotmail of Yahoo! zijn) en klik op ‘Market’ in je applicaties. Sommige smartphones lopen vast alsof ze pc’s zijn, maar de installatie van Quote Pro, Imeem Mobile, Shopsavvy en nog wat andere goodies verliep snel en vlekkeloos. Shopsavvy herkent barcodes via de camera en vergelijkt (helaas vooral Duitse) prijzen op internet. Imeem Mobile is mijn favoriet. Hij streamt je zelfgekozen muziek ‘gratis’ (je betaalt wèl de transmissie) doorheen de oortjes die met de HTC Magic worden meegeleverd. Beter dan iTunes.

Andere applicaties staan standaard op de telefoon. Verwacht van Google Maps geen gps-systeem voor in de wagen, want dat is het niet. De toepassing is wat schutterig bij het inzoomen, maar de routebeschrijving is snel. Wie niet schichtig is over zijn privacy, kan Google Latitude activeren, dat op Google Maps bijhoudt waar jijzelf en je vrienden (of tenminste hun gsm’s) te vinden zijn. Aandoenlijk. De camerachip heeft 3,2 miljoen pixels, maar is, euhm, een gsm-camera. Er is wel geotagging, een functie die registreert waar de foto’s zijn gemaakt.

Op ons toestel stond geen YouTube-viewer. Proximus kon enkel zeggen dat Google bevestigt dat de applicatie er niet is. Doe-het-zelvers vinden een work-around op androidworld.nl.

Flurry, dat gebruik van mobiele toepassingen meet, ontdekte recentelijk dat Android-kopers hun toepassingen méér gebruiken dan iPhone-kopers. Misschien omdat de applicaties blijven lopen en eigenlijk alleen via de taakbeheerder af te zetten zijn. Android is dus ook goed nieuws voor de operator. Ons verbruik van 35,84 MB in een paar uur laat vermoeden dat het 500 MB/24,99 euro maandabonnement dat Proximus aanbeveelt voor intensief gebruik te krap zal zijn voor dit model.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content