THE SKYLINE IS NOT THE LIMIT

Gelieve even te gaan zitten, bij voorkeur met de afstandsbediening van uw digitale televisie in de hand. Welke zender u ook bekijkt, de kans is groot dat u zonet een beroep hebt gedaan op de diensten van Skyline Communications. Het Izegemse familiebedrijf is wereldleider in multi-vendor network management software. Hun DataMiner-software wordt gebruikt door satelliet-bedrijven, telecomondernemingen en de televisiesector om de volledige keten van de informatiestroom te beheren. Zowat 1 miljard mensen in de wereld werkt met computers die door DataMiner worden aangestuurd. “Onze software communiceert met iedere settop- of desktopbox bij u thuis,” lacht Ben Vandenberghe, sales- en marketingdirecteur van het bedrijf.

Ben leidt het bedrijf met zijn broers Bert en Frederik. Het bedrijf werd opgericht door vader Leo Vandenberghe, een voormalige Barco-topman. Aanvankelijk hield het zich vooral bezig met de verkoop van hardwaretoestellen, maar vanaf 2000 spitste het familiebedrijf zich toe op software-ontwikkeling. In plaats van naar Silicon Valley te trekken, breidde het bedrijf zijn activiteiten uit vanuit België naar Europa, het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Intussen is Skyline Communications actief bij meer dan 250 klanten in 65 landen.

“We zijn toen gestart met een concept. Sommigen vonden dat utopisch, maar het heeft wel gewerkt. Daardoor is onze software nu een soort standaard voor de bewaking en monitoring van telecommunicatienetwerken. Daarom zeg ik wel eens dat we geen concurrenten hebben. Want we hebben andere werkmethodes dan IBM of HP. Vergelijk het met iemand die een sportwagen wil, die wil ook een auto, maar klopt toch niet aan bij een bestelwagenbouwer.”

De groei sinds de eeuwwisseling bedraagt ruim een kwart per jaar. Daarom wordt al hard gebouwd aan een nieuw hoofdkwartier aan de snelweg Kortrijk-Brugge. Daar worden de 70 werknemers vanaf eind volgend jaar gehuisvest. Skyline Communications was in 2011 goed voor 8 miljoen euro omzet.

DataMiner wordt gebruikt door onder andere Belgacom, Telenet, RTBF, RTL, en het International Space Center, maar ook door reuzen als Eutelsat, dat via 28 satellieten meer dan 4000 tv- en 1100 radiokanalen doorstuurt naar 204 miljoen huizen. Via Singtel is het bedrijf medeverantwoordelijk voor de communicatie van en naar meer dan 10.000 schepen over de hele wereld. “Eigenlijk zijn we nog maar amper begonnen. We’re just scratching the surface. Iedereen wordt meer en meer afhankelijk van infrastructuur en data-communicatie. We hebben nu al een visie over waar we willen staan binnen tien of vijftien jaar”, zegt Vandenberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content