Romanovs in hermitage

© GF

HONDERD JAAR NA DE RUSSISCHE REVOLUTIE TOONT DE HERMITAGE IN AMSTERDAM HET VERHAAL VAN DE LAATSTE ROMANOVS DIE AAN DE MACHT WAREN, MET KUNSTWERKEN EN OBJECTEN UIT DE RUSSISCHE ZILVEREN EEUW.

Volgende week opent in de Royal Academy in Londen de expo Revolution: Russian Art 1917-1932. Die show vertelt hoe kunstenaars de brutale politieke omwenteling van oktober 1917 verteerden. Het tijdperk van de tsaren en de monarchie van de Romanovs was voorbij, de Russische samenleving werd grondig dooreengeschud. Ook het MoMa in New York en de British Library in Londen plannen tentoonstellingen over de Russische nieuwlichterij tot de jaren dertig, met constructivistische en suprematistische architectuur (El Lissitzky), fotografie (Aleksandr Rodtsjenko), film (Dziga Vertov), schilderkunst (Kazimir Malevitsj), kostuumontwerpen (Ljoebov Popova) en beeldhouwkunst (Vladimir Tatlin).

De Amsterdamse Hermitage bekijkt het thema vanuit een andere invalshoek: die van de Romanovs, de tsarendynastie die in 1917 hardhandig van de macht werd verdreven. De expo put niet alleen uit de rijke collecties van de Hermitage in Sint-Petersburg, maar ook uit die van het Russisch Staatsarchief en het Artillerie Museum in Moskou. Met foto’s, documenten, filmfragmenten, speelgoed, sierobjecten en schilderijen komt het glamoureuze Sint-Petersburg onder Nicolaas II, de laatste tsaar van de Romanovs, weer tot leven. Er is zelfs een van de wapens te zien waarmee de Romanovs vermoord werden.

Luxeobjecten bewijzen de wereldvreemde rijkdom van de toenmalige upperclass. Maar uit andere documenten blijkt de groeiende sociale onrust en de ongelijkheid tussen arm en rijk. Er braken stakingen en betogingen uit. Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog bereidden de bolsjewieken onder leiding van Lenin de bloedige coup voor. Een nieuw tijdperk brak aan, maar de glorie van het vorige smeult nog na in de Hermitage.

1917. Romanovs & Revolutie, van 4 februari tot 17 september in de Hermitage in Amsterdam

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content