RealDolmen, Pauwels Consulting en Ligne Pierre snelste groeiers van Vlaams-Brabant

© belga

De nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs voor de provincie Vlaams-Brabant luisteren naar de namen RealDolmen, Pauwels Consulting en Ligne Pierre.

De twee ICT-dienstenbedrijven en de producent van natuursteen haalden het bij respectievelijk de Grote, Middelgrote en Kleine Ondernemingen. Als primus inter pares staan zij symbool voor gedreven ondernemerschap. Behalve hen beloonden we ook een jonge ondernemer: Automotive Ecology is de Starter van het Jaar.

Ondanks de fraaie laureaten doen de 200 Gazellen van deze editie het doorgaans minder goed dan hun collega’s van vorig jaar, al mag worden opgemerkt dat vorig jaar de Vlaams-Brabantse Gazellenbedrijven beter standhielden dan andere provincies.

Want hoewel de economie zich na de dip van 2008-2009 ietwat stabiliseerde in 2010, valt daar weinig van te merken in de Gazellenlijsten. De mediaan van de rendabiliteit op eigen vermogen van de Grote Ondernemingen herstelde lichtjes, van 17 naar 17,4 procent.

Maar de nettowinst daalde van 1,65 miljard euro naar 1,11 miljard. Dat is gelukkig nog altijd flink hoger is dan de 794 miljoen van twee jaar geleden. Aan een hypothetische vennootschapsbelasting van 33 procent goed droegen de 200 Vlaams-Brabantse Gazellen in 2010 een slordige 365 miljoen euro belastingen af aan Vadertje Staat.

De Gazellen van deze editie zagen de totale omzet met 5,6 naar 18,4 miljard euro aandikken. Vorig jaar waren die cijfers respectievelijk 6,2 en 17,4 miljard euro. Ook de gecreëerde tewerkstelling blijft met 14.350 stuks een flink stuk achter op de 15.471 banen die de 200 bedrijven van vorig jaar creëerden.

Het onvermijdelijke Colruyt blijft met 13.962 mensen op de loonlijst met ruime voorsprong de grootse werkgever van de Vlaams-Brabantse Gazellen. Dat zijn er 3.246 meer dan vijf jaar ervoor. Andere bedrijven die de kaap van 1000 werknemers ronden, zijn Ikea Belgium (1901) Robert Half (1803), Securitas (1330), RealDolmen (1207), Krëfel (1046), en Golden Ambassador Okay Buurtwinkels (1022).

De Gazellen werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

Nieuw is dit jaar dat de titel van Ambassadeur voor drie jaar geldt. Een bedrijf dat twee jaar op rij de ranglijst in een categorie aanvoert, wordt “Golden Ambassador”. In Vlaams-Brabant krijgen Okay Buurtwinkels (Grote Ondernemingen) en Waterleau (Kleine Ondernemingen) die eretitel.

Daarnaast kozen we ook een Starter van het Jaar. Uit een longlist van bedrijven die maximaal drie boekjaren achter de rug hebben, meer dan één persoon tewerk stellen en een positieve cashflow hebben, kiest een jury van Trends, Trends-Tendances, Bizz, Voka en KBC de winnaar. Daarbij houdt ze rekening met het financiële aspect, innovatie, duurzaamheid en groeimogelijkheden van het bedrijf.

Luc Huysmans

Meer informatie vindt u op www.trendsgazellen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content