Denys, Ablynx en Manumixx zijn de snelste groeiers van Oost-Vlaanderen

© Thomas de Boever

De bouwonderneming Denys, het biotechbedrijf Ablynx en Manumixx, een producent van voedingssupplementen, zijn de Trends Gazellen Ambassadeurs voor de provincie Oost-Vlaanderen.

Zij haalden het bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Als primus inter pares staan zij symbool voor gedreven ondernemerschap. Daarnaast beloonden we ook een jonge ondernemer: het licht- en geluidsbedrijf Twin4U is de Starter van het Jaar.

Oost-Vlaanderen bevestigt het beeld dat de Gazellen ook in andere provincies te zien gaven. Meer omzet en meer winst dan de collega’s van vorig jaar, maar wel minder jobcreatie. Met andere woorden: de onzekerheid over het economisch herstel dat in 2010 optrad, na de diepe dip van 2008-2009, gaf onze bedrijfsleiders onvoldoende vertrouwen om opnieuw personeel aan te werven.

Jobcreators

Daardoor blijven de gecreëerde banen met 6006 stuks een beetje onder de 6166 banen die de 200 Gazellen van vorig jaar creëerden. Maar op de andere parameters scoren de 200 Gazellen van deze editie beter. De mediaan van de rendabiliteit op eigen vermogen van de grote ondernemingen herstelde lichtjes, van 17,4 naar 18,4 procent.

De nettowinst steeg van 567 miljoen euro naar 785,5 miljoen euro. Tegen een hypothetische vennootschapsbelasting van 33 procent goed dragen de 200 Oost-Vlaamse Gazellen een slordige 259 miljoen euro belastingen af aan de staat.

Ten slotte zagen de Gazellen van deze editie de totale omzet met 4,6 naar 13,1 miljard euro aandikken, terwijl dat vorig jaar respectievelijk 3 en 8,7 miljard euro was.

Het bedrijf dat de meeste jobs creeërde de jongste vijf jaar is Thomas Cook Retail Belgium: tussen 2006 en 2010 ging het van 37 naar 668, weliswaar ook door verschuivingen in de groep. DSV Solutions/Automotive zag, mede door de overname van ABX, het personeelsaantal met 312 eenheden klimmen. Ook Denys, Trends Gazellen Ambassadeur bij de grote ondernemingen, rondde de kaap van 200 nieuwe jobs: het werkt met 242 mensen meer dan vijf jaar geleden.

De grootste werkgever blijft Barry Callebaut Belgium. De chocoladeproducent uit Wieze heeft 875 mensen op de loonlijst staan. Verder op de ranglijst staan Johnson Controls Gent (852), Febelco (827), Ontex (803), Aldi Erpe-Mere (674), TMVW (672), Thomas Cook Retail Bel. (668), Denys (641), Belgomilk (501) en DSV Solutions/Automotive (474).

Gazellenbedrijven staan symbool voor gedreven ondernemerschap. Zij werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

Starter

Nieuw is dit jaar dat de titel van Ambassadeur voor drie jaar geldt. Een bedrijf dat twee jaar op rij de ranglijst in een categorie aanvoert, wordt ‘Golden Ambassador’. In Oost-Vlaanderen krijgen Newtec Cy (middelgrote ondernemingen) en Massive Media (kleine ondernemingen) die eretitel.

Daarnaast kozen we ook een Starter van het Jaar. Uit een lijst van bedrijven die maximaal drie boekjaren achter de rug hebben, meer dan één persoon in dienst hebben en een positieve cashflow hebben, kiest een jury van Trends, Trends-Tendances, Bizz, Voka en KBC de winnaar. Daarbij houdt ze rekening met het financiële aspect, innovatie, duurzaamheid en groeimogelijkheden van het bedrijf.

In Oost-Vlaanderen gaat die pluim naar Twin4U, het licht- en geluidsbedrijf van de tweelingbroers Christof en Philippe Peirsman.

Luc Huysmans

Meer informatie vindt u op www.trendsgazellen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content