Hubo Belgium, Izen Energy en NX10 zijn snelste groeiers in Antwerpen

De titel Trends Gazellen Ambassadeur voor de provincie Antwerpen gaat dit jaar naar de doe-het-zelfketen Hubo Belgium, en de hernieuwbare-energiebedrijven Izen Energy en NX10.

Zij haalden het bij respectievelijk de Grote, Middelgrote en Kleine Ondernemingen. Als primus inter pares staan zij samen met de andere 197 Gazellen-bedrijven symbool voor gedreven ondernemerschap.

Behalve hen beloonden we ook een jonge ondernemer: de spambestrijdingsspecialist Mollom is de Starter van het Jaar.

Grenzen van de productiviteit

De Gazellen van deze editie gaan, wellicht nog net iets meer dan de gemiddelde onderneming, op zoek naar de grenzen van de productiviteit. Net als in de meeste andere provincies doen de 200 Gazellen van Antwerpen het doorgaans beter dan hun collega’s van vorig jaar.

Dat heeft veel te maken met de vergelijkingsbasis: na de dip van 2008-2009 stabiliseerde de economie zich ietwat in 2010, het jaar dat in deze oefening wordt vergeleken met 2006.

In Antwerpen is het herstel zelfs vrij uitgesproken. De mediaan van de rendabiliteit op eigen vermogen van de Grote Ondernemingen stijgt van 18,4 naar 20,5 procent.

De nettowinst klom van 4,9 miljard vorig jaar naar 6,64 miljard euro. Aan een hypothetische vennootschapsbelasting van 33 procent dragen de 200 Antwerpse Gazellen een slordige 2,2 miljard euro belastingen af aan Vadertje Staat.

Ook de totale omzet ging fors omhoog: met 6,3 naar 13,9 miljard euro. De 200 Gazellen van vorig jaar bleven steken op respectievelijk 5,9 en 12,2 miljard.

Minder jobs

Maar net als in de meeste andere provincies hapert het bij de tewerkstelling. Met 8526 gecreëerde jobs tussen 2006 en 2010 blijft deze editie een flink stuk achter op de 11.343 banen die de 200 bedrijven van vorig jaar creëerden.

Met andere woorden: meer omzet, en minder maar productievere werknemers.

In totaal stellen onze 200 Gazellen 25.381 mensen tewerk. Grootste werkgever van de Antwerpse Gazellen is Zeeman Textiel Supers, dat in vijf jaar tijd de tewerkstelling met 274 stuks zag stijgen tot 1216.

De top 10 van grootste werkgevers wordt vervolledigd door Kruidvat Health & Beauty (1061), Van Gansewinkel (909), Alcon-Couvreur (894), Aquafin (827), Dredging International (694), Soudal (655), CEVA Logistics Belgium (609), VITO (541), en VAB (493).
De grootste jobcreator is echter geen van deze bedrijven, maar de Middelgrote Gazelle BIS Industrial Services, een Duitse industriëledienstenverlener die, mede door fusies, de tewerkstelling opdreef van 60 naar 351 werknemers.

Starter van het Jaar

Gazellen-bedrijven staan symbool voor gedreven ondernemerschap. Zij werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.
Nieuw is dit jaar dat de titel van Ambassadeur voor drie jaar geldt. Een bedrijf dat twee jaar op rij de ranglijst in een categorie aanvoert, wordt ‘Golden Ambassador’.

Daarnaast kozen we ook een Starter van het Jaar. Uit een lijst van bedrijven die maximaal drie boekjaren achter de rug hebben, meer dan één persoon tewerkstellen en een positieve cashflow hebben, kiest een jury van Trends, Trends-Tendances, Bizz, Voka en KBC de winnaar. Daarbij houdt ze rekening met het financiële aspect, innovatie, duurzaamheid en groeimogelijkheden van het bedrijf.
In de provincie Antwerpen gaat die pluim naar de spambestrijdingsspecialist Mollom.

Luc Huysmans

Meer informatie vindt u op www.trendsgazellen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content