PETER DUYNSLAEGER (52): ‘ONS VERHAAL SLAAT AAN BIJ ONDERNEMERS’
Na meer dan twintig jaar in de Luxemburgse banksector te hebben gewerkt, opende Peter Duynslaeger in oktober 2015 het nieuwe kantoor van Banque de Luxembourg in Gent. Het is, naast Aarlen en Brussel, het derde kantoor van de vermogensbeheerder in ons land. Vanuit Gent wil Banque de Luxembourg een sterkere positie op de Vlaamse markt uitbouwen.
De markt van vermogensbeheer is in Vlaanderen al druk bezet. Hoe wil Banque de Luxembourg zich onderscheiden?
PETER DUYNSLAEGER. “Banque de Luxembourg staat voor voorzichtig, conservatief vermogensbeheer met een duidelijke langetermijnhorizon. In dit renteklimaat kiezen wij voor een combinatie van aandelen en Duitse en Amerikaanse staatsobligaties, aangevuld met wat goud, vastgoed en een beetje private equity. De aandelen moeten voor het rendement zorgen. Maar we zijn heel selectief. We investeren enkel in kwaliteitsbedrijven die een grote en stabiele vrije cashflow genereren. Bepaalde sectoren of activa sluiten we uit, zoals biotech, financiële instellingen, staal, starters, … Ook bedrijfsobligaties of gestructureerde producten kopen we niet, omdat het risico niet in verhouding staat tot het rendement.”
Welk type cliënteel voelt zich daardoor aangesproken?
DUYNSLAEGER. “Ons verhaal slaat aan bij ondernemende klanten: kmo’s, vrije beroepen, winkeliers. Vaak gaat het om families. Zij begrijpen het potentieel van risicodragend kapitaal en van langetermijninvesteringen. Tegelijk zijn zij op zoek naar gemoedsrust.”
Waarom is de Belgische markt belangrijk voor Banque de Luxembourg?
DUYNSLAEGER. “Banque de Luxembourg bestaat sinds 1920 als private bank in Luxemburg en heeft altijd Belgische klanten bediend. In 2010 hebben we onze eerste vestiging in België geopend, in Aarlen. Sindsdien beschouwen we de Belgische markt als onze tweede thuismarkt en denken we in termen van marktuitbreiding. Aanvankelijk hadden we 2 miljard euro vermogen onder beheer in België, vooral geld dat uit Luxemburg kwam. Nu zitten we aan 3,3 miljard.”
In 2012 opende Banque de Luxemburg een kantoor in Brussel. Waarom kwam er vorig jaar nog een vestiging bij, in Gent?
DUYNSLAEGER. “We merkten dat het Vlaamse cliënteel niet groeide. Voor veel Vlamingen is een trip naar Brussel geen pretje. En cultureel zijn er grote verschillen. Daarom hebben we nu een kantoor in Gent. Het gros van de klanten komt uit Oost- en West-Vlaanderen. We mikken op een minimumvermogen van 1 miljoen euro, maar formeel is er geen minimumgrens.”
Wat zijn uw ambities op de Belgische markt?
DUYNSLAEGER. “We willen niet de grootste private banker van België worden. We zijn al sinds dag één rendabel, dus schaalgrootte is niet noodzakelijk. Onze aandeelhouder, de Franse groep Crédit Mutuel-CIC, biedt ons de kans stap voor stap te groeien. We merken dat we nieuwe klanten vooral werven in het netwerk van bestaande klanten. Maar vaak moet er een evenement zijn: een ondernemer die zijn bedrijf verkoopt, of mensen die een erfenis krijgen. Het doel is onze naambekendheid bij Vlaamse ondernemers te vergroten, zodat we in de top vijf terechtkomen van private bankers die bij die gelegenheden hun verhaal mogen doen.”
P.C.
“Het doel is onze naambekendheid bij Vlaamse ondernemers te vergroten”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier