Paris s’éveille

De rentree in Parijs is geknipt voor estheten: september trapt af met Biennale Paris, AD Intérieurs en het Parcours des Mondes tegelijk.

Tijdens de rentree van begin september is Parijs de hoofdstad van de kunst- en antiekwereld. Tegenwoordig zelfs jaarlijks, want de vroegere Biennale des Antiquaires is sinds 2017 een jaarlijks evenement, dat bizar genoeg is herdoopt tot Biennale Paris. Aan de locatie is niet gemorreld: het Grand Palais blijft de meest prestigieuze expohal van de stad. Van 8 tot 16 september kunnen kunstliefhebbers op de Biënnale de zeldzaamste kunstobjecten uit vijfduizend jaar geschiedenis kopen.

Van de zeventig exposanten debuteert er een tiental. Matias Ary Jan, de voorzitter van het antiquairsvereniging dat de beurs organiseert, weet maar al te goed dat er vers bloed nodig is, want het bezoekersaantal en de aantrekkingskracht van de beurs kregen onlangs een serieuze knauw. Naast de stands is een van de blikvangers de tentoonstelling van objecten uit de entourage van Napoleon, afkomstig uit de privécollectie van Pierre-Jean Chalençon.

De Biennale Paris heeft een immense slipstream: tal van evenementen profiteren van het moment dat de mondiale kunst- en antiekwereld naar Parijs afzakt. Het Parcours des Mondes, dat loopt van 11 tot 16 september, is een circuit langs een zestigtal handelaars in Saint-Germain-des-Prés die zijn gespecialiseerd in tribale kunst uit Afrika, Azië, Oceanië, Amerika en de poolgebieden.

Enkele antiquairs organiseren soloshows van een museale kwaliteit. Christian Deydier toont Chinese paardensculpturen, J. Kügel achttiende-eeuwse objecten in piquétechniek. Vanaf 5 september loopt ook nog AD Intérieurs: het interieurblad AD France organiseert een showcase van vijftien hedendaagse interieurarchitecten die ieder één ruimte spectaculair inrichten.

Biennale Paris, van 8 tot 16 september in het Grand Palais in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content