‘Ook je temperament wordt volwassener’
” Bij een nieuwe baan is het altijd even aftasten. Je leert je collega’s en de manier van werken kennen, maar ook het werkritme in de organisatie. Zo’n zes maanden nadat ik in mijn functie ben gestart, kan ik zeggen dat ik in een omgeving werk waar een heleboel collega’s heel hard werken, maar waar mensen ook hebben geleerd het symbooltje van Microsoft Teams zo nu en dan op rood te zetten. Daar kan ik zelf ook nog wat van leren.
“Ik heb jarenlang in de politieke wereld meegedraaid. Daar heb je geen enkele controle over je agenda. Niet dat ik daar negatief op terugkijk. Ik zie het eerder als een weg die ik ben gegaan, als een ervaring die ik heb opgedaan. Dankzij die periode weet ik nu beter wanneer het te veel is en wanneer ik er behoefte aan heb om even niet beschikbaar te zijn. Die wijsheid komt ook een beetje met de jaren. Als je wat ouder wordt, begrijp je de waarde van rust beter en kun je er juister mee omgaan. Je laat je niet langer leiden door alles wat op je afkomt, je leert er ook eens een punt achter te zetten. Voor jezelf en voor je omgeving. Of je daarin slaagt, hangt ook af van je temperament. Ook je temperament wordt volwassener door de jaren. En zelfverzekerder.”
Lege blokken
“De maatschappelijke evolutie helpt daarin ook. Hoe meer we met burn-outs en psychische problemen worden geconfronteerd, hoe meer aandacht er gaat naar de work-lifebalans. Ik zie in de vergaderagenda’s bij collega’s bijvoorbeeld vaak het woord ‘zelfzorg’ opduiken. Dat betekent nog niet automatisch dat iedereen ook echt voor zichzelf zorgt, maar het bewustzijn eromheen creëren is ook al belangrijk. Ik zie ook regelmatig dat er tijdens denkvoormiddagen lege blokken in de agenda’s ingepland staan. Ook dat is voor jezelf zorgen: ruimte maken om met elkaar te praten over iets anders dan het werk.
“Zelf plan ik trouwens ook heel bewust vrije momenten in, ook in het weekend. Zodat ik de relatie met mijn familie en vrienden kan onderhouden. Zelfs als we gewoon rustig thuis blijven, zet ik dat in de agenda. Dan kun je die tijd beter bewaken. Dat brengt rust en het geeft je vooraf al energie, omdat je iets leuks hebt om naar uit te kijken. Daarnaast haal ik in het weekend geregeld wat werk in. Waar ik verder niet over klaag, voor alle duidelijkheid. Het gevoel iets te kunnen afwerken, ook dat brengt rust.”
Respect voor jongeren
“Bij sollicitaties ontmoet ik wel steeds vaker starters die het anders willen aanpakken. Zij willen er tijdens de werkuren helemaal voor gaan, maar weten heel goed dat ze hun tijd ‘s avonds of in het weekend anders willen besteden. Knap, vind ik. Als je met hen samenwerkt, merk je dat ze het precies zo aanpakken. Je mag hen tijdens de werkuren alles vragen, maar ze zullen je er soms ook op wijzen dat ze iets pas de volgende dag kunnen afwerken. Daar kan ik veel respect voor opbrengen.
“Bij mij valt het werk van me af wanneer ik in de natuur wandel. Dat doe ik vaak, en vaak ook alleen. Zonder muziek in de oren en in de hoop niet te veel andere mensen tegen te komen. Soms trekt mijn echtgenoot mee het bos in. Het is de ideale manier om rustig met elkaar te praten. Niet over het werk, maar gewoon over ons. Het is iets wat we al langer doen. Wij begrijpen in deze coronaperiode dus heel goed waarom mensen nu al wandelend willen ontspannen in het bos. Alleen hebben we ons al een paar keer afgevraagd waar ze zo plots toch allemaal vandaan blijven komen” ( lacht).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier