“Onze troef: Vlaanderen hinkt achterop”
Risk management kreeg sinds de aanslagen van 11 september 2001 een duw in de rug. Yves Dupont werpt zich op de niche van autonoom risicoadvies aan ondernemingen.
Y ves Dupont zag het groot bij De Post. Als risk manager was hij verantwoordelijk voor een enorm investeringsprogramma, dat paste bij de ambities van topman Frans Rombouts. “We zouden een van de eerste grote bedrijven in België zijn met een modern, geïntegreerd risk management,” verzucht hij. “Het mocht niet zijn.” Na Rombouts’ vertrek werd het programma beperkt. Dupont verliet de onderneming en bewerkt sinds begin dit jaar de ondernemingsmarkt als adviseur met Riskovery Consult.
Antwerpenaar Dupont (44) verdedigt de ‘integrale screening’ op risico’s. Niet alleen de klassieke veiligheids- en beveiligingssystemen en aanverwante verzekerbare risico’s worden onderzocht, maar ook de strategische, financiële, operationele, juridische en managementaspecten. Dupont: “Banken, aandeelhouders, klanten en leveranciers eisen een groter inzicht in het risicoprofiel van een onderneming. Ze willen niet alleen informatie over de risico’s die een bedrijf bedreigen en over de verzekeringen die daarvoor een oplossing bieden. Van belang is ook welk bestuursniveau controleert en verantwoordelijk is op het vlak van, bijvoorbeeld, product- en leveringsaansprakelijkheid. Ook de bestuurders- en personeelsaansprakelijkheid moeten in kaart worden gebracht. Wij helpen ondernemingen bij de screening en de rapportering.”
Dupont werkte vóór De Post als risicobeheerder bij Ernst & Young (na een aanloop via BBL en Saint-Gobain). Hij kent dus de Big Four. “Hun risk consultants zijn perfect in staat de pijnpunten aan te duiden, maar laten de praktische uitwerking qua verzekeringen, juridische structuren en interne managementprocedures vaak over aan het bedrijf zelf. Of aan collega-consultants, wat dan ook uit de factuur blijkt.”
Hoewel hij vandaag nog maar enkele klanten heeft, hoopt Dupont dit jaar op een omzet van 200.000 euro. Hij blijft optimistisch. “Sinds een jaar of twee neemt het belang van het risicoprofiel van een bedrijf toe, in het licht van de transparantie die voor deugdelijk bestuur vereist is. 11 september 2001 was daarin een katalysator. Vlaanderen hinkt achter op deze trend. Voor ons type van advies is er dus een onontgonnen terrein.”
H.B. [{ssquf}]
Qua risicomanagement heeft Vlaanderen de aanslagen van 11 september 2001 nog altijd niet goed begrepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier