ONDERWIJS. TAALMISSIONARIS

Professor Wilfried Decoo (UIA) vertelt met gedrevenheid over zijn werk. De gedrevenheid van een man die op 24-jarige leeftijd ontwikkelingswerk ging verrichten in het Zaïrees onderwijs, om twee jaar later naar Amerika te vertrekken om zich aan de mormoonse Brigham Young University (Utah, VS) te specializeren in taalonderricht. Niet toevallig : missionering en taalkennis gaan voor mormonen hand in hand.

Sinds hij als pas afgestudeerd romanist de taal van Molière onderwees aan leerlingen automechanika, beseft professor Decoo dat er iets grondig mis is met het taalonderwijs in Vlaanderen. Nu is hij, samen met zijn rechterhand Jozef Colpaert, verantwoordelijk voor het onderzoeksteam Didascalia aan de Universitaire Instelling Antwerpen. De 15-koppige ploeg legt zich voornamelijk toe op CALL (Computer Assisted LanguageLearning), de verbetering van het taalonderricht met de computer. “Toch wordt de leraar niet overbodig, ” meent Decoo. “De machine neemt de ondankbare taken over. De leraar motiveert. Ook bij kreatief taalgebruik blijft de mens onmisbaar. “

De Didascalia-programma’s Vocapuces en Verbapuces zijn al tien jaar bekend bij leerlingen Frans. Deze software voor DOS en Windows (nu ook beschikbaar op cd-rom) is zeer flexibel en wordt vandaag ook gebruikt voor lessen Duits, Engels, Spaans, Italiaans en Nederlands. Didascalia exporteert zijn software naar Rusland en Hongkong. Decoo hecht veel belang aan de “externe versatiliteit”, de aanpasbaarheid van het programma aan de kenmerken van de individuele gebruiker. Gezagvoerders en stewardessen van Sabena hanteren bijvoorbeeld het programma “This is your captain” om de drietalige aankondigingen voor passagiers te verbeteren. Alcatel Bell, Bekaert, Sidmar en de textielsektor hebben ook taalpakketten, die op hun maat gesneden zijn.

Van taalonderricht is het slechts een kleine stap naar taaleksamens. Voor het Vast Wervingssekretariaat werkt Didascalia aan het ATLAS-projekt (Adaptive Testing of Language Significance) voor geautomatizeerde taaleksamens. “Zo worden eksamens objektiever, ” benadrukt de Antwerpse onderzoeker.

Het onderzoeksteam van Decoo zoekt een evenwicht tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. De overheid subsidieert enkel het fundamenteel onderzoek. “Daar moet je voor vechten zoals elke onderzoeksgroep, ” merkt de 48-jarige hoogleraar droogjes op. Het toegepast onderzoek kan alleen overleven door opdrachten van bedrijven, de overheid en de Europese Unie. Didascalia is geen commercieel projekt. Voor de professor staat het gebruik van zijn onderzoek centraal. Hij wenst de software daarom niet overmatig te beschermen. “Door de lage prijs (vanaf 1950 frank), onze ondersteunende service en een mentaliteitsverandering bij de verbruiker is kopiëren minder interessant. “

WILFRIED DECOO (UIA) Taaltechnologie voor het onderwijs en voor bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content