Vlaanderen haalt opnieuw 1,25 miljard euro op via obligaties

Vlaamse ministers Liesbeth Homans, Bart Tommelein en Hilde Crevits © Belga

De Vlaamse overheid heeft opnieuw voor 1,25 miljard euro obligaties geplaatst aan een voordelige rente.

Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein bevestigt daarover een bericht in De Tijd. De uitgifte dient om een aantal publieke instellingen rechtstreeks te financieren. De Vlaamse overheid kan immers aan betere voorwaarden geld lenen.

De obligaties werden op 24 mei geplaatst in twee tranches: een eerste van één miljard euro over 25 jaar met coupon van 1,875% en een tweede tranche van 250 miljoen euro met vervaldag oktober 2026 en een coupon van 0,375 procent.

Instellingen financieren

De uitgifte kadert in de nieuwe politiek om instellingen zoals de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, het Vlaams Woningfonds en de DBFM Scholen van Morgen direct te financieren, zegt Tommelein. In 2016 werd deze techniek voor het eerst toegepast, ook toen voor een bedrag van 1,25 miljard euro.

“Naarmate we meer uitgiftes doen, wordt de besparing steeds groter. We zijn daarom van plan ook de volgende jaren een aantal instellingen rechtstreeks te financieren. Zoals bijvoorbeeld de NV BAM, voor de bouw van de Oosterweelverbinding”, aldus de minister.

Partner Content