Groen licht voor Europese AI-wet: wat staat erin?

Ursula Von der Leyen tijdens de State of the Union -- Foto door Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag definitief groen licht gegeven aan de ‘AI-act’, de verordening die regels vastlegt voor het gebruik van artificiële intelligentie (AI). “Deze baanbrekende wet, de eerste in haar soort ter wereld, is ons antwoord op een mondiale technologische uitdaging die ook kansen creëert voor onze samenlevingen en economieën”, zegt Belgisch staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel.

De AI-wet kreeg eerder al een meerderheid van het Europees Parlement achter zich. Met de formele goedkeuring door de Raad is het wetgevende proces nu helemaal achter de rug. De Europese wetgevers hebben het graag over historische regels die bescherming bieden tegen de risico’s van AI, maar tegelijk ruimte laten voor innovatie. Ze hopen dat de wet een wereldwijde standaard zet.

Er wordt met een risicogebaseerde aanpak gewerkt, wat betekent dat hoe groter het risico is op schade voor de samenleving, des te strenger de regels zijn. AI-systemen met een beperkt risico zijn aan zeer lichte transparantieverplichtingen onderworpen, terwijl AI-systemen met een hoog risico aan een reeks vereisten en verplichtingen moeten voldoen om toegang te krijgen tot de EU-markt. Cognitieve gedrags­manipulatie, sociale scoring en andere als onaanvaardbaar beschouwde risico’s worden verboden.

Politiewerk

Ook het gebruik van AI voor voorspellend politiewerk op basis van profilering, en systemen die biometrische informatie gebruiken om ras, godsdienst of seksuele gerichtheid van een bepaalde persoon af te leiden, zijn niet toegelaten. Voor generatieve AI, die zelf content kan creëren, zijn aparte regels gecreëerd, vooral op het vlak van transparantie.

Systemen die uitsluitend voor militaire, defensie- of onderzoeks­doeleinden worden gebruikt, vallen buiten het toepassingsgebied van de AI-wet.

Staatssecretaris Michel spreekt over “een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de EU”. “We hebben een evenwicht gevonden tussen het stimuleren van het gebruik van deze snel veranderende technologie en de eerbiediging van de grondrechten van onze burgers.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content