Geert Noels: ‘Vrees geen deflatie maar bouw schulden af’

© belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Lagere prijzen, laat maar komen. Gedaalde energiekosten zorgden vorige maand voor een inflatie van amper 0,7 procent op jaarbasis in de eurozone. “Een lagere olieprijs betekent minder belastingen betalen aan het buitenland,” zegt Geert Noels, hoofdeconoom van de vermogensbeheerder Econopolis.

Met zijn tweet van vorige week wil hij de angst voor deflatie ontzenuwen. De lage inflatie in de eurozone doet velen vrezen voor een spiraal van immer dalende prijzen, zodat mensen hun aankopen uitstellen en de economie tot stilstand komt.

De angst voor deflatie wordt ons aangepraat, vindt Noels. “De prijzen van ICT-producten dalen al twintig tot dertig jaar. Toch heeft niemand zijn computeraankopen uitgesteld. Ook de prijzen van auto’s zijn gedaald, als je de kwaliteitsverbetering in rekening neemt. Niemand klaagt daarover. Dalende prijzen zijn goed voor de consument.”

Dalende prijzen zijn vooral slecht voor wie schulden heeft. Eenzelfde bedrag aan schulden zal, uitgedrukt in termen van goederen en diensten, zwaarder wegen bij deflatie. Dat willen de centrale banken vermijden, maar ze durven dat niet met zoveel woorden te zeggen, volgens Noels. “Hun officiële boodschap luidt ‘deflatie is slecht, inflatie is goed’. Inflatie komt neer op geldontwaarding, wat de last van de landen met zware schulden zal verlichten. Dat is de werkelijke bedoeling. Op dit moment zijn de centrale banken er om de schuldenaars te helpen. Dat moeten ze dan ook openlijk zeggen, in plaats van zich te verbergen achter argumenten die met de grond van de zaak niks te maken hebben.”

Als de centrale banken hun zin krijgen en inflatie opnieuw de bovenhand haalt, is de spaarder de pineut. “Inflatie is een impliciete transfer van spaarders naar schuldenaars”, zegt Noels. “Het vreet aan de spaarboekjes, levensverzekeringen, pensioensparen en alle andere spaarvormen. Degene die het voordeel vangt, is Belgische staat, want die zit met schulden. Leg dat maar eens uit aan de spaarder.”

Het echte probleem is de schuldopbouw. “Als een land schulden blijft opstapelen, dan ontstaat er wantrouwen in zijn munt en komen de investeringen in gevaar. Schulden kunnen zware gevolgen hebben op lange termijn. We moeten vandaag geen deflatie vrezen, maar schulden afbouwen.”

Riskeert een schuldafbouw de economie niet verder in de dieperik te duwen? “Een verzopen motor repareer je niet door gas te blijven geven. Dan blijft hij verzopen. De economie moet een nieuwe balans vinden. Het is een proces waar je doorheen moet. De schuldopbouw zorgde in Europa voor overinvesteringen in een reeks sectoren, zoals vastgoed. Het is vandaag veel belangrijker om te investeren in onderwijs en opleiding. Je moet de economie de kans geven om te evolueren naar een duurzame toekomst. De centrale banken verstoren momenteel die evolutie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content