Duitsland heropent het debat over financiële transactietaks

© Reuters

Ondanks het nieuwe voorstel van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is Europa nog geen stap dichter gekomen tot een financiële transactietaks.

Het onderwerp zal voort besproken worden in de loop van het Deense voorzitterschap van de Unie, dat tot eind juni loopt. Maar een fundamentele beslissing valt niet te verwachten. Dat heeft de Deense minister van Economie Margrethe Vestager gezegd na afloop van de tweedaagse top van de Europese ministers van Financiën in Kopenhagen.

Schäuble heropende tijdens de tweedaagse top – waarop de financiënministers een akkoord bereikten over een versterking van de Europese noodfondsen tot meer dan 800 miljard euro – het debat over de transactietaks.

Stappen

Schäuble stelt een invoering in stappen voor. Een tussenstap naar de transactietaks kan voor hem een taks naar Brits model zijn, een taks op bepaalde aandelentransacties. De Europese Commissie stelde in september vorig jaar een transactietaks van 0,1 procent bij aandelen en obligaties en 0,01 procent bij andere financiële producten voor. Negen landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Finland steunden het, Groot-Brittanië is een notoir tegenstander.

Frankrijk en Finland gunstig over voorstel

In Kopenhagen werd Schäubles voorstel alvast gunstig onthaald door Frankrijk en Finland. Er werd ook teruggekomen op versterking van het noodfonds en de rol van het Internationaal Monetair Fonds. Daags nadat
Eurocommissaris Olli Rehn al zei dat hij vertrouwen heeft dat de beslissing over de versterking van de noodfondsen de weg zal bereiden voor een verhoging van de middelen van het IMF om de crisis te bestrijden,
volgden ook andere leiders. Zo “hoopt” Vestager om “een overeenkomst te bereiken in april”.

150 miljard euro

“Het idee is een dubbele verdedigingswal te hebben: een Europees antwoord en een internationaal antwoord gecoördineerd door het het IMF en met de verhoging van zijn middelen”, voegde de Franse minister
van Financiën toe. De eurolanden hebben eerder al 150 miljard euro aan extra bilaterale bijdragen vrijgemaakt voor het IMF. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content