Duits jobwonder is ook te danken aan vaste banen

© ThinkStock
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

De lage Duitse werkloosheid is niet alleen een gevolg van precaire werkgelegenheid zoals mini-jobs en uitzendarbeid. Ook vaste jobs zijn een motor, blijkt uit nieuwe cijfers.

De lage Duitse werkloosheid is niet alleen een gevolg van precaire werkgelegenheid zoals mini-jobs en uitzendarbeid. Ook vaste jobs zijn een motor, blijkt uit nieuwe cijfers.

De Duitse werkloosheid neemt nog altijd af, in tegenstelling tot wat in de meeste andere Europese lidstaten gebeurt. Het aantal werklozen is er onder de grens van 3 miljoen gedaald, een record. Maar critici van het Duitse jobwonder benadrukken dat die lage werkloosheid vooral te danken is aan het grote aanbod van onzekere en slechtbetaalde banen zoals mini-jobs, uitzendarbeid en deeltijdse banen. Een onderzoek van het Institut zur Zukunft der Arbeit (IZA) bevestigt dat het gewicht van de atypische vormen van tewerkstelling (dus de niet-voltijdse contracten van onbepaalde duur) in de totale werkgelegenheid gestaag is toegenomen. In 2002 werkte 19 procent van de Duitsers in flexibele en/of laagbetaalde jobs, vandaag is dat 24 procent.

Maar die jobs zijn in de plaats gekomen van de vaste contracten van onbepaalde duur, stelt de IZA-studie. Het aandeel van die stabiele jobs in de totale tewerkstelling is gestegen van 39 tot 41 procent. De vaste arbeidsplaatsen zijn dus niet verdrongen, ze zijn zelfs toegenomen.

Wat wel afneemt, is het aantal inactieve of werkloze Duitsers. In 2003 was 24 procent van de Duitse bevolking op arbeidsleeftijd inactief. Vandaag is dat 19 procent. Het percentage werklozen dat beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, daalde in die periode van 8 tot 6 procent.

Dat Duitse bedrijven naast mini-jobbers en flexibele krachten ook werknemers met vaste contracten aanwerven, heeft volgens het IZA te maken met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Om goedgeschoolde werknemers binnen te halen én te houden, kiezen bedrijven voor het klassieke vaste contract. Het onderzoek leert ook dat de contracten van onbepaalde duur wel flexibeler worden ingevuld, met meer glijdende werkuren en weekendwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content