3 op 4 Europese banken denken dat kapitaalverhoging niet nodig zal zijn

© Belga

Drie kwart van de banken in Europa heeft alle vertrouwen in de uitkomst van een stresstest en activakwaliteitsbeoordeling. Eens die oefening afgerond is, verwachten ze dan ook niet dat er een kapitaalverhoging nodig zal zijn.

Drie kwart van de banken in Europa heeft alle vertrouwen in de uitkomst van een stresstest en activakwaliteitsbeoordeling. Eens die oefening afgerond is, verwachten ze dan ook niet dat er een kapitaalverhoging nodig zal zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van EY, het vroegere Ernst and Young.

Momenteel wordt onder toezicht van de ECB een balansonderzoek bij de banken gedaan, een zogenaamde “asset quality review” of activakwaliteitsbeoordeling. Daaruit zal moeten blijken of de banken moeten geherkapitaliseerd worden. Nadien volgen er nog stresstests, waarvan de resultaten tegen oktober verwacht worden.

Van de 294 banken die daarover bevraagd werden door EY, zijn er 22 die verwachten dat een kapitaalverhoging zich na die oefening zal opdringen, zo blijkt uit de resultaten. Drieënveertig banken sluiten niet uit dat dat nodig zal zijn. Over welke banken het gaat, werd niet meegedeeld in het onderzoek.

In Duitsland blijkt het vertrouwen van de bankiers het grootst: daar denkt 93 procent dat een kapitaalverhoging niet nodig zal zijn. Groot-Brittannië volgt met 83 procent op de tweede plaats. Het pessimisme is dan weer het grootst in Spanje (40 procent). (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content