171.000 nieuwe jobs in oktober in VS

© AFP

De laatste officiële arbeidscijfers voor de presidentsverkiezingen.

De werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten is in oktober licht gestegen. Er werden wel veel meer nieuwe jobs gecreëerd dan verwacht werd.
De werkloosheidsgraad steeg van 7,8 procent in september, toen het laagste niveau sinds januari 2009, tot 7,9 procent in oktober. De cijfers voor de maand oktober liggen in de lijn der analistenverwachtingen.

171.000 nieuwe jobs

Tegelijkertijd werden in oktober 171.000 nieuwe jobs gecreëerd, een stijging van 16 procent tegenover september en meer dan verwacht werd. Analisten hadden gemikt op 125.000 nieuwe banen. In september kwamen er 148.000 nieuwe jobs bij, ook meer dan eerst aangenomen.

Aanwervingen zijn er vooral in de retail-, de bouw- en de dienstensector, alsook in de industrie en het toerisme.

Presidentsverkiezingen Het gaat om officiële cijfers van het ministerie van Arbeid. Naar deze cijfers werd sterk uitgekeken, niet alleen door de beurzen. Het is namelijk het laatste officiële werkloosheidscijfer voor de presidentsverkiezingen van 6 november.

Werkgelegenheid speelde een centrale rol in de campagne van aftredend president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

‘Bijna dood punt’
Die laatste reageerde al op de nieuwe cijfers door te stellen dat ze een “trieste herinnering zijn aan het feit dat de economie van het land zich bijna op een dood punt bevindt.”

“De werkloosheidsgraad ligt nu hoger dan toen Obama aantrad als president. En er zijn nog altijd miljoenen Amerikanen die het moeilijk hebben om een baan te vinden”, aldus Romney. (AFP/Bloomberg/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content