Maastrichts mooiste

Topkwaliteit, een eclectisch aanbod en een vernieuwde selectie van de standhouders: de mondiale verzamelaarswereld is opnieuw present op TEFAF in Maastricht.

Het beursgebouw is niet om aan te zien, maar wat zich binnen de muren van het MECC in Maastricht verzamelt, is heel waardevol. Het aanbod van TEFAF gaat van oude meesters tot archeologie, van moderne kunst tot decoratieve kunst, en van juwelen tot tribale kunst. Uit elk van die domeinen zijn enkele van de topspecialisten present. De meeste sparen een jaar lang hun absolute topstukken op om er in Maastricht mee te kunnen uitpakken. Het maakt de beurs incontournable.

Verzamelaars, curatoren en museumcollectiebeheerders komen er jaarlijks shoppen. Nergens op aarde vind je zo veel werken van Picasso, Schiele, Basquiat, Fontana, Richter, Warhol, Cranach, Le Corbusier, Rietveld en andere legendes onder één dak. En toch doet TEFAF de jongste jaren veel moeite om te vernieuwen. Om af te raken van traditionele standhouders die het publiek nauwelijks nog verrassen, moet elke exposant nu jaarlijks een aanvraag indienen voor een plekje. Het maakt de organisatoren vinniger: ze kunnen makkelijker inspelen op markttrends en op aanstormend talent.

Nieuw dit jaar is onder meer onze landgenoot Marc Heiremans: hij is een van ’s werelds grootste kenners van twintigste-eeuws muranoglas. Op zijn debuut brengt de Antwerpenaar artisanaal gemaakte glasobjecten mee die tussen 1932 en 1972 zijn geëxposeerd op de Biënnale van Venetië. De Brusselse galerie Le Beau is geselecteerd voor TEFAF Showcase: een beurssectie waar ambitieuze jonge galeries een miniplek krijgen. Le Beau specialiseert zich in meubilair van twintigste-eeuwse Europese en Latijns-Amerikaanse ontwerpers.

De designsectie is uitgebreid, net zoals de sectie moderne en hedendaagse kunst. Internationale smaakmakers, zoals Galerie Perrotin en Massimo De Carlo, zijn er dit jaar voor het eerst bij. Ook al kost een entree 40 euro, toch blijft TEFAF niet te missen voor kunstliefhebbers die voeling willen houden met de markt.

TEFAF van 10 tot 18 maart in Maastricht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content