Kansrijke mislukking

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Syngenta wilde zelfs niet praten over het overnamebod van zijn Amerikaanse sectorgenoot Monsanto. De teleurstelling van de beleggers over de mislukking biedt kansen.

Voor Mike Mack, de CEO van Syngenta, werd de druk van de aandeelhouders kennelijk te groot. Hij nam ontslag, nadat hij en de rest van het management het zich erg moeilijk hadden gemaakt. Voor de tweede keer hadden ze een overnamebod van hun Amerikaanse concurrent Monsanto van de hand gewezen. In 2013 had Monsanto de eerste poging ondernomen. Het verhoogde bod van 47 miljard dollar, of 470 Zwitserse frank per aandeel, was nochtans verleidelijk. Toch was dat nog altijd te weinig, vonden de Zwitsers. Het bod weerspiegelde volgens hen niet het potentieel van de groep op lange termijn. Door de mislukking is het aandeel gezakt tot bijna 40 procent onder de biedkoers. Dat betekent dat de koers al meer dan 55 procent moet stijgen om weer het niveau van het bod te halen.

Vijftien jaar jong

Syngenta ontstond in 2000 door de beslissing van de farmareuzen Novartis en AstraZeneca om hun agribusinessactiviteiten samen te voegen. De Zwitsers gebruikten slogans om de uitdagingen van de landbouw onder de aandacht te brengen, zoals ‘We need to do more from less‘ (‘we moeten meer doen met minder’) en ‘Bringing plant potential to life‘ (‘we brengen het potentieel van het gewas tot leven’). Syngenta is de belangrijkste uitdager van Monsanto. De Amerikanen zijn marktleider in de zadenbusiness, Syngenta is het nummer één in gewasbeschermingsmiddelen. Vooral daarop was Monsanto uit bij de overnamepoging.

De winstgroei is de jongste jaren stilgevallen bij de Zwitsers. Dat had twee oorzaken. De eerste oorzaak zijn de lage prijzen voor landbouwgrondstoffen, waardoor de inkomens van de boeren dalen en ze minder geld hebben om zaden en gewasbeschermingsmiddelen aan te schaffen. Begin dit jaar kwam daar nog de sterkere Zwitserse frank bij, nadat de Zwitserse centrale bank het plafond van 1,20 Zwitserse frank voor 1 euro had losgelaten.

Status-quo

Syngenta haalde een omzet van 2,62 miljard dollar in het derde kwartaal. Tegen de huidige wisselkoersen betekent dat een terugval met 12 procent tegenover de omzet van 2,97 miljard dollar van dezelfde periode in 2014. Gerekend met constante wisselkoersen is er een status-quo. Het management mikt tegen constante wisselkoersen op een vergelijkbare omzet als in 2014. De bedrijfskasstroom (ebitda) zou met dubbele cijfers moeten groeien. Uit de meevallende halfjaarcijfers bleek dat de ebitda steeg met 21 procent bij constante wisselkoersen, tot 2 miljard dollar.

Aandelen inkopen

Om de ontevredenheid van de aandeelhouders te counteren is het management gestart met een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 2 miljard dollar. Dat moet de koers een duw in de rug geven richting de afgewezen biedprijs van 470 Zwitserse frank per aandeel.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content