Jonge Turken breken prijzen
Banken met Turkse wortels werken met de hoogste tarieven voor spaarboekjes. En hebben – merkwaardig genoeg – liefst Belgische klanten.
Eén jaar is de Turkse Demir-Halk Bank aanwezig in Brussel. De collega’s van Finansbank (Holland) zetelen sinds juli aan de Antwerpse Frankrijklei. Beide ontpoppen zich als de luizen in de pels van de grootbanken.
“Wij zijn niet beter en zeker niet groter dan de collega’s, alleen doelgerichter,” klinkt het bij René Bienfait, directeur België van DHB. “Voorlopig hebben we maar één kantoor en dus een extreem lage overhead in vergelijking met andere banken. Bovendien kunnen we op de Turkse markt goedkoop aan geld geraken door in te schrijven op euro-obligaties, die voor een lening van tien jaar zo’n 9 à 10% – bijna twee keer zo veel als in België – opbrengen.”
De rente op spaarboekjes van deze banken (4% plus 1,75% aangroeipremie) is dubbel zo hoog als die van de gevestigde concurrenten. DHB (dat zo’n 22 medewerkers telt) trok van 8000 cliënten een kleine 5 miljard frank spaargeld aan. De 3000 spaarders bij Finansbank (achttien medewerkers) zijn samen goed voor 1 miljard frank op hun rekeningen. Door de beperkte structuur hoeven de banken evenmin zwaar te investeren in IT-netwerken.
De cliënten van DHB en Finansbank zijn bijna allemaal Belgen. “Het is niet de bedoeling dat wij de spaargelden van de Turkse bevolking in België naar het thuisland repatriëren,” stelt Bienfait.
Levent Karaca, algemeen directeur van Finansbank België, drukt het nog sterker uit: “Wij richten ons niet op de Turkse gemeenschap in België. Er komt hier geen frank cash over de toonbank. Wij zijn trouwens extreem voorzichtig voor witwassers.”
Beide banken – die financieel sterke Turkse aandeelhouders hebben – profileren zich in het segment van de handels- en grondstoffenfinanciering. “In de aanloopperiode zoeken we uiteraard onze kernactiviteit bij ondernemingen die actief zijn in de Europees-Turkse handel,” zegt Karaca.
DHB heeft een balanstotaal van 6 miljard frank. De Belgische activiteiten van Finansbank zijn voorlopig goed voor 1,5% van het balanstotaal (de Nederlandse bank heeft een balanstotaal van omgerekend 70 miljard frank).
DHB noch Finansbank wagen zich op markten waar er te veel concurrentie is, zoals hypotheekleningen of corporate finance voor multinationals. “Vlaamse KMO’s en Vlaamse spaarders, dat zijn onze klanten,” zegt Karaca.
DHB zal in februari 2001 een Antwerps filiaal openen. De twee Turkse banken vestigen zich dus in de Scheldestad Antwerpen op een moment dat een partij, die niet echt bekend staat als vriendelijk voor vreemdelingen, er één derde van de stemmen haalt. “Ach wat,” schokschoudert Karaca. “In al die maanden dat ik hier werk, heb ik op geen enkel moment racistische tegenstand gevoeld. Integendeel, Antwerpenaars zijn een gastvrij volkje.”
hans brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier