Is het goud out?

© AFP

Het aantal portefeuilles in de Beleggerscompetitie nam de kaap van 23.000, maar drie weken na de start blijft het nog steeds drummen in de top tien.

Het aantal portefeuilles in de Beleggerscompetitie nam de kaap van 23.000, maar drie weken na de start blijft het nog steeds drummen in de top tien. De aandelenmarkten maakten vorige week een aantal zigzagbewegingen, doch per saldo veranderde weinig. Het gemiddelde rendement van alle portefeuilles bedraagt 1,09%, echter zonder rekening te houden met het extra virtuele geld dat u kunt verdienen met de juiste beantwoording van de dagelijkse quizvraag en het uitnodigen van vrienden zouden talrijke portefeuilles in het rood staan. Dat bewijst eens te meer dat vele spelers beleggen associëren met stijgende beurzen, terwijl de ervaring leert dat de aandelenmarkten zowel kunnen stijgen als dalen. Wat nog opvalt, is dat de spelers aan de voorzichtige kant blijven. Ze belegden tot nog toe slechts 38% van hun totale kapitaal. Wachten ze op betere tijden? De algemene rangschikking wordt fier aangevoerd door de student Diddenboyke die bijna volledig is belegd en die een grote slag sloeg door op het juiste ogenblik turbo’s short op het goud te kopen. Daarop boekt hij momenteel een winst van 169%, een fraaie illustratie van het hefboomeffect van deze afgeleide producten. De nummer twee in het voorlopige klassement, BOSSIE BAS, is slechts voor de helft belegd, maar ook hij spon garen bij de daling van het goud. De studenten laten zich niet wegdringen door de meer ervaren spelers, want de toptien telt nog drie andere studenten: lovejuls, Harpy en tbourrie.

Belangrijkste nieuwsfeiten

De meest markante gebeurtenis van de afgelopen beursweek was de forse daling van de goudprijs. Ook goudmijnaandelen als Gold Fields en Harmony kregen rake klappen. Experts zien een verband tussen de baisse van het goud en de aantrekkende wereldeconomie en ze stellen dat deze betere perspectieven het goud minder gegeerd maken als belegging. De goudkevers laten zich uiteraard niet ontmoedigen en ze maken zich op voor een nieuwe stijging, maar dat is nu eenmaal het typische van goudkevers. Die blijven altijd optimistisch. Slechter nieuws was er voor het Verenigd Koninkrijk dat zijn toprating kwijtspeelt bij Moody’s. Het gebrek aan economische groei en de aanzwellende overheidsschulden zijn de boosdoeners. Ook het nieuws over België oogt niet echt opwekkend. De Europese Commissie gaat ervanuit dat de Belgische economie dit jaar met een magere 0,2% zal groeien en met 1,5% in 2014. Het overheidstekort blijft een bijzonder heikel punt en het Dexia-debacle kan dit zonder bijkomende maatregelen verder doen oplopen tot 3,7%. Heeft iemand al eens de moeite ondernomen om te berekenen wat Dexia aan de gemiddelde landgenoot kan kosten?

Tips & Tricks: van je vrienden moet je het (niet) hebben

Wie maximaal vijf vrienden ervan kan overtuigen om mee te spelen met de Beleggerscompetitie kan 2500 EUR virtueel geld verdienen, maar van je vrienden moet u het niet altijd hebben. Zo gebeurt het af en toe dat u een hete tip van iemand krijgt die er heilig van overtuigd is dat de koers van aandeel XYZ sterk zal stijgen of dat bedrijf ABC zal worden overgenomen, want hij heeft dat uit goede bron gehoord. In de praktijk vallen dergelijke tips meestal slecht uit. Niet alleen is handel met voorwetenschap verboden, maar ook zijn de meeste dergelijke tips gebaseerd op vermoedens, vage geruchten of wishful thinking. De overnames waaraan u het meeste geld kunt verdienen komen meestal uit de lucht vallen. Ga dus niet op dergelijke tips in, want van je vrienden moet je het op vlak van beleggingen niet altijd hebben.

Voorlopige rangschikking (22 februari 2013)

1 Diddenboyke +15,77%
2 BOSSIE BAS +8,28%
3 Fanskb +11,84%
4 Harpy +11,61%
5 Chovidio +11,56%
6 tomtinnie +11,53%
7 lovejuls +11,28%
8 tbourrie +10,95%
9 Era +10,95%
10 Camul +10,91%

onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content