Beleggerscompetitie: goudprijs gooit rangschikking overhoop

© AFP

De crash van de goudprijs heeft de rangschikking van de Beleggerscompetitie door elkaar gegooid. Bijna uit het niets doken nieuwe namen op in de top tien van de algemene rangschikking.

De crash van de goudprijs op vrijdag 12 april en maandag 15 april heeft de rangschikking van de Beleggerscompetitie flink door elkaar geschud. Bijna uit het niets doken in de top tien nieuwe namen op, zoals Ghost, Wimskie en Diddenboyke. Allemaal hadden ze turbo’s short op de goudprijs in hun portefeuille, waarop ze winsten tot 400 procent boekten. Door het herstel van de goudprijs in de daaropvolgende dagen verloren ze wat terrein, al blijft de student Diddenboyke tot de top tien behoren. Hij levert ook een verbeten strijd met pmanager voor de overwinning in de studentenrangschikking.

Er werden verscheidene verklaringen gegeven voor de baisse van het goud, zoals de afgenomen vrees voor inflatie of het gerucht dat Cyprus, Griekenland en Portugal een deel van hun goudvoorraden zouden verkopen. Maar waarschijnlijker is dat kortetermijnspeculanten verantwoordelijk waren voor de koersval. De goudcrash zou zelfs een hedgefonds in de problemen heeft gebracht.

Klaar voor de eindsprint

De leidende portefeuille edwardo heeft voorlopig een rendement van meer dan 40 procent gehaald. Een kleine helft daarvan dankt hij aan het juist beantwoorden van de dagelijkse quizvraag en aan vrienden die op zijn uitnodiging meedoen aan de wedstrijd. Toch is het een fraaie prestatie. Deze speler is slechts voor een derde belegd. Behalve een turbo long op de goudprijs heeft hij twee trackers short met een hefboom op de Eurostoxx50- en de CAC40-index en een turbo short op de AEX-index, waarmee hij mikt op een verdere baisse van die aandelenmarkten.

Norezita, de tweede in de algemene rangschikking, is als een komeet omhooggeschoten. Deze deelneemster is volledig belegd en zet alles in op een beurshausse. Ze beschikt over een goed gestoffeerde aandelenportefeuille, die onder meer bestaat uit Alcatel-Lucent, Alstom, ASM International, Econocom, Eiffage, EVS, Fugro, Nyrstar, UCB en Veolia Environnement. Haar grootste winst boekte ze met het Franse aandeel Plastic Omnium. Daarnaast heeft ze een turbo long op de AEX-index in haar portefeuille, naast een tracker op de goudprijs. Op de derde plek volgt medimorb, die eveneens bijna volledig voor een hausse gaat.

De Beleggerscompetitie eindigt op 17 mei 2013. De bijna 26.000 deelnemers maken zich op de voor de eindsprint.

Grote turbokeuze

Het turboaanbod van ABN Amro is enorm verscheiden. Beleggers kunnen kiezen tussen meer dan 1500 turbo’s, waarvan ongeveer 1000 turbo’s long (om in te spelen op een hausse van de onderliggende waarde) en 500 turbo’s short (om te mikken op een daling van de onderliggende waarde). Tot de populairste producten behoren de turbo’s op de belangrijkste indexen, zoals de AEX, de DAX, de CAC40, de Bel-20, de Eurostoxx50, de Dow-Jones en de S&P500. Maar u kunt ook posities innemen op de Spaanse IBEX35-, de Amerikaanse Nasdaq- of de Japanse Nikkei-index.

Bij de grondstoffen is goud de populairste turbobelegging met 84 turbo’s, gevolgd door zilver met 59 turbo’s. U kunt ook beleggen in olie, cacao, katoen, platina, suiker, tarwe of soja. En u kunt inspelen op de bewegingen van de rente en de valuta – zoals de EUR/USD, de EUR/GBP, de EUR/JPY en de EUR/CHF, om er slechts enkele te noemen.

Ongeveer de helft van het aanbod van ABN Amro bestaat uit turbo’s op aandelen. U kunt turbo’s kopen op elk gerenommeerd aandeel, zoals Apple, Google, Deutsche Bank of Royal Dutch Shell. Bij het aanbod aan Belgische aandelen vermelden we Ageas, Bekaert, GDF Suez, AB InBev en KBC. Turbo’s bieden mogelijkheden, maar het is verstandig slechts een beperkt kapitaal in die risicovolle afgeleide producten te stoppen.

Stand op 26 april 2013

1 edwardo +41,99%
2 norezita +39,84%
3 medimorb +38,50%
4 Diddenboyke* +36,56%
5 Gerre84 +36,20%
6 maincljo +35,55%
7 Geobo +35,06%
8 vincentr182 +34,18%
9 pmanager* +34,09%
10 James Tobin +33,91%

* student
Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Partner Content