Beleggerscompetitie: op recordjacht

© reuters

Het lijkt erop dat de Beleggerscompetitie binnenkort de 25.000ste deelnemer mag verwelkomen. Dat betekent een nieuw record, maar ook de aandelenmarkten zijn op recordjacht.

Het lijkt erop dat de Beleggerscompetitie binnenkort de 25.000ste deelnemer mag verwelkomen. Dat betekent een nieuw record, maar ook de aandelenmarkten zijn op recordjacht.

De Dow-Jones slaagde er vorige week in een nieuw absoluut hoogtepunt neer te zetten, waarbij de vorige top van 2007 werd doorbroken. Gezien de grote invloed die Wall Street heeft op de andere wereldbeurzen, baarde het geen opzien dat ook de andere aandelenmarkten de stijgende lijn volgden. Het was de eerste duidelijke haussebeweging sinds de start van de Beleggerscompetitie. De spelers die daarop inspeelden via de aankoop van turbo’s long op een van de indexen, gooiden dan ook hoge ogen. De posities aan de top wisselen nog geregeld. Net zoals vorig jaar zal ook deze editie spannend blijven tot de laatste dag.

Gluren bij de buren

Een interessant aspect van de Beleggerscompetitie is dat de deelnemers in de portefeuilles van de leidende spelers kunt kijken. De portefeuille Maarten Janssens ging een aantal dagen aan de leiding, maar vrijdag ruilde hij zijn turbo’s long op de AEX in voor turbo’s short. Hij schafte zich ook een tracker short met een hefboom op de Eurostoxx50, maar omdat de indexen verder stegen, bekwam dat hem voorlopig slecht. Hij moest de eerste plaats afstaan aan pmanager, die zijn turbo’s long op de AEX nog in portefeuille hield. Het valt op dat pmanager slechts voor 32.000 euro is belegd. De derde in de stand, Ghost, gaat nog altijd voluit à la hausse. Hij beheert een portefeuille die onder meer bestaat uit Arseus, Fugro, Philips, TomTom, ThrombeGenics en L’Oréal.

Hoe moet het nu verder? De ervaring leert dat het haussemomentum aanzienlijk is na een doorbraak boven een belangrijke weerstand, zoals bij de Dow-Jones is gebeurd. Ook het nieuws dat de Chinese export sterker steeg dan verwacht door de Amerikaanse vraag, kan de beurzen ondersteunen. Het zal niet zolang meer duren vooraleer de Chinese economie de Amerikaanse overvleugelt. Toch lijken de aandelenmarkten technisch over-gekocht. Een beperkte correctie kan dus op elk moment de kop opsteken, maar de hamvraag is natuurlijk wanneer en hoe groot die zal uitvallen.

Tips & tricks: koop liquide aandelen

Niet alle aandelen die u op de beurs kunt kopen, zijn goed verhandelbaar of ‘liquide’, zoals dat in het beursjargon heet. Dat is ook de reden waarom Euronext Brussel verschillende markten telt, zoals de continumarkt waar u aandelen permanent kunt verhandelen of de fixingmarkt waar dat slechts een of twee keer per dag gebeurt. Wanneer u orders op de reële beurs plaatst, moet u daarmee rekening houden. U kunt weinig fout doen wanneer u een ongelimiteerd of bestens order ingeeft voor een Bel-20-waarde of een aandeel dat tot een buitenlandse index behoort. In de regel liggen bid- en askkoersen dicht bij elkaar. U betaalt dan de marktprijs.

Voor weinig verhandelde aandelen is het meestal niet aangewezen om een bestens order te plaatsen. U kunt de koers dan ongewild in de hoogte jagen of zelfs ontwrichten, met bied- of laatkoersen als gevolg. Dat kan inderdaad gebeuren bij aandelen op de markt met enkele of dubbele fixing of de vrije markt. Dat is de belangrijkste reden waarom institutionele beleggers niet op die markt actief zijn. Ze kunnen soms tegen een aantrekkelijke koers instappen, maar vaak is het moeilijk de aandelen te verkopen zonder op de koers te drukken. Hebt u belangstelling voor minder liquide aandelen, werk dan met limieten en koop niet te veel stukken.

Stand op 8 maart 2013

1. pmanager * +23,85%
2. Maarten Janssens +22,75%
3. ghost +22,20%
4. Nass * +20,99%
5. Diddenboyke * +20,93%
6. yamajose +20,04%
7. DRACHE +19,99%
8. Darkn3Ss * +19,94%
9. nicolas812 +19,49%
10. loulou +19,49%

*student

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content