Beleggerscompetitie: de eerste tussenspurt

© reuters

Een maand na de start van de Beleggerscompetitie is het aantal portefeuilles opgelopen tot 24.000. Het eerste maandklassement werd fel bevochten.

Een maand na de start van de Beleggerscompetitie is het aantal portefeuilles opgelopen tot 24.000. Het eerste maandklassement werd fel bevochten.

De Beleggerscompetitie is een maand onderweg. Tompau is de winnaar van het eerste maandklassement. Hij is een bezige bij: hij deed meer dan tweehonderd transacties, wat betekent dat hij iedere dag bijna het maximale aantal van tien orders heeft geplaatst. Hij switchte geregeld van hausse- naar baisseposities en omgekeerd. Daarbij maakte hij ook gebruik van turbo’s op de AEX-index. In de top tien staan maar liefst drie studenten.

De beste student, pmanager, was minder actief dan tompau, maar hij was wel efficiënt. Op de valreep slaagde hij erin vier vrienden over de streep te trekken, waarmee hij 2500 euro virtueel geld verdiende.

Het aantal deelnemers aan de Beleggerscompetitie is opgelopen tot 24.000. Als u zich nog niet hebt ingeschreven, is het nog niet te laat. De wedstrijd loopt nog tot vrijdag 17 mei. Wilt u meedoen, surf dan naar http://beleggerscompetitie.be. De deelname is gratis, maar u kunt zich slechts één keer geldig inschrijven. Wie vrienden uitnodigt om mee te spelen of wie de dagelijkse quizvraag juist beantwoordt, krijgt extra virtueel geld.

24.000 deelnemers hebben zich al ingeschreven voor deze editie van de Beleggerscompetitie.

In het rood

Beleggen is nooit gemakkelijk. De voorbije weken hebben onverwachte gebeurtenissen roet in het eten van heel wat deelnemers gegooid. Het resultatenseizoen is in volle gang en af en toe viel er slecht nieuws te rapen. Bekaert, dat veel experts bestempelen als een sterk aandeel om indirect in te zetten op de opkomende markten, belandde door de crisis en zware herstructureringen voor bijna 200 miljoen euro in het rood.

Ook Tessenderlo Chemie voerde een herstructurering door, met een nettoverlies van bijna 200 miljoen euro tot gevolg. Belgacom kreeg eveneens klappen. De telecomgroep houdt haar dividend voor het lopende boekjaar in beraad door de tegenvallende conjunctuur en de scherpe concurrentie in de sector. Het dividend blijft behouden als bewijs van vertrouwen. En in Italië dreigt een politieke patstelling te ontstaan, nu de parlementsverkiezingen geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd.

Door die vele onzekerheden verwachten we dat de aandelenmarkten de komende weken en maanden volatiel blijven. Een buy-and-holdstrategie – kopen en houden – is zeker niet de beste manier om de Beleggerscompetitie te winnen. Wel is het zaak kort op de bal te spelen en geregeld over te schakelen van hausse- naar baisseposities en omgekeerd. Beleggers die de markt goed aanvoelen, kunnen in zo’n omgeving floreren.

Turbo met rente

Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Omdat de emittent van een turbo dat product financiert, is het normaal dat beleggers rente moeten betalen op die financieringskosten. Maar goed om te weten is dat u soms ook rente kunt ontvangen. Voor een turbo long betaalt u indirect rente – ook wel ?nancieringskosten genoemd – terwijl u voor een turbo short doorgaans rente of financieringsopbrengsten krijgt. Die rente wordt dagelijks berekend, maar om de zaken niet te veel te compliceren worden de stoplosses van de turbo’s slechts een keer per maand aangepast, op de vijftiende.

Maandklassement februari

1 tompau +18,52%
2 pmanager* +17,90%
3 Diddenboyke* +16,77%
4 DRACHE +16,33%
5 Freak of Nature +15,89%
6 Maarten Janssens +15,67%
7 yamajose +15,65%
8 Arnaud7 +15,35%
9 Bouchez +15,24%
10 Lapitop* +14,88%

*student

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content