Loonkloof man-vrouw: België beste leerling in West-Europa

© Thinkstock

De loonkloof tussen mannen en vrouwen aan de top van bedrijven, bedraagt in België 6 procent. Ons land is in West-Europa de beste leerling van de klas. Wereldwijd staat Qatar helemaal onderaan.

Dat blijkt uit een studie van het hr-bedrijf Mercer.

Duitsland slechtste leerling in West-Europa

Duitsland spant de kroon in West-Europa. Het totale loon van een topman ligt er 22 procent hoger dan dat van een topvrouw. Dat verschil daalt tot 10 procent als alleen het basisloon in rekening wordt gebracht. Mercer vergeleek de medianen met elkaar.

Duitsland wordt gevolgd door Oostenrijk (20 procent), Zweden (19 procent), Spanje en Griekenland (18 procent). In Italië, Finland, Groot-Brittannië, Portugal en Noorwegen is de kloof kleiner dan 10 procent. Het verschil is het kleinst in België (6 procent) en Zwitserland (7 procent). In Bulgarije en Rusland verdienen de topvrouwen respectievelijk 5 en 3 procent meer dan de mannen.

In de Golfstaten, zoals Qatar, zijn vrouwen in topfuncties dan weer tot 38 procent minder goed af dan hun mannelijke collega’s.

Voltijdse baan De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) liet weten dat een vrouw in België gemiddeld 8,9 procent minder verdient dan een man in een voltijdse baan. Het Oeso-gemiddelde bedraagt 15,9 procent. Duitsland is Europees koploper met een verschil van bijna 22 procent. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content