1 op de 10 werknemers ontsnapt aan loondaling

© belga

11 procent van de werknemers die zich begin 2010 aan een negatieve loonindexering mochten verwachten, ontsnappen aan een lager loon. Dat blijkt uit een rondvraag van HR-dienstengroep Acerta.

De negatieve inflatie betekende voor heel wat sectoren dat de lonen begin 2010 zouden dalen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de 300.000 werknemers die vallen onder het ANPCB, maar ook voor de voedingssector of de horeca.

Acerta onderzocht de toepassing bij de klanten van haar sociaal secretariaat. Slechts 4 procent van de werkgevers bij wie de negatieve indexering van toepassing was, besloot die niet toe te passen.

Aangezien er meer grote dan kleine werkgevers daartoe beslisten, ontsnapt 11 procent van de werknemers aan de loonsvermindering.

Wat de verschillen tussen sectoren betreft, besliste de werkgever vooral in ondernemingen waar bedienden werken om de negatieve index niet toe te passen.

Voor 16 procent van de bedienden is dat het geval, tegenover 5 procent bij de arbeiders. Van de werkgevers die ressorteren onder
pc 218.00 (ANPCB) past 7 procent de negatieve indexering niet toe, wat overeenstemt met 19 procent van de bedienden in die sector.

Uit de gegevens van Acerta blijkt nog dat in die bedrijven waar een werkgever beslist de negatieve indexering niet toe te passen, niet wordt gediscrimineerd tussen arbeiders en bedienden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content