Inditex

Inditex (voluit Industria de Diseno Textil) is de maatschappij boven de succesvolle kledingketen Zara, die enige tijd deel uitmaakte van de voorbeeldportefeuille. Inditex werd in 1963 gesticht door Amancio Ortega Gaona – intussen zowat de rijkste Europeaan – als producent van dameskleding. De groep kreeg een wending in 1975, toen in het Noord-Spaanse La Coruna (Galicië) de eerste Zara-winkel openging. De eerste winkel buiten Spanje kwam er in 1988, in Porto. Het jaar nadien werd een eerste vestiging in New York geopend. Vandaag zijn er wereldwijd ruim 2000 Zara-winkels op zorgvuldig uitgekozen plaatsen in populaire steden van 92 verschillende landen.

Hoewel de groep afgerond 2 op 3 EUR omzet uit de Zara-winkels haalt, bestaat de groep uit acht merken, met naast Zara Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home (bed- en badlinnen) en Uterqüe, goed voor 7096 verkooppunten in 92 markten en ruim 150.000 personeelsleden. De beursgang volgde in het voorjaar van 2001. Inditex groeide uit tot een fraai groeiverhaal, waarbij elk jaar sinds de IPO de winst van het jaar voordien werd overtroffen.

Inditex is zo’n sterk groeiverhaal door het flexibele, geïntegreerde businessmodel, waarbij design, productie, logistiek en verkoop perfect op elkaar zijn afgestemd. De laatste modetrends worden meegenomen door het ontwerpen van liefst 36.000 nieuwe items per jaar. Twee tot zes keer per week worden de winkels met de nieuwste items bevoorraad. Die winkels bevinden zich op vooraanstaande locaties en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Feedback van klanten zorgt voor eventuele bijsturing van de collecties. Binnen 24 tot 48 uur worden bestellingen van winkels overal ter wereld geleverd.

Dat groeiverhaal is ook op de Madrileense beurs niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het aandeel haalde de voorbije vijf jaar een return van bijna 200 %, terwijl de IBEX-index bleef steken op +30 %. In het eerste semester van het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 31 januari) werd een omzet van 10,47 miljard EUR gerealiseerd, of 11 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst is in de eerste drie maanden met 8 % geklommen, tot 1,26 miljard EUR, wat ligt boven de gemiddelde analistenverwachting lag. De brutowinst steeg met 9 %, negatief beïnvloed door wisselkoersschommelingen, waardoor de brutomarge zakte van 58,1 naar 56,8 %.

De omzetgroei bij constante wisselkoersen bedroeg liefst 11 %. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 7 %, van 1,97 naar 2,11 miljard EUR. Bij de start van het lopende tweede kwartaal van het boekjaar bedroeg de omzetgroei 13 % bij constante wisselkoersen, wat erop wijst dat de stevige omzetgroei wordt vastgehouden. Inditex heeft 5 miljard EUR cash staan op de balans en verhoogt elk jaar het dividend, maar is slechts eigenaar van enkele winkels, voor de rest is er telkens een leasingcontract.

Conclusie

Inditex is zonder discussie topkwaliteit, maar tegen 31 keer de verwachte winst 2016-2017 en 28 keer die voor 2017-2018 en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 18 is het aandeel erg duur. Vandaar dat we van elke opleving zouden gebruikmaken om de positie in het aandeel af te bouwen.

Advies: verkopen

Risico: laag

Rating: 3A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content