vastgoedexpert bij Trends04-05-2023, 10:01Bijgewerkt op: 23-11-2023, 11:58
Een reportage van het VRT-programma ‘Factcheckers’ toont hoe energiedeskundigen sjoemelen om een woning een gunstiger energieprestatiecertificaat (EPC) te geven. Zo’n EPC kan de prijs van een woning gevoelig veranderen. De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft zelfs tot een nieuwe breuklijn op de vastgoedmarkt geleid, stelde Trends vast.
Dé Belgische woningmarkt bestaat niet, klinkt het vaak bij vastgoedmakelaars. Gelijk hebben ze. Onze woningmarkt is erg versnipperd en divers. Zo loopt een belangrijke breuklijn tussen het noorden en het zuiden van het land. Maar er zijn ook grote provinciale verschillen en variaties tussen steden en landelijk gebied.
De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft tot een nieuwe segmentering geleid: energieverslindende versus energiezuinige panden. Johan Krijgsman, de CEO van ERA Belgium, merkte in de Trends Vastgoedgids Lente 2023 al op dat voor de eerste categorie, de totaal te renoveren panden met een E- of F-peil, het vandaag een kopersmarkt is. “Maar bij een instapklare ‘Instagram-woning’ is de verkoper nog altijd de baas”, zegt hij.
Dat laat zich voelen in de prijsniveaus. Het vastgoeddatabureau SmartBlock maakte in opdracht van Trends-Tendances de rekenoefening. Voor bestaande huizen met een goed EPC-label (A tot D) berekende SmartBlock de mediaanprijs op 365.975 euro. Voor panden met een slechte energiescore (D tot F in Vlaanderen, D tot G in Wallonië en Brussel) komt het uit op een mediaanprijs van 267.261 euro. Een verschil dus van bijna 100.000 euro. Maar ook hier zien we grote provinciale verschillen. In Luxemburg loopt het prijsverschil op tot 125.000 euro. In de provincie Namen blijft het beperkt tot 25.000 euro.
Bekijk hier de meest recente prijzen en evolutie per gemeente van huizen: