Geen mode-horloges

© THOMAS DE BOEVER

De oprichters van Jules & Fils geloven niet in smartwatches. Ze brengen het klassieke horloge terug. Gauthier Vandeputte en zijn broer Arnaud hebben grote ambities om een gevestigde waarde te worden.

” Als kind speelden mijn broer en ik tussen de dozen met horlogeonderdelen in het familiebedrijf, een groothandel in ‘alles wat met tijd te maken heeft’. De wortels ervan gaan terug tot 1886, toen onze betovergrootvader zich in Roeselare vestigde als goudsmid. Na enkele jaren opende hij in Genève een bijhuis om zijn juwelen te verkopen en horloges in te kopen. Zijn opvolgers zetten de winkels stop, maar bleven in de sector en focusten op groothandel en agentschap”, vertelt Gauthier Vandeputte.

De kans bestaat dat een van de broers de familiezaak overneemt, maar na hun studies – de een handelswetenschappen, de ander rechten – gingen ze eerst voor een groot bedrijf werken. “Jules & Fils is voorlopig ons bijberoep”, zegt Gauthier Vandeputte. “Dat is soms frustrerend omdat we niet 100 procent met het bedrijf kunnen bezig zijn. Anderzijds kunnen we onze winst volledig in het merk herinvesteren.”

Het idee van Jules & Fils ontstond in 2014. Twee jaar later waren de eerste horloges online te koop. “We kozen doelbewust voor een klassiek horloge, geen tierlantijntjes, strak en simpel. Het kreeg de naam J&F Classic 40 mm. De inspiratie vonden we in een doos op grootvader Jules’ zolder. Daarin stak een schetsboek van toen hij aan de prestigieuze uurwerkschool van Neuchâtel studeerde. We trokken ermee naar een bevriend Duits bedrijf waarmee onze familie al jaren samenwerkt. Onze horloges zijn een Belgisch ontwerp, in Duitse kwaliteit vervaardigd.”

Na de opening van de webshop kwam er vorig jaar ook een winkel in Roeselare, die op zaterdag open is. “Met die winkel winnen we geloofwaardigheid bij de klanten, leveranciers en verdelers. Met een pure onlineshop is dat minder het geval.” In de eerste helft van 2018 verkocht Jules & Fils bijna 350 horloges.

25 DUIZEND euro

haalde Jules & Fils dit jaar op via de crowdfundingsite Kickstarter voor hun derde model. Voor wie intekende, betekende dat een korting op de verkoopprijs van 249 euro per horloge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content