Fiscaal recht op de green

Twee Belgische juristen hebben met hun golf-softwarepakket een gigantische markt van 55 miljoen spelers voor ogen.

“Acht jaar geleden kregen we het volgende ideetje: waarom de spelregels van het golf niet eens in een interactief computerprogramma stoppen? Maar het bleef bij een idee. Tot zo’n twee jaar geleden, toen we bedachten dat het toch wel leuk zou zijn, en we ertegenaan zijn gegaan.”

“Wij”, dat zijn Pierre Beretze en Marc Persoons, twee Belgische juristen. In 1998 schreven beiden zich in aan de Ecole de Commerce Solvay. “Om te leren hoe je een financiële planning opmaakt,” zegt ex-meester Beretze, intussen zaakvoerder van de BVBA Golf Pocket. “In 1999 stond ons project op papier en hadden we ons budget rond: 7,5 miljoen van het Waals Gewest, nog eens zo veel geleend bij de bank en 4 miljoen eigen middelen.”

Samen met een programmeur, een marketingspecialist, een tekenaar, een ontwerper en de Belgische scheidsrechter Bob Cordons creëerden ze een softwareprogramma met 3000 spelsituaties. Hun motto: ‘de spelregels op de golfbaan, dat is zoals fiscaal recht’. Beretze: “Je begint met 34 basisregels, maar dan heb je een eindeloos veelvoud van specifieke gevallen. Net zoals in fiscaal recht. In golf kunnen bij een bepaalde situatie tientallen regels komen kijken. En kan één regel van toepassing zijn op verscheidene situaties. Precies daarom ontwikkelden we dit softwareprogramma.”

Spelers die een regel willen checken, kiezen op hun computer de volgende drie categorieën: bal, speler en comité. Alles is in het Engels. Klikt u op location of the ball, dan kan u de volgende posities op het scherm kiezen: tee, through the green, hazard, putting green, abnormal ground conditions. Scherm na scherm, met behulp van tekeningen, vindt u dan de oplossing. Onfeilbaar en hoogstens een minuut werk.

Het knappe aan dit pakket is dat het interactief is: het bevat alle voorschriften, definities en beslissingen die werden genomen door de Royal and Ancient St Andrews. “Over drie maand is ons programma definitief af; momenteel doen we de beta-test: tien mensen bevragen het programma in België en nog eens tien in de States. We verwachten dat we zo’n tiende van de inhoud zullen moeten aanpassen.”

Vorige week stelde Bob Cordons het project alvast voor bij Royal and Ancient. De reacties waren positief. “Dat is belangrijk voor ons: we willen het pakket pas commercialiseren als we op dezelfde golflengte zitten van die mensen. We hebben immers hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd.”

Het pakket wordt begin volgend jaar gelanceerd.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content