Eenjarige staatsbon krijgt brutocoupon van 3 procent: maar onduidelijkheid over fiscaal voordeel blijft

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De nieuwe eenjarige staatsbon krijgt een brutocoupon van 3 procent, zo maakte het Federaal Agentschap van de Schuld dinsdagochtend bekend. Er wordt ook een staatsbon uitgegeven op drie jaar, met een coupon van 2,50 procent. De vraag die overblijft: geldt een lage roerende voorheffing van 15 procent?

Normaal geldt een roerende voorheffing van 30 procent, waarmee het nettorendement op één jaar zou uitkomen op 2,10 procent. Mogelijk komt er een verlaagde roerende voorheffing, maar daarover is binnen de federale regering nog geen akkoord. Eerder verklaarde Financiën-minister Van Peteghem al dat de staatsbon opnieuw met een verlaagd fiscaal voordeel zou komen, maar dat kon op weerzin rekenen van financiële experts, banken en zelfs binnen de regeringskringen.

Toch moet de regering op heel korte termijn beslissen over de roerende voorheffing, want inschrijven op de staatsbons kan al vanaf donderdag 22 februari. De inschrijvingen lopen tot en met 1 maart, of tot 29 februari voor rechtstreekse inschrijvingen via het Grootboek, tenzij de campagne vervroegd wordt afgesloten, aldus het Agentschap.

2,55 procent nettorendement?

Bij een roerende voorheffing van 15 procent zou het nettorendement op de eenjarige staatsbon 2,55 procent bedragen. Het Agentschap van de Schuld heeft positief geadviseerd voor een verlaagde roerende voorheffing en ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem is voorstander. Maar bij de Vlaamse liberalen is men kritisch. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand vindt een verlaagd tarief vanuit begrotingsstandpunt niet aangewezen. En premier Alexander De Croo wil “als goede huisvader met onze financiën omgaan”, zei hij dinsdagochtend. Woensdag zou hierover duidelijkheid moeten komen, want de inschrijvingen starten al donderdag.

Een nettorendement van 2,55 procent is in elk geval lager dan bij de vorige eenjarige staatsbon in augustus vorig jaar. Die had toen een brutocoupon van 3,30 procent en -dankzij de verlaagde roerende voorheffing- een nettorendement van 2,81 procent. Er werd toen 21,9 miljard euro opgehaald, een absoluut record. 

Hoe u intekent op zo’n staatsbon? Bekijk deze video.

Lees ook:

Partner Content