‘Een moeilijk jaar voor de opkomende markten’

De economische groei in de opkomende landen is teruggevallen. Maar dat is slechts tijdelijk, zegt Mark Gordon-James van Aberdeen Asset Management. Het potentieel van die markten blijft overeind.

Het fonds Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies, dat belegt in aandelen uit de opkomende landen, realiseerde over een periode van vijf jaar het hoogste rendement in zijn categorie. “De prestaties van ons fonds zijn het resultaat van het gedisciplineerde selectieproces van ons beheerdersteam”, zegt Mark Gordon-James, senior investment manager van Aberdeen Asset Management.

“We beleggen uitsluitend in bedrijven met een groot groeipotentieel en een sterke concurrentiepositie. Onze voorkeur gaat uit naar de distributie-, de voedings- en de drankensector en retailbanking. De bedrijven in onze portefeuille moeten leider zijn op hun markt en conservatief worden geleid. Daarnaast zetten we in op tijdelijk ondergewaardeerde bedrijven. We mijden ondernemingen waarvan we de activiteiten niet begrijpen.”

mark gordon-james. “De vertraging van de buitenlandse vraag heeft de economische groei in de opkomende landen flink afgeremd. Bovendien weegt de dure olie op de prijzen en de lokale consumptie. De schuldencrisis in Europa is een andere bron van ongerustheid. Dat probleem situeert zich dan wel buiten de groeilanden, maar als de toestand in Europa verder verslechtert, zal geen enkele markt aan de gevolgen kunnen ontsnappen. De bedrijven waarin we beleggen zijn gezond, hoewel hun winstvooruitzichten licht zijn gedaald. Hun waardering is nog altijd aantrekkelijk.”

Wat zijn de favoriete groeilanden in uw portefeuille?

gordon-james. “We vinden goede bedrijven op vrijwel alle opkomende markten. Momenteel gaat onze voorkeur uit naar Brazilië, Thailand en Maleisië. We beleggen er in bedrijven die rechtstreeks kunnen profiteren van de groei van de binnenlandse consumptie.”

Uw fonds is vooral belegd in kleine kapitalisaties. Brengt dat meer risico’s met zich?

gordon-james. “De opkomende markten en kleine kapitalisaties kunnen volatiel zijn. Daarom is het raadzaam alleen te beleggen in die activaklassen met het oog op de lange termijn. We hanteren een strenge selectie en nemen in het fonds alleen de beste kwaliteitsaandelen op. Daardoor houdt ons fonds minder risico’s in dan de aandelenmarkten in het algemeen.”

“We vinden goede bedrijven op vrijwel alle opkomende markten. Momenteel gaat onze voorkeur uit naar Brazilië, Thailand en Maleisië”Mark Gordon-James, Aberdeen Asset Management

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content