DICHTER BIJ DUITSLAND

Limburg is een zeer rijke provincie, althans op distributievlak. Ham wordt de nieuwe verzendingspool voor DHL-pakjes naar Nederland, Oostenrijk en – vooral – Duitsland.

Beheren is voorzien. Met dat motto voor ogen besluit de nv DHL International zijn regionale centra versneld uit te bouwen. DHL International is de Belgische dochter van DHL Worldwide Express, het wereldwijde hoofdkwartier van het koeriersbedrijf dat in Diegem is gevestigd.

“Met de uitbouw van onze regionale centra anticiperen we op de groei in ons sorteercentrum in Diegem,” meldt Frank Beuselinck, algemeen directeur van DHL International. “Over twee jaar zal de capaciteit in Diegem ten volle worden benut. Met de uitbouw van regionale centra kunnen we het volume in Diegem met 40% verminderen.”

Belangrijke centra worden voortaan het Limburgse Ham en het Oost-Vlaamse Merelbeke. Ham wordt weldra operationeel, Merelbeke in 1999. In deze centra zullen de Belgische pakjes die voor het buitenland zijn bestemd, worden gesorteerd en verzonden.

“Ham wordt het centrum voor alle post naar Nederland, Oostenrijk en het westen van Duitsland,” weet Frank Beuselinck. “Limburg is op het vlak van distributie een bijzonder rijke provincie. We liggen vlakbij de autoweg Antwerpen-Luik. Ham is een ideale plaats. De gemeente brengt ons, in vergelijking met Diegem, weer één uur sneller bij de Duitse grens.”

Merelbeke fungeert op zijn beurt als epicentrum voor verzendingen naar Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland. “We hadden de keuze tussen Merelbeke en Roeselare. Het eerste verdeelcentrum haalde het nipt, omdat het iets moderner is. Maar eigenlijk maakt het weinig uit of we de Britse en Franse markt nu bewerken vanuit Oost- of West-Vlaanderen.”

Extra banen verwacht Frank Beuselinck met de herverdeling van de pakketstroom nauwelijks. Vandaag werken in beide centra samen tachtig werknemers. Ham toont zich qua volume lichtjes de meerdere van Merelbeke. DHL International werkt overigens al langer aan de opbouw van een regionaal netwerk. Het koeriersbedrijf heeft intussen negen regionale verdeelcentra in België. Binnenkort worden nieuwe centra geopend in Antwerpen-Noord en Charleroi. Samen zorgen ze voor een verdere ontlasting van de centrale hub in Diegem. Frank Beuselinck hoopt met de vernieuwingen op een verdrievoudiging van het aantal exportzendingen binnen drie jaar. DHL International stelt 3700 mensen tewerk en haalde in 1997 een omzet van meer dan 4 miljard frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content