DE PRIJS VAN IJS

Het energieverbruik in diepvriestunnels voor groenten kan fors omlaag. Vito en het bedrijf Pasfrost uit Zonnebeke sleutelden aan een methode om de kostprijs van koelinstallaties precies te berekenen en de energiefactuur in de toekomst sterk te verzachten.

Het is goed voor vier frank per tien kilo verwerkte groenten, maar in het verleden werd er nauwelijks aandacht aan besteed : het energieverbruik in de diepvriestunnels van de West-Vlaamse industriële diepvriesbedrijven werd pas zeer recentelijk onder de loep genomen. Voor “de elf rond Ardooie”, die samen tekenen voor jaarlijks een half miljoen ton diepvriesgroenten en goed zijn voor een kwart van de West-Europese productie en een omzet van 15 miljard frank is dat op zijn minst vreemd. “In het verleden hebben we nooit de exacte kostprijs van ons energieverbruik berekend,” stelt Patrick Lafaut, zaakvoerder van de nv Pasfrost uit Zonnebeke het bedrijf behaalde in 1996 een omzet van 900 miljoen frank en telt 49 vaste werknemers. “We beseffen nu dat het rendement van onze koelinstallatie eigenlijk zeer laag is doordat onze parameters onjuist zijn ingesteld.”

Dat besef groeide mede door de hulp van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek ( Vito), die het energieverbruik in de diepvriestunnels van het bedrijf met meetappartauur van de Ieperse nv Stevens Koeltechniek exact berekende. In de twintig meter lange tunnels worden de groenten diepgevroren en vervolgens in koelruimtes opgeslagen. Het procédé vereist een koeling tot-40 C en kan tien ton groenten per uur behandelen. Maar dit vriezen slorpt massaal veel energie op. Maandelijks krijgt Pasfrost een factuur van één miljoen voor één vriestunnel. Maal vier, want het bedrijf maakt gebruik van vier tunnels. “Door de precieze indicatie van het energieverbruik van een tunnel kunnen we de parameters van de koelinstallatie en de tunnel beter instellen,” zegt Johan Van Bael van de Vito. Het debiet van de groenten, de dikte van de laag van de groenten, de doorstroomtijd in de tunnel, het vermogen van de ventilatoren en het rendement van de koelmachine zijn enkele van de bepalende factoren die werden geoptimaliseerd. “Voor de verwerking van sperziebonen kwamen we tot een energiebesparing van 19 %, voor spruiten was dat 13 %,” klinkt Johan Van Bael tevreden. Voorlopig werden alleen deze twee soorten groenten bestudeerd. In een volgende stap worden ook de parameters voor de andere groenten die de tunnel doorlopen, automatisch ingesteld.

JOHAN VAN BAEL (VITO), JAN D’HULSTER (STEVENS KOELTECHNIEK) EN PATRICK LAFAUT (PASFROST) Een juiste instelling van de parameters bij de koeltechniek kan de energiefactuur aanzienlijk verzachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content