De cyber-elite

Ze zijn de reuzen van de communicatie-industrie. De cyber-ondernemers die de media, de managers en de machthebbers naar het derde millennium zullen leiden. Een toptien van de Web-society.

Bill Gates

Medestichter en grote baas van Microsoft.

Leeftijd: 43.

Geschat fortuin: 1792 miljard frank.

Adres: www.microsoft.com

Loopbaan en bedrijf: Gates was al op zijn dertiende in Seattle computerprogramma’s aan het schrijven. Vandaag lijkt hij op koning Midas: alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Dat zou echter kunnen veranderen, want een aantal van de knapste koppen van Silicon Valley voert samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustproces tegen de dominante positie van Microsoft. Behalve het proces vormt ook de snelle ontwikkeling van de computermarkt een bedreiging voor Microsoft. Naarmate de computer steeds meer een communicatiemiddel wordt in plaats van een instrument voor tekstverwerking en calculatie, zou de verkoop van kantoorsoftware kunnen terugvallen. Gates is zich daarvan bewust. Het Windows CE besturingssysteem moet de suprematie van Microsoft ook in de wereld van de kleine en gespecialiseerde computers instandhouden.

Vooruitzichten voor beleggers: hoewel de markten van Microsoft kunnen veranderen, heeft het bedrijf de knowhow, het geld en de volharding om op dergelijke evoluties te reageren.

Nobuyuki Idei

Voorzitter van Sony.

Leeftijd: 61.

Adres: Presidents Room, 6-7-35 Kita-Shinagawa, Shinagawa-ku, Tokio 141, Japan.

Loopbaan en bedrijf: Idei heeft een rechtlijnige carrière achter de rug. Na de universiteit (politieke en economische wetenschappen) ging hij in 1960 aan de slag bij Sony. Hij werkte jarenlang in Zwitserland en Frankrijk voor het concern, waarbij hij zich vooral bezighield met de video- en audiosector – de kernactiviteit. Sony haalt zijn omzet voornamelijk uit steeds compacter wordende elektronica, van transistorradio’s tot walkmans of camcorders. Na de doorbraak van Internet zet de reus nu de stap naar verbruiksartikelen die een onderdeel vormen van netwerken: in de toekomst zullen de apparaten door satellieten en modems met elkaar worden verbonden. Het nieuwe motto is convergentie, en Idei werkt hard aan de positionering van Sony in een markt waar de grenzen tussen hardware en software vervagen. Zijn vriendschap met Bill Gates helpt hem daarbij. Sony heeft immers een partnership met Microsoft aangekondigd, waarbij het bedrijf het nieuwe Windows CE platform zal ondersteunen. De filmstudio van Sony blijft problemen kennen, maar de spelconsoles, de digitale camera Mavica en de nieuwe Vaio Superslim Notebook kennen veel succes.

Vooruitzichten voor beleggers: zelfs een internationaal zwaargewicht als Sony heeft tijdens de Aziatische economische crisis klappen gekregen. In het laatste kwartaal van 1998 daalde het winstcijfer met 19,8%. Met een wereldwijde omzet van meer dan 1600 miljard frank zou Sony de economische depressie echter moeten overwinnen.

Steve Case

Topman van America Online.

Leeftijd: 40.

Salaris in 1997: 95 miljoen frank.

Adres: SteveCase@aol.com

Loopbaan en bedrijf: voor hij naar de Internet-provider en on line-dienst AOL overstapte, was Case verantwoordelijk voor de marketing van de haarproducten van Procter & Gamble en testte hij nieuwe pizza’s uit voor de keten Pizza Hut. De manager voelt zich meer op zijn gemak bij de magnaten op Wall Street dan bij zijn collega’s in Silicon Valley – hij werd niet voor niets onlangs in het bestuur van de Wall Street Exchange opgenomen. Zijn gevoel voor de wensen van de internauten (gebruiksvriendelijkheid, snelheid) heeft zijn bedrijf tot wereldwijde marktleider doen groeien. Alleen al in het jongste boekjaar steeg de omzet met 54% tot ongeveer 95 miljard frank en werd Case miljardair. De manager van AOL heeft ontdekt dat je niet alleen door je tarieven rijk wordt, maar ook dankzij je abonneebestand (ongeveer 15 miljoen leden): AOL verkoopt zijn adressen aan belangstellende firma’s. Case wil nog verder expanderen: “het Internet moet even ruim verspreid zijn als de telefoon of de televisie”. AOL heeft NetChannel (televisie via het Internet) en Netscape (de maker van de bekende browser) opgekocht. In Europa mikt het vooral op de samenwerking met Bertelsmann.

Vooruitzichten voor beleggers: de aandelen van AOL staan erg hoog genoteerd – maar wie miljoenen beginners naar het Internet loodst, heeft best een stukje van de koek verdiend.

Craig Barrett

Topman van Intel.

Leeftijd: 59.

Adres: Robert Noyce Building, 2200 Mission College Boulevard, P.O. Box 58119, Santa Clara, California.

Loopbaan en bedrijf: Barrett werkt al meer dan 24 jaar voor de chipfabrikant, maar werd pas in mei 1998 in de topfunctie benoemd. Op een ongelukkig ogenblik, want de firma verkeerde in een diepe crisis. Aangezien de meeste computers ook met minder recente processors prima werken, letten veel consumenten voortaan ook op de prijs. De populariteit van de goedkope pc’s heeft Intel verrast, zodat andere fabrikanten – zoals aartsconcurrent AMD – het gat in de markt konden vullen. Dit zou de winst van Intel ook op langere termijn kunnen schaden, hoewel de firma daar niet te zwaar aan tilt: “Op lange termijn zal de goedkope pc goed zijn voor de sector, omdat hij nieuwe doelgroepen aanspreekt,” zei Barrett eind vorig jaar in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. In het begin van dit jaar kwam Intel onder vuur te liggen toen bleek dat zijn chips genummerd zijn, zodat het in theorie mogelijk is elke computer met een Intel-chip – en dus ook zijn gebruiker – te identificeren.

Vooruitzichten voor beleggers: ongeveer 90% van alle pc’s heeft nog altijd ” Intel Inside“. Over de toekomst zijn de financiële goeroes het echter niet eens. De waarde van het aandeel schommelde in 1998 tussen 141 en 66 dollar. De boodschap: houden wat u heeft en afwachten.

Louis Gerstner

Topman van IBM.

Leeftijd: 56.

Salaris in 1997: 53 miljoen frank.

Adres: www.ibm.com/lvg

Loopbaan en bedrijf: Gerstner leek niet echt voorbestemd om de man te zijn die IBM uit zijn neerwaartse spiraal zou halen en naar de 21ste eeuw zou loodsen. De hardgekookte manager had bij RJR Nabisco en American Express meer ervaring opgedaan met de marketing van massa-artikelen dan met het elitaire cliënteel van de hightech-business. Nu is iedereen het erover eens dat Gerstners gezond verstand en begrip van de normale verbruiker in de bedrijfswereld de doorslag hebben gegeven voor de koerswending van de computerreus. Sinds hij zes jaar geleden naar IBM overstapte, is de waarde van het aandeel met ongeveer 5200 frank gestegen. In 1993 boekte het bedrijf nog 267 miljard frank verlies, in 1997 maakte het een winst van 226 miljard frank. Gerstner heeft de reputatie dat hij niets belooft dat hij niet kan waarmaken. Toch zegt hij dat IBM binnenkort een winst van twee cijfers zal voorleggen. De lucratieve dienstensector moet de kernactiviteit van het bedrijf worden.

Vooruitzichten voor beleggers: de koers van IBM schommelt minder dan die van andere technologie-aandelen. Nu Gerstner het vertrouwen van de analisten heeft teruggewonnen, beschouwen de experts het IBM-aandeel als een solide belegging op lange termijn.

Jerry Yang

Medestichter van Yahoo.

Leeftijd: 29.

Geschat fortuin: 35 miljard frank.

Adres: 3420 Central Expressway, Santa Clara, California.

Loopbaan en bedrijf: toen het aandeel van Yahoo begin dit jaar een koers van 174 dollar bereikte, werd Yang op zijn 29ste dollarmiljardair. In 1993 stelde hij samen met David FiloJerry’s Guide to the World Wide Web‘ samen, een soort inhoudstafel van Internet. Intussen is Yahoo, Yangs zoekmachine, voor veel mensen een dagelijks gebruikt portaal naar het WWW geworden. De website krijgt ongeveer 50 miljoen bezoekers per maand. Het bedrijf heeft deze voorsprong op snellere concurrenten aan zijn ‘cool’ imago te danken. Als het van Yang afhangt, zal in de toekomst niemand zomaar een begrip zoeken en zich dan uit de voeten maken. Aangezien de zogenaamde ‘ communities‘ (Internet-groepen met bepaalde specifieke interesses) voor de adverteerders het interessantst zijn, heeft Yahoo in februari 1999 voor 3,6 miljard dollar Geocities gekocht, een groep met 3,5 miljoen leden.

Vooruitzichten voor beleggers: naarmate Yahoo zijn actieterrein verruimt, blijft het bedrijf profijt halen uit zijn naamsbekendheid. Het is rendabel, maar staat erg hoog genoteerd. Wanneer de koers naar een redelijke positie terugkeert, is Yahoo ongetwijfeld een ‘ strong buy‘.

Steven Jobs

Medestichter en voorzitter van Apple Computer en Next Software, topman van Pixar Animation Studios.

Leeftijd: 44.

Geschat fortuin: meer dan 41 miljard frank.

Adres: One Infinite Loop, Cupertino, California.

Loopbaan en bedrijf: alles wat Jobs aanpakt, krijgt veel belangstelling. Nadat hij met de Apple II en de Macintosh een revolutie in de computerindustrie had veroorzaakt, verliet Jobs Apple in 1985, stichtte Next Software en kocht van George Lucas Pixar Animation Studios, een maker van speciale effecten voor de filmindustrie. Na het vertrek van Gil Amelio, zijn opvolger bij Apple, keerde de charismatische Jobs als ‘voorzitter ad interim’ terug naar het bedrijf. Hij lanceerde de PowerMac G3, de meest succesvolle Apple aller tijden. Intussen oogst de futuristische iMac lof voor zijn processor, zijn compacte concept en zijn design. Het bedrijf is sinds vier kwartalen opnieuw winstgevend. De managers van Pixar hopen in 1999 een vervolg op de computer-animatiefilm Toy Story uit te brengen.

Vooruitzichten voor beleggers: de resultaten van Apple hebben de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Nog maar enkele maanden geleden hadden de meeste beleggers en analisten de firma bijna afgeschreven. De successen van Jobs doen de toekomst er weer rooskleuriger uitzien. De levenstekens zijn sterk, maar investeren in Apple is niets voor mensen met zwakke zenuwen.

Steve Ballmer

Voorzitter van Microsoft.

Leeftijd: 42.

Geschat fortuin: een kleine 20 miljard dollar.

Adres: www.microsoft.com

Loopbaan en bedrijf: Ballmer is berucht om zijn ruwe, agressieve stijl. Hij heeft een flinke vinger in de pap bij alles wat Microsoft doet. De omstandigheden waarin Ballmer en Gates elkaar in de jaren zeventig ontmoetten, toen ze allebei aan Harvard studeerden, spreken boekdelen: ze maakten kennis in een bioscoop die het geweldepos A Clockwork Orange draaide. Sinds Gates hem in 1980 bij Microsoft binnenhaalde, is Ballmer zijn rechterhand. Sinds 1998 heerst hij als voorzitter en wordt hij beschouwd als de troonopvolger.

Vooruitzichten voor beleggers: aandelen van Microsoft misstaan in geen enkele portefeuille. Zie ook ‘Bill Gates’.

Michael Dell

Voorzitter van Dell Computer.

Leeftijd: 34.

Geschat fortuin: 350 miljard frank.

Adres: www.dell.com

Loopbaan en bedrijf: Michael Dell bracht niet veel terecht van zijn studies geneeskunde aan de universiteit van Texas. Tegen de zin van zijn ouders hield hij zich liever bezig met het ‘oppoetsen’ van IBM-computers, die hij dan aan zijn medestudenten verkocht. Het zakenidee bewees zijn deugdelijkheid: in 1984 stichtte Dell zijn eigen firma en haalde al in het eerste boekjaar een omzet van 6 miljoen dollar. Nu zou hij de rijkste Texaan zijn – zijn woning alleen al wordt op 7,2 miljard frank geschat. Het in Austin gevestigde bedrijf werkt vrijwel uitsluitend via directe verkoop, bespaart dus op tussenpersonen en magazijnruimte en kan tot 15% goedkoper leveren. Bovendien krijgen de klanten van Dell computers op maat geleverd. Alleen al via zijn website verkoopt het bedrijf voor 288 miljoen frank per dag. Terwijl de concurrenten in 1998 geteisterd werden door de Hongkong-griep, steeg de omzet van Dell in Azië met ongeveer 76%. Nu het bedrijf ook toegang heeft tot de Chinese markt zal dat resultaat nog verbeteren.

Vooruitzichten voor beleggers: de aandelen van Dell zijn de lievelingen van de investeerders. Er wordt wel gezegd dat de goedkopere netwerkcomputers de marge van Dell in de toekomst zullen aantasten, maar het bedrijf voelt zich opgewassen tegen die uitdaging: het verkoopt ook servers.

Bernie Ebbers

Voorzitter en topman van MCI WorldCom.

Leeftijd: 57.

Netto-inkomen 1997: meer dan 13 miljard frank.

Adres: 515 E. Amite Street, Jackson, Missouri.

Loopbaan en bedrijf: Ebbers staat aan het hoofd van een van de meest succesrijke ondernemingen in de telecomsector. De Canadees van geboorte zei tweemaal de school vaarwel en sloeg zich als melkboer en portier door het leven vooraleer hij doorbrak als provider van langeafstandstelefoonverbindingen. Zijn bedrijf LDDS (Long Distance Discount Service) nam kleinere ondernemingen over (twee waardevolle onderdelen zijn MFS Communications en UUnet). Het resultaat was WorldCom, een van de grootste Internet-providers. Vorig jaar liet Ebbers door zijn fusie met MCI heel wat stof opwaaien in de branche. Het resultaat, MCI WorldCom, heeft een beurswaarde van 155 miljard dollar en zou binnen afzienbare tijd meer dan de helft van het totale Internet-verkeer kunnen controleren.

Vooruitzichten voor beleggers: De aandelen van MCI WorldCom stegen in 1998 met bijna 140%. Hoewel veel aandeelhouders niet al te gerust waren in het potentieel van het bedrijf na de fusie is de totale omzet met 14% gestegen. Het aandeel wordt als een waardevolle aanvulling voor elke portefeuille beschouwd.

Der Spiegel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content