Bruggenbouwers met groeiambities
MCS pionierde een kwarteeuw geleden door vastgoed aan facilitymanagement te koppelen. Het nieuwe management houdt daaraan vast, maar gaat ook voluit voor internationale groei.
De activiteit van MCS bondig samenvatten is geen sinecure. CEO Koen Mathijs doet een verdienstelijke poging: “Door consultancy en software te combineren, is MCS goed geplaatst om een brug te bouwen tussen vastgoed en facilitymanagement. De discipline vastgoed concentreert zich vooral op vastgoedgerelateerde investeringsprojecten en kostenverdeling. Facilitymanagement gaat vooral over het optimaliseren van operationele processen zoals onderhoud, schoonmaak, catering of ruimtebeheer. Bij inrichtingsprojecten kunnen we veel interessante relaties leggen tussen die twee disciplines.”
De Wilrijkse kmo werkt voor grote, internationale spelers. Een opdracht voor de vastgoedafdeling van Siemens Belux resulteerde in 2004 in een contact op groepsniveau. Ook de Deense multinational ISS werkt al sinds 2001 wereldwijd met de myMCS-software. Eind vorig jaar koos ook Coca-Cola voor het myMCS-softwareplatform.
Minder internationaal, maar in eigen land een topreferentie, is AG Real Estate. De grootste private vastgoedspeler van ons land besliste in februari om voor het management van zijn vastgoedbeheeractiviteiten in zee te gaan met MCS. “Bij AG Real Estate leken ze aanvankelijk wat te twijfelen”, vertelt Koen Matthijs. “Maar ze hebben ingezien dat we vastgoed en facilitymanagement integreren. Die twee domeinen kan je eigenlijk niet meer los van elkaar zien.”
“Dat is altijd de insteek geweest van Marcel Eeckhout: facilitymanagement begint bij vastgoed”, pikt operationeel directeur Steven Lambert in.
Op de kaart
Toen Marcel Eeckhout (58) in 1989 MCS oprichtte, stond facilitymanagement in België nog in de kinderschoenen. “In de VS, Engeland, Scandinavië en Nederland was het wel al een volwassen discipline”, vertelt hij. “Ik was overtuigd van de meerwaarde ervan: goed facilitymanagement leidt tot lagere kosten en meer kwaliteit. Mijn verwondering was dan ook groot toen bleek dat daar in België niemand wakker van lag.”
MCS geraakte moeilijk uit de startblokken. Dat veranderde toen Eeckhout voorzitter werd van de Belgische afdeling van de International Facility Management Association (IFMA). “We hebben met een tiental mensen van IFMA een organisatie gemaakt die facilitymanagement op de kaart heeft gezet in België.”
Op zijn vijftigste begon Eeckhout na te denken over zijn opvolging. “We stonden voor uitdagingen, onder meer de internationalisering. Ik ken mijn sterktes, maar ook mijn zwaktes. Om goede keuzes te maken had ik een raad van advies geïnstalleerd. Samen zijn we in 2010 op zoek gegaan naar een CEO. Ik had het dagelijkse management een beetje gehad en wou meer ondersteunend gaan werken. De internationale expansie begon ook te wegen. Een van de leden van onze raad heeft me dan gesignaleerd dat Koen Matthijs vrijkwam op de markt. Hij zei me: ‘Die man moet je hebben’.”
Zo gaf Eeckhout gaf vorig jaar de fakkel door aan de tandem Koen Matthijs en Steven Lambert, die studiegenoten waren. Lambert en Matthijs noemen zichzelf uitermate complementair. “Steven was altijd de slimme, en ik kon het goed uitleggen”, lacht Matthijs. Steven Lambert werkte tien jaar in de VS als consultant voor onder meer Apple en Microsoft. Hij combineert dus internationale en consultancyervaring. Bij MCS is hij verantwoordelijk voor de internationale uitbouw van het bedrijf en voor de consultancyactiviteiten.
Koen Matthijs heeft een uitgebreide SAP-achtergrond. Hij leidt de productontwikkeling en neemt ook de verkoop en marketing voor zijn rekening. Marcel Eeckhout speelt nog verschillende rollen, zegt Lambert: “Hij adviseert ons uiteraard bij het uitstippelen van de strategie. Met bijna 25 jaar ervaring is hij perfect geplaatst om in te schatten wat wel en niet zal werken. Hij beschikt ook over een geweldig netwerk. Dat is een van onze kanalen om naar de markt te gaan.”
Een andere opdracht van Eeckhout is uitkijken naar overnames en het aantrekken van nieuwe mensen. “Met mijn kennis van de markt en mijn netwerk ben ik daar goed voor geplaatst. Zo maken sinds 1 mei Germain Verbeemen en zijn team van Wicely deel uit van MCS en op 15 mei start Luc Van Rysseghem hier. Luc heeft onder meer voor Siemens, Bopro en Iret gewerkt en is nu nog directeur vastgoed bij The Brussels Airport Company. Een man met een enorme vastgoedervaring.”
Groeispurt
Mogen we MCS nog ‘klein’ noemen? Onder Eeckhout was het al een gestage groeier. Tussen 2000 en 2012 steeg het personeelsbestand van een tiental naar bijna vijftig medewerkers. De omzet ging van 2 naar 6,6 miljoen euro. Onder het nieuwe management kreeg het bedrijf, dat in 2012 de twaalfde plaats bezette bij de Middelgrote Gazellen in de provincie Antwerpen, nog een forse groeispurt. Dit jaar nog wordt de kaap van 100 medewerkers overschreden. De omzet zou dicht bij 10 miljoen euro uitkomen.
“We kunnen op stevige fundamenten voortbouwen”, zegt Lambert. “Maar we willen ook wel de versnelling maken. De focus ligt nu iets minder op winstmaximalisatie, we zetten volop in op een gezonde groei.”
Naast het verder uitbouwen van de consultancy- en softwareactiviteiten tekenden Mathijs en Lambert voor ‘MCS 2.0’ drie groeipaden uit: een partnership met SAP rond de integratie van de myMCS-software, het ontwikkelen van nieuwe oplossingen (bijvoorbeeld mobiele toepassingen) en de internationale expansie. De opening van een vestiging in Stockholm eerder dit jaar illustreert die laatste ambitie. “We starten niet van nul: we zijn met de myMCS- software aanwezig in 60 landen, goed voor ruim 1 miljoen gebruikers.”
Nu is het moment om te internationaliseren, meent Lambert. Meer en meer bedrijven organiseren hun facilitair management op groepsniveau. Dan willen ze ook een partner die hen internationaal kan begeleiden. “De internationale groei is voor ons ook een vereiste om de schaalvergroting die we wensen, te kunnen realiseren”, vult Matthijs aan. “We bouwen een professionele structuur uit. Dan creëer je overhead, waar natuurlijk omzetgroei tegenover moet staan. We hebben nog groeimogelijkheden in eigen land, maar het belangrijkste deel zal toch van het buitenland moeten komen.”
Dat snel groeien ook risico’s inhoudt, ontkennen Mathijs en Lambert niet. “Het lastigste in een groeibedrijf is forecasting, op alle niveaus. We hebben een financieel directeur aangetrokken met veel ervaring. Hij was vroeger CFO bij een multinational. Dat lijkt er misschien een beetje over voor een bedrijf als het onze, maar de complexiteit neemt toe en de structuur moet volgen. Dan moet je kunnen terugvallen op iemand met serieus wat bagage.”
LAURENZ VERLEDENS, FOTOGRAFIE MICHEL WIEGANDT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier