Bredero

1 Jaar geleden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is de luis in de pels van de federale regering. Hij verzet zich tegen de kernuitstap, ergert zich over het uitblijven van hervormingen in de pensioenen en op de arbeidsmarkt, en strijdt tegen hogere belastingen. Zijn no-nonsenseaanpak jaagt de andere partijvoorzitters in de gordijnen, de Vlaamse liberalen van Open Vld voorop, die zijn kritiek zien als een aanval op eerste minister Alexander De Croo. Bouchez krijgt wel veel applaus in Vlaamse ondernemerskringen.

Nu. Ook in 2022 spaart Bouchez zijn kritiek op de regering niet. Meer dan eens ontstaat de indruk dat zijn partij met één voet buiten de regering staat. Vooral over de kernuitstap voert hij de druk op bij de groene partijen. In die mate dat politieke waarnemers zich afvragen of zijn gedrag de regering niet vroegtijdig zal doen vallen, zeker wanneer MR-Kamerleden opperen om de kernuitstap via een alternatieve meerderheid in de Kamer ongedaan te maken. Maar Vivaldi vroegtijdig doen struikelen blijft een stap te ver voor de Franstalige liberaal.

10 jaar geleden. Barco-CEO Eric Van Zele is Trends Manager van het Jaar. Met zijn 64 jaar is hij niet alleen de oudste manager die de onderscheiding krijgt, hij is ook de eerste interim-manager die daarin slaagt. Van Zele heeft zich in 2009 geëngageerd om voor zes maanden de beeldverwerkingsspecialist te leiden, maar hij is al vier jaar aan boord. Hij zorgt voor een opmerkelijke transformatie. De omzet groeit sterk tot 1,1 miljard euro en de rendabiliteit neemt nog sneller toe. Bovendien groeien alle divisies van Barco. De cinemaprojectoren blijven wel de absolute sterkhouder.

Nu. Van Zele leidt Barco tot 2016. Opvolger Jan De Witte verbetert de rendabiliteit nog en bouwt de vergadertool ClickShare uit tot een nieuwe winstmotor. Die goede resultaten stuwen de beurskoers van Barco zo vooruit dat het ook even in de Bel-20-index noteert. Maar de pandemie treft zowat alle kernactiviteiten van Barco. De Witte vertrekt en wordt opgevolgd door An Steegen en referentieaandeelhouder Charles Beauduin, die de beurskoers weer doen herstellen. Van Zele gaat niet rustig met pensioen. Hij neemt het noodlijdende Option grotendeels over, dat nu als de techholding Crescent door het leven gaat.

Bredero

20 jaar geleden. Jef Colruyt wordt uitgeroepen tot Trends Manager van het Jaar, tien jaar na zijn vader Jo. Jef Colruyt heeft de gelijknamige supermarktketen niet alleen uitgebouwd met een laagsteprijzenstrategie en een focus op efficiëntie. Hij heeft onder meer ook DreamLand, Bio-Planet en OKay opgestart. Met die laatste keten vindt hij ook de juiste formule voor de buurtsupermarkten. Colruyt gooit hoge ogen op de beurs, want de retailer is een van de meest winstgevende in Europa. Op een omzet van rond 3 miljard euro maakt het 124 miljoen euro winst. Het marktaandeel van 17 procent laat nog veel groeimarge.

Bredero

Nu. Colruyt is met 30 procent marktaandeel de leider in België, maar beleeft daar weinig plezier aan. Sinds de coronacrisis is het aandeel zwaar teruggevallen op de beurs. Rekening houdend met de inflatie noteert het slechts iets hoger dan twintig jaar geleden. De winst daalt. Het afgelopen boekjaar bedraagt de nettowinst 288 miljoen euro op 10 miljard euro omzet. De laagsteprijzenstrategie van Colruyt wordt aangevallen en DreamLand en Bio-Planet hebben het moeilijk. Jef Colruyt, nu 64, laat niet in zijn kaarten kijken over een mogelijk pensioen.

In Bredero blikt de redactie terug op de Trends van één, tien en twintig jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content