Beter dan Prozac

Het was kicken voor Dirk Reyn toen hij eind jaren tachtig in de VS mee het beroemde antidepressiemiddel Prozac mocht lanceren. Ook bij Janssen Pharmaceutica maakte hij de marktintroductie van enkele klassiekers mee, zoals Prepulsid tegen maag- en darmklachten. Maar dat wordt allemaal ruim overtroffen door de goedkeuring van het eerste product van Movetis, het jonge Turnhoutse bedrijf dat hij mee uit de grond stampte en waarvan hij CEO is.

De goedkeuring van Resolor, een middel tegen chronische constipatie, wakkerde de speculatie aan dat Movetis, een specialist in gastro-enterologie (maag- en darmproblemen), rijp is voor een beursgang.

“Die goedkeuring geeft een uniek gevoel”, zegt de 48-jarige Reyn. “Vooral omdat ik er deze keer van bij het begin bij betrokken was. We hebben hier jaren hard en passioneel aan gewerkt.” De ontlading was enorm, maar korter dan gedacht. “Toen het nieuws bekend raakte, veroorzaakte dat een ongelofelijke decompressie. We dachten heel de avond te vieren, maar zijn vroeg naar huis getrokken, want we waren op.” ( lacht)

De in Gent geboren Reyn verhuisde op jonge leeftijd naar Antwerpen waar zijn vader een managementfunctie in de petrochemie aangeboden kreeg. De rijzige Reyn had aanleg voor basket, en schopte het tot de universitaire ploeg en eenmaal tot de nationale jeugdploeg. Reyn richtte zelf ook een basketclub op.

Na zijn studies farmacie aan de Antwerpse universiteit en een MBA in Antwerpen/Chicago ging Reyn aan de slag als medisch afgevaardigde bij de Belgische vestiging van het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly. Zijn eerste taak was de introductie in België van Humuline, de eerste humane insuline. Reyn deed de ronde van huisartsen, apothekers en specialisten. “Een fantastische leerschool.”

De Prozac-ploeg

Hij werd al snel gevraagd om te verkassen naar de hoofdzetel van Eli Lilly in de VS, waar hij terechtkwam in het lanceringsteam voor Prozac. Hij was actief in Michigan, Pennsylvania en New York. Reyn, die zijn latere vrouw pas drie maanden voor zijn vertrek naar de VS had leren kennen, haalde er ook de bedrijfsbasketbalploeg. “Een verschrikkelijk goede ploeg. Ik heb mij moeten weren. En ik die dacht dat basket ontspannend zou zijn”, lacht Reyn, die het na bijna vier jaar welletjes vond in de VS. “Lilly had al een heel traject voor me uitgestippeld, waardoor ik om de paar jaar zou moeten verhuizen”, zegt Reyn. Toen hij in 1992 als lokale verkoopdirecteur in België vertoefde, stapte hij op. “Mijn vrouw zei dat ze België ‘niet zo slecht’ vond.” ( lacht)

Janssen Pharmaceutica had net een vacature voor de marketing van producten tegen maag- en darmproblemen. “Opnieuw mijn ding en opnieuw internationale business, wat me altijd heeft geboeid, maar dit keer met België als thuisbasis.”

Nadien stapte hij over naar Janssen-Cilag, de verkooporganisatie van Johnson & Johnson (J&J), het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, in Europa. Het beheer van klantenrelaties kwam onder zijn hoede. Zo onderzocht hij hoe internet als kanaal kon dienen voor communicatie met de artsen. Vanaf 2001 werd hij verantwoordelijk voor nieuwe commer-ciële initiatieven in Europa bij J&J, waar hij vaak samenwerkte met Tom Heyman, nu de baas van Janssen Pharmaceutica.

Eind 2006 richtte hij mee Movetis op, met van J&J gekochte producten en patenten. “Ik geloofde ongelofelijk veel in die producten”, zegt Reyn, die toegeeft “nogal veel energie” te hebben. “Movetis heeft ook heel veel energie opgeslorpt”, zegt de CEO, die zich zijn vertrek bij Janssen Pharma nooit beklaagd heeft. “Ik heb meer controle over mijn tijd. Vroeger waren het altijd lange dagen, omdat je ’s morgens business doet met mensen in Azië, overdag met Europeanen en ’s avonds met Amerikanen.” Bovendien waren er de vermoeiende trips naar de hoofdzetel van J&J in de VS.

“Als er nu iets is met de familie, kan ik mij veel gemakkelijker vrijmaken”, zegt Reyn, die een zoon van 18 en een dochter van 17 heeft. “Ik zie ze meer dan vroeger. We kunnen nu gewoon samen ontbijten. Vroeger was ik soms weken weg.”

Voor basketbal is er al lang geen ruimte meer. “Ik heb een beetje te vaak kwetsuren gehad”, zegt Reyn, die wel regelmatig met vrienden tennis speelt, en met Movetis-collega’s wedstrijden als de Antwerpse Ten Miles loopt. “Ik kies evenementen die me verplichten geregeld te sporten en een trainingsschema te volgen.” Zich ontspannen doet hij ook met een film of een etentje met de vrienden. “Ik werk dan ook in een gastrobedrijf, en koken en eten liggen mij heel goed.”

BeL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content