BELG EN FIDEL

BDC IS VETERAAN IN CUBA.

Naast sigaren en de revolutie is de ron één van de iconen van de Cubaanse cultuur en geniet dan ook wereldwijde bekendheid. Dat de meeste Cubaanse rum op Belgische Verlipack-flessen wordt getrokken, is een goed bewaard geheim.

De Cubaanse bottelarijen vielen in de crisis van de jaren tachtig zonder wisselstukken voor de flessenproductie, en het Belgische BDC van Jacques Croonenberghs stond klaar om de Cubanen te depanneren. Binnenkort gaat BDC dankzij deze contacten de Cubaanse rum exporteren, via licentiecontracten met de Franse merken Pernod en Ricard.

Naast flessen importeren, is BDC ook vertegenwoordiger van verschillende Europese bedrijven als Peugeot, Michelin, Glaverbel en Retan Developments uit Heule (sandwichpanelen voor “clean rooms”). De hoofdactiviteit van BDC bestaat uit industriële investeringen. BDC bouwt op aanvraag van een Cubaanse klant industriële constructies, waarvan ze de onderdelen zelf gaat zoeken in Europa en daarna het vervoer organiseert.

Ingenieur Jacques Croonenberghs, die de knepen van het vak leerde als expatriate van Tractebel, richtte BDC op in 1983 met zetel in Louvain-la-Neuve, van waaruit zijn vestigingen in de Dominicaanse Republiek en Cuba bestuurd worden.

“We doen vooral projecten in de nikkel- en farmaceutische industrie, waarvoor we laboratoria en productie-eenheden hebben neergezet. De Cubaanse farma-industrie is een belangrijke klant, goed voor een kwart van de omzet van BDC in Cuba, die zo’n drie miljoen dollar bedraagt.” BDC haalde in ’94 in totaal 433 miljoen frank omzet.

Croonenberghs heeft twaalf man in Havana voor hem werken, zijn zoon heeft de leiding van de vestiging in de Dominicaanse Republiek. De Cubanen schat hij hoger in : “De Cubanen zijn veel beter opgeleid, het zijn eersteklas technici en onderhandelaars, wat niet altijd het geval is in de Dominicaanse Republiek. De infrastructuur in Cuba is ook meer ontwikkeld, ook al leeft de gemiddelde Cubaan nu slechter dan de gemiddelde Dominicaan.”

Onder zijn vele contacten met lokale authoriteiten kan Croonenberghs ook Fidel Castro rekenen. De Belg heeft de eer gehad al enkele keren met “el lider maximo” van gedachten te wisselen. “Fout, met Fidel spreek je niet, het is hij die het woord voert,” lacht Croonenberghs. “Maar het is een opvallend geïnteresseerd man, die heel goed op de hoogte is van de activiteiten van zijn gesprekspartner en daarover ook deskundige vragen kan stellen.”

JACQUES CROONENBERGHS (BDC) EN FIDEL CASTRO BDC zit sinds ’83 in Cuba en heeft de beste contacten op het eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content