Beleggerscompetitie: the trend is your friend

© reuters

De belangstelling voor de Beleggerscompetitie gaat nog steeds in sterk stijgende lijn. En twee weken na de start is het aantal spelers al opgelopen tot 22.000. De posities aan de kop wisselen nog dagelijks.

De belangstelling voor de Beleggerscompetitie gaat nog steeds in sterk stijgende lijn. En twee weken na de start is het aantal spelers al opgelopen tot 22.000. De posities aan de kop wisselen nog dagelijks.

De start van de Beleggerscompetitie confronteerde veel spelers met de vaststelling dat de aandelenmarkten niet alleen kunnen stijgen, maar ook dalen. De meeste koplopers zijn dan ook te vinden onder de spelers die aanvankelijk de baissekaart trokken.

Voorts werd duidelijk dat met turbo’s, al blijft een beginpositie daarvan beperkt tot 5% van de waarde van uw portefeuille, veel geld te verdienen, maar ook te verliezen valt valt. Sommige studenten laten zien dat ze niet tot de groentjes behoren, want ook in het algemene klassement behoren ze tot de toptien. Wanneer een student de algemene competitie wint, mag hij/zij trouwens naar huis met de mooiste prijs, de Ford Kuga, terwijl de tweede in de studentencompetitie zijn/haar vrienden en vriendinnen kan trakteren op een ritje in een Ford EcoSport. De Beleggerscompetitie staat open voor natuurlijke personen vanaf 18 jaar die gedomicilieerd zijn in België. Stidenten moeten een inschrijvingsbewijs aan een universiteit of hogeschool kunnen voorleggen en minder dan 25 jaar oud zijn. Schrijf u vandaag nog in op www.beleggerscompetitie.be want de competitie wordt pas op vrijdag 17 mei 2013 afgevlagd en er zal ongetwijfeld nog veel gebeuren vooraleer het zover is. Deelname blijft gratis, maar u kunt zich slechts eenmaal geldig inschrijven. We hebben extraatjes voor actieve spelers, want wie vrienden uitnodigt of de dagelijkse quizvraag juist beantwoordt, krijgt extra virtueel geld.

Macro-economische omgeving

Beleggen doet u niet in een vacuum. De inschatting van de macro-economische omgeving is daarom van het allergrootste belang. Belangrijk was het nieuws dat de eurozone zich in een recessie bevindt. In het vierde kwartaal van 2012 krompen de economieën van de 17 landen die tot de eurozone behoren met 0,6% en ook de locomotief Duitsland presteerde slecht. De euro kreeg na dit cijfer een dreun, terwijl ettelijke landen de eerdere prognoses voor dit jaar willen herbekijken. Ook van de financiële hoek viel nieuws te rapen. ING België wil opnieuw 1000 banen schrappen, maar KBC legde stevige resultaten over het vierde kwartaal van 2012 voor en de bank/verzekeraar beloont de aandeelhouders met een brutodividend van 1 EUR per aandeel. Tijdens talrijke vorige edities van de Beleggerscompetitie konden de spelers mooi geld verdienen door te mikken op overnames. De overnamecarrousel kwam weer op gang nadat superbelegger Warren Buffett een bod uitbracht op voedingsgroep HJHeinz. In dit aandeel kunt u niet beleggen tijdens de competitie, maar denk eens overnamekandidaten die u wel kunt kopen. Enkele namen: Compagnie de Bois Sauvage, Arseus, Thrombogenics, Galapagos, … Mobistar gaat al jaren over de tong als een overnameprooi, maar in dat scenario geloven we niet meer. En wat gaat er met RHJ International gebeuren, want deze holding wordt onder vuur genomen door activistische Amerikaanse beleggers?

Turboweetje

Sommige spelers schrokken zich een hoedje wanneer ze vaststelden dat een turbo die ze hadden gekocht eensklaps uit hun portefeuille was verdwenen. In tegenstelling met opties hebben turbo’s geen vaste looptijd. Die kunnen zeer lang lopen of zeer vlug worden uitgestopt. Iedere turbo wordt uitgestopt wanneer de stoploss, al is het maar even, wordt aangetikt. Dan houdt de turbo in kwestie op te bestaan en krijgt u alleen nog een restwaarde uitgekeerd. Door de baisse van het goud werden bijv. talrijke turbo’s long op het edele metaal uitgestopt. Wanneer u wil weten welke turbo’s van ABN Amro werden uitgestopt, kunt u kijken op www.abnamromarkets.be

Voorlopige rangschikking (15 februari 2013)

1 Fanskb +9,82%
2 TA Investor +9,43%
3 nicolas812 +9,15%
4 Diddenboyke +8,28%
5 BOSSIE BAS +8,28%
6 ntt68 +8,24%
7 Dr. Evil +8,11%
8 Significant +8,05%
9 gdelabassee +7,89%
10 Remi261 +7,85%

onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

De winnaars van de Beleggerscompetitie worden bekendgemaakt op vrijdag 17 mei 2013.

Schrijf hier in om deel te nemen aan de Beleggerscompetitie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content