‘Als we allemaal pessimistisch zijn, gaan we ten onder’

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Luc Tack redde Picanol van de ondergang. Maar houdt hij de textielmachineproducent uit Ieper ook op de beurs? Zeker, klinkt het, tot nader order.

Picanol heeft beroerde tijden achter de rug. Het leek een vogel voor de kat toen Tack het in 2009 – in volle economische crisis – als enige aandurfde geld te pompen in het noodlijdende Ieperse bedrijfsicoon. Tack legde 15 miljoen euro op tafel en keerde het tij. Intussen scheert het aandeel Picanol hoge toppen. Of in Ieper ooit een standbeeld wordt opgericht voor Tack is niet zeker, maar ons zou het alleszins niet verbazen.

De 51-jarige Deinzenaar is een veteraan van de textielbranche en al veel langer eigenaar van verscheidene bedrijven in de sector. Dat hij niet graag interviews geeft, is een understatement. Naast de gulle lach die regelmatig door het kantoor klatert, klinkt haast even vaak een zachte maar diepe, wellicht onbedoelde zucht. Maar Tack beseft wel dat iedereen baat heeft bij openheid over de gang van zaken en kwijt zich plichtsbewust van zijn taak.

“De vooruitzichten zijn goed, maar we blijven in een zeer volatiele markt zitten”, zegt hij. “De wereldmarkt van weefmachines is niet zo sterk. Vandaar ook onze voorzichtigheid. Maar onze nieuwe producten, zoals de Summum-weefmachine, zijn zeer goed aangekomen in de markt. De goedkope euro en de sterke yen helpen ons ook, want onze belangrijkste concurrenten zitten nog altijd in Japan. Dat maakt dat wij het iets beter doen in een slappe markt.”

En blijft die slap?

LUC TACK. “Hier bekijken we de zaken nooit op zes maanden, maar op langere termijn. En op langere termijn zal het textielverbruik in de wereld blijven stijgen, omdat de komende tien jaar 500 miljoen mensen uit armoede naar de middenklasse evolueren. Er zijn natuurlijk wel veel economische onzekerheden, die leiden tot een bepaalde terughoudendheid in investeringen. Maar ondertussen is er in de groeilanden toch vooruitgang.”

Voor welke uitdagingen staat Picanol? Chinese namaak misschien?

TACK. “We zien in China vooruitgang in het beschermen van intellectueel eigendom. Wij hebben 880 patenten, dus dat is voor ons zeer belangrijk. Maar een machine is meer dan patenten. Er is vooral ook knowhow. Als Chinese copycats onze machines kopiëren, halen ze niet dezelfde performantie als onze machines. Je moet weten dat een weefmachine zeven dagen op zeven moet draaien, 24 uur per dag en dat gedurende 10 à 20 jaar.”

Ziet u andere problemen opduiken?

TACK. “Er zijn veel problemen in de wereld, maar we moeten focussen op de opportuniteiten ( lacht). Als we allemaal pessimistisch zijn, gaan we de dieperik in. Ik geloof in vooruitgang. Ik geloof ook dat onze politiek uiteindelijk de juiste beslissingen zal nemen, al is het altijd een beetje laat. Dat is soms het ergerlijke. Maar finaal wordt er toch gewerkt voor het algemeen belang, voor de vooruitgang.

“Ik geloof ook nog altijd in de industrie in Vlaanderen. Als je ziet hoeveel we hier investeren, is dat omdat we rotsvast geloven in onze maakindustrie. Oké, we worden geconfronteerd met de uitdaging van hoge loonkosten, maar als we naar het totale plaatje kijken, geloven wij zeer sterk in een verdere verankering van onze industriële ontwikkelingen in Vlaanderen en in Ieper.”

Maar de politici zouden iets meer mogen doen.

TACK. “Voor mensen in de industrie gaat het nooit snel genoeg. We willen vandaag actie. Maar we moeten ook rekening houden met het politieke landschap. En we mogen gelukkig zijn hier in België. Ik kom overal in de wereld. Vaak hebben mensen hekken rond hun huizen, omdat ze bang zijn voor inbraken. We zagen en klagen wel graag, maar België is een fijn land.”

Merkt u in het buitenland dat Picanol weer op het juiste pad is?

TACK. “ITMA in Barcelona (‘s werelds grootste beurs voor textielmachines, nvdr) was een gigantisch succes. We kregen er erkenning voor het feit dat we zijn blijven ontwikkelen en onze buitenlandse vestigingen hebben opengehouden. We zijn ook in contact gebleven met de klanten. We zijn dus niet weggeweest van de markt en dat is onze sterkte geweest.”

Als u nu terugblikt naar 2009: had u dan verwacht dat u het zou halen?

TACK. “De situatie was zo ernstig dat er toen weinig ruimte was voor zulke grote gedachten. Ik heb altijd geloofd in de technologie van Picanol. Maar als je midden in een wereldcrisis zit met een cashdrain van 3 miljoen euro per maand, zit je niet door een roze bril te kijken. Misschien is dat ook de reden waarom ik de enige was die in 2009 de kapitaalverhoging wou onderschrijven.” ( lacht)

U hebt uzelf verrast?

TACK. “Ik ben daar niet mee bezig. We werken hier iedere dag hard. We staan vroeg op en gaan laat slapen en vliegen de wereld rond. We hebben hier niet de mentaliteit van veel bezig te zijn met onszelf. We timmeren aan de weg, en er is nog zeer veel werk te doen.”

U bent nog even voorzichtig als in 2009?

TACK. “Boerenverstand en standvastigheid zijn heel belangrijk. Het is ook zeer belangrijk dat we met beide voeten op de grond blijven, dat de rekenmachine niet ver zit (plukt een machientje uit zijn hemdzakje). En vooruitgang boeken met onze technologie en iedereen kunnen betalen. Dat zijn de basisprincipes in het zakendoen.”

“De ontslagrondes die we in 2009 meegemaakt hebben, wil ik nooit meer meemaken. Vandaar ook dat wij genoeg cashreserve willen hebben. Het is onze verantwoordelijkheid ons uiterste best te doen dat dat niet meer moet gebeuren. Dat drijft me.”

TACK. “Projecten realiseren en goed doen. Geld komt er natuurlijk ook bij, want zonder gaat het niet, zeker niet in een bedrijf met zo veel kosten. Het gaat erom met een goede langetermijnvisie, een sterk bedrijf, toptechnologie en goede klantenrelaties uit te bouwen. Niets kortzichtigs te doen.”

Bent u dan ook koppig? Sommigen verklaarden u bijna gek omdat u zo veel investeerde in een bedrijf dat aan de rand van de afgrond stond.

TACK. “Koppig zijn is geen goede eigenschap. Ik heb nooit getwijfeld aan de technologie en het kunnen van dit bedrijf. Ik had twintig jaar ervaring met machines van Picanol en mijn schoonvader werkte zelfs al sinds 1974 met de machines van Picanol.”

Wilt u nog lang doorgaan?

TACK. “Kijk, (wijst naar een grote foto achter zich) ik heb vijf kinderen en ze eten allemaal veel. ( schatert)”

Viel zo’n lange lastige periode te combineren met vijf kinderen?

TACK. “Zeer goed. Je kan thuiskomen met al de problemen van het werk. Maar je kan ook met de glimlach naar huis komen, en zeggen ‘het was laat, maar we hebben een goeie dag gehad’. Dat enthousiasme inspireert je kinderen, daar trekken ze zich aan op. Het is niet de hoeveelheid tijd die telt, maar de kwaliteit van de tijd die je spendeert aan je kinderen en de intensiteit van de communicatie wanneer je er bent.

“Nu, er zijn altijd moeilijke perioden, waarbij je ‘s nachts wakker ligt.”

Bent u een beetje workaholic?

TACK. “Het is een automatisme. Misschien is dat thuis ingegoten met de paplepel. Wij moesten ook altijd werken. Mijn ouders hadden een bedrijf en mijn peter had een boerderij waar we moesten werken.”

U werd in het verleden afgeschilderd als timide en mediaschuw…

TACK. “We kwamen in het begin bewust niet naar buiten. We moesten er vooral voor zorgen dat we niet zouden verzuipen. Ik kon dan niet bezig zijn met de media of met mensen die kwamen vragen wat mijn plan was, terwijl ik dat zelf nog niet goed wist.”

U hebt de meerderheid van de aandelen. Samen met de familie Steverlynck controleert u een belang van 89 procent. U hebt sinds 2010 ook tientallen keren aandelen bijgekocht. Begin vorig jaar zei u dat u zou stoppen met die aankopen, maar later begon u opnieuw. Een leugentje om bestwil?

TACK. “Ik kocht toen inderdaad geregeld aandelen, maar toen overal werd verkondigd dat de boel van de beurs zou worden gehaald, heb ik gezegd dat ik geen aandelen meer bij zou kopen. Dat heb ik een paar maanden gedaan, en toen trok niemand zich daar nog wat van aan.”

De koers is intussen spectaculair gestegen. Hebt u hoogtevrees?

TACK. “Het is de markt die de waarde van een aandeel bepaalt. Uitspraken over het aandeel kan ik niet doen. Daarvoor is de belegger het best geplaatst.”

Wanneer gaat Picanol van de beurs?

TACK. “Er zijn geen plannen om Picanol van de beurs te halen. Waarom zouden we? Die beursnotering maakt het ons mogelijk een sterke raad van bestuur te hebben.”

Ook Pierre Macharis, de topman van de papier- en verpakkingsgroep VPK Packaging, zei met de regelmaat van een klok dat zijn bedrijf op de beurs zou blijven. En nu gaat VPK plots toch van de beurs. Wat zijn voor u de voordelen van zo’n notering?

TACK. “Wat zijn de nadelen? Je hebt veel voordelen. Als beursgenoteerd bedrijf kom je op de buitenwereld over als een sterk en transparant bedrijf. Klanten beseffen dat als ze hun bestellingen aan ons toevertrouwen, zij achteraf gesteund zullen blijven, dat ze met een sterke partner in zee gaan. En toen het crisis was, is er toch ook een oplossing gekomen.”

En over vijf jaar?

TACK. “Grote uitspraken zijn niet aan ons besteed. Vandaag zijn we daar absoluut niet mee bezig.”

BERT LAUWERS

“De ontslagrondes die we in 2009 meegemaakt hebben, wil ik nooit meer meemaken. Dat drijft me”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content